Антикризисните мерки в Москва - ощетяват най-бедните

Руският печат: Данъчните инициативи ще оскъпят храните
9 фев 2016 12:58,
114
Антикризисните мерки в Москва - ощетяват най-бедните
Снимка: Reuters

Руският печат продължава да обсъжда новите данъчни инициативи на правителството. "Държавата като данък" е заглавието на редакционен коментар във "Ведомости".

Бедните в Русия плащат все повече за опитите на кабинета да им помогне. Предложеното въвеждане на акцизи върху "вредни" стоки като палмовото масло и захарта ще удари производството на най-евтините храни - ще поскъпнат тестените изделия, маргаринът, а освен самата захар и множество хранителни продукти със захарно съдържание.

Възможното вдигане на акциза върху горивата ще оскъпи транспортните услуги, а оттам пак храните по магазините. А новата система за облагане на ТИР-овете с пътна такса вече даде своя принос за инфлацията в Русия, пише вестникът.

За оправдание се сочат антикризисният дневен ред и нуждата да се закрепи бюджетът, но действията на държавата ощетяват главно най-бедните. Цените на храните - а разходите за храна надхвърлят 50 на сто в бюджета на малоимотните, са нараснали средногодишно с 20,2 процента според изданието, цитирано от Би Би Си.

През януари обаче инфлацията на годишна база в Русия стигна 10 на сто. А пенсиите са индексирани от февруари едва с 4 процента.

"Гражданите получават от "социалната държава" по-малко, отколкото по принуда му дават заради решенията на тази същата държава, взети уж в подкрепа на гражданите - пише "Ведомости". - Някъде вътре в държавата осезаем дял от отчисленията се губи, което сочи крайно ниската й ефективност. За държавата това не обещава нищо добро: ако гражданите прекарат що-годе дълго време с разминаване, примерно 4 на сто индексация и 13 на сто инфлация, ще им привърши било храната, било търпението."

Кабинетът в Москва е подготвил последната версия на антикризисен план за обсъждане с президента Владимир Путин на 10 февруари, съобщава електронният в. "РосБизнесКонсалтинг".

В правителството идват една след друга антикризисни заявки от отделни ведомства и стойността на антикризисния план постепенно расте. До понеделник - по собствена оценка на кабинета, общата му стойност е достигнала 827,42 милиарда рубли, се казва в статията.

В последния си вариант антикризисният план предвижда четири източника на средства. Това са действащият бюджет, несъздаденият все още антикризисен фонд, евентуални натрупвания от орязване на текущи бюджетни разходи и финанси от Фонда за национално благосъстояние.

В документите, свързани с плана, не се посочват макроикономическите условия, на база на които може да се осъществи това финансиране. В самия план се внасят все повече точки, предвиждащи пряка финансова подкрепа за отделни предприятия. Например, да се отпуснат през март т. г. 39,8 милиарда рубли за покупка на близо 292 локомотива за руските железници.

Според антикризисния план, така ще бъдат запазени 60 000 работни места в ресорните заводи, пояснява мрежовото издание.

Според "РосБизнесКонсалтинг", днес първият вицепремиер на Русия е планирал съвещание за промяна в структурата на държавния бюджет - мярка, за каквато в правителството не са говорили досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Уфф Момчета и Момичета попрочетете малко по-сериозни медии не САМО СМИ спонсорирани от Знаете КОЙ1. Винаги антикризисните мерки ощетяват първо бедните където и да е по света.2. Заради високия петрол Русия си беше направила законодателството и в бюджета влизаха лесни пари. 10% от БВП е от петрол но 50% от бюджета е Петрол - Усетихте сеТази и/или макс за следващата година ще променят законодателството. за това време запасите от валута няма да свършат имат буфер от почти 300 милиарда долара
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
103 - Абсолютно си прав. Не всичко е Москва. Ако отидеш примерно в Нижни Тагил, там е територия абсолютно неблагоприятна и непригодна за живот.
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Крепостничеството, това е мъдростта на народа и висш патриотизъм. Аз съм щастлив, че Путин възражда историческата памет" - Сергей Михалков.
63
1
 
0
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 100,За тотално умопомрачените български жертви на западната пропаганда- това може да е така, но за останалите- не е така! Сега ще ви кажа по какво е на първо място в света Русия- а именно по територии, неблагоприятни и непригодни за живот и стопанска дейност! По този показател Русия изпреварва всички останали страни в пъти! Ето затова не коректрно да се почва с израза- най-голямата по територия и природни ресурси страна! Апропо- какво ще рече това- "най-голяма по природни ресурси"?
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де другари русофили вас не ви ли е срам че вашата Прусия има икономика колкото мънички странични като Испания или Италия или Бразилия от третия свят Мексико а същевременно Прусия е най голямата държава на света по природни богатства и територия? Вие трябва да се прегледате на психолог
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо защитниците на джудиста аутист никакви ги няма днес
60
2
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Кризисните мерки вече са закъснели.Обласните центрове извън 5 те големи трупат задължения още от 2014.При икономика която е 82% държавна -всичко чака за бюджета.А администрацията е още от времето на Брежнев....!Русия държи призовото 119 място по корупция от изследваните 167 държави.Това с данъчните промени просто е поредния блъф-вместо истински реформи и спиране на харчовете за безмислени железа!!!
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проклети са тия, хората живеят на острови, Япония със земетресения, строят острови в пустинята в Дубай направиха земен рай, тия проклетници са най богатите по територия и природни ресурси а са с икономика колкото на Бразилия Италия и почти колкото холандската къде на путин щерката живурка
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен94 кво ми се напъваш като безработен *** бе, в русия и сирийците не искат да отидат въпреки че сега сте братски народи а си рискуват живота чрез удавяне в Средиземно море
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До оонетоСмешко,толкова си елементарен,че даже не си погледнал,че някои от класациите ти въобще ги няма като статистика в документите на ООН.Например--по упадък на населението?!?!?!?!--Абе неуки човече--такава формулировка няма в ООН...и друг пример--за най пиещата нация отдавна руснаците са извън 5цата....така че това си го говори на пияниците в кварталната кръчма....
56
1
 
0
 
! Отговори
оонето преди 8 години
Русия държи:- Първо място в света по брой на самоубийствата сред възрастните хора, деца и юноши,- Първо място в света по броя на разводи-и извън брачни деца,- Първо място в света по брой на абортите и броя на деца, изоставени от родителите си,- Първо място в света за абсолютен упадък на населението,- Първо място в света по консумация на алкохол и алкохолно съдържащи продукти,- Първо място в света, по продажби на високо-алкохолни напитки,- Първо място в света по продажбата на тютюн,- Първо място в света по брой на смъртните случаи от алкохол и цигари,- Първо
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплатите в двете страни са почти едни и същи, даже в русия са по ниски, с изключение на 12 милионната москва, средната продължителност на живота и по ниска дори и от на българите може би заради добрите условия на живот, руснаците живеят поне с 10 години по малко средно статистически от американците които плюят
54
2
 
2
 
! Отговори
от ООН с Бокова преди 8 години
Да видим данните. Когато те говорят - и русофилите мълчат.Русия по статистика на ООН:- 67-то място в света по стандарта на живот,- 71-то място в света по ниво на човешко развитие,- 72-то място в света по брой на държавните разходи на гражданите,- 127-то място в света по показатели за здравето на населението,- 111-то място в света, по средната продължителност на живота,- 134-то място в света по очаквана продължителност на живота на хората, което показва продължаващо бъдещо влошаване на качеството на живот.
53
2
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
До АнонименДо 89---и какво от това???В Русия практически няма безработица--под 4 %.....А американците далжът 26 пъти повече ---и кво от това---за тях не пише че са фалирали....Еййййй *** наивници имало тук бе.
52
3
 
2
 
! Отговори
Мито келемето преди 8 години
На фона на статията тук--в раздел България "Цените галопират,а заплатите си стоят"....не смятате ли че е гротеско и жалко да давате оценки на Русия и Путин.Руснаците си го харесват-те си го избират--Еми значи така им отърва бе.....
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3 900 000 000 000 рублей россияне должны по ипотекам.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е само карлуково има ти и други клубове русофили, атака, бесепе и други пенсионерския клубове
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 80Възможно ли е да говорим за Русия, ако все още не отиде по-далеч Карлуково?
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дежурния боби се представи много зле, никакъв го няма
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фактЗащо мислиш че Путин още е на власт?