Австрия иска ?600 млн. компенсация за бежанците

ЕК критикувана, че не защитава интересите на Общността
Обновена: 8 фев 2016 19:11 | 8 фев 2016 17:00,
13
Австрия иска ?600 млн. компенсация за бежанците
Снимка: Reuters. архив

Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг писа на Европейската комисия с искане страната му да получи 600 млн. евро компенсация, за да покрие разходите си за бежанците.

В писмо, адресирано до Жан-Клод Юнкер и Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета, министърът настоява за преразпределяне на европейските средства за бежанците, тъй като тежестта по настаняването и издръжката им пада само върху няколко страни, а достъп до финансирането имат всички.

Виена е планирала по 11 000 евро за издръжката на 35 000 бежанци през 2015 г., а вместо това е приела 90 000. Ето защо Шелинг настоява страната му да получи € 600 млн. за останалите от евробюджета.

Виенският в. "Курир", който публикува част от писмото, цитира министър Шелинг, че е "крайно време Комисията да се върне към нормалните си функции като независима институции, представляваща интересите на Общността и да започне да действа като такава".

Той препоръчва да се увеличи финансирането на Европейския фонд за убежище, миграция и интеграция и да се преразпределят средствата към най-засегнатите държави. Като такива австрийският министър посочва своята страна, както и Германия и Швеция, приели най-много бежанци, след като Балканският маршрут стана предпочитан от тях през миналото лято. Шелинг предлага още средствата предназначение за обезщетения от природни бедствия и други неизползвани пари от европейския бюджет, да се насочат към покриване на разходите за бежанците. Той ще обсъди идеите си с финансовите министри в петък в Брюксел.

Говорител на Европейската комисия заяви, че е още твърде рано да се каже дали комисар Георгиева ще поиска увеличаване на средствата за бежанците при преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г., което трябва да бъде направено тази година. Говорителката посочи, че прегледът на бюджета е насрочен за края на годината и още не може да се предвиди как ще действа комисарката. Тя съобщи, че Комисията вече е осигурила рекордно финансиране от 10 млрд. евро за бежанците до 2020 г., а парите за 2016-а са увеличени до 113 млн. евро за фонда за миграцията и €55 млн. за фонда за сигурност.

"Всички предложения и идеи, които могат да помогнат за справянето с бежанската криза, ни интересуват. Подходът на Комисията винаги се е определял от солидарността и не оставянето сами на тези страни, които са изправени пред увеличен миграционен натиск", посочи говорителката.

В сряда Еврокомисията смята да отчете изпълнението на всички свои предложения за справяне с бежанската криза, включително поисканото финансиране от 3 млрд. за Турция, преговорите за връщане на бежанци в Турция, парите за Сирия и за Африка, както и изпълнението на квотите за преразпределяне на 160 хил. бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тов ане са пари за издръжка, това са пари за компенсации на изнасилените момченца и момиченца!
4
1
 
11
 
! Отговори
българина преди 8 години
ЕС реално се е разпаднал вече, нбо не смят да го кажат докато не измислят план Б. до тогава ще лъжат послушните тиквообразни че всичко е наред. първото признани ще дойде като започната да се правят общите бюджети на общността и започнат прихващанията:) долу ЕС тотални мизерници американски турски продажници
3
0
 
11
 
! Отговори
българина преди 8 години
Пак казвам с *** начело само предателство ислямизъм и мизерия... БОГ ЩЕ ГО НАКАЖЕ подобаващо
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са почти 11000 евро на човек издръжка. А колко по ефтин е един билет за обратната дестинация. За да не умират хора от война е логично да се прекрати войната.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нашите що дремят още, вместо да поискат и те? Щом на Австрия се полага, ние защо да нямаме същото право?