Живот под обсада за над 1 млн. сирийци

Без ток, вода и с ограничен достъп до храна е ежедневието за хората
9 фев 2016 16:10,
14
Живот под обсада за над 1 млн. сирийци
Снимка: архив Reuters

Над 1 милион сирийци живеят в райони под обсада в Сирия, посочва нов доклад, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.

Документът е изготвен от базираната в Холандия хуманитарна група PAX (в превод от латински: мир) и от базирания във Вашингтон Сирийски институт. В доклада се посочва, че 1,09 милиона души живеят в 46 обсадени населени места в Сирия. Това е доста повече от данните, изнесени от ООН, според които в Сирия са обсадени само 18 населени места.

Новият доклад посочва, че повечето от тези 46 места са под обсада на сирийските правителствени сили в района на столицата Дамаск и на град Хомс. В източния град Дейр аз Зур около 200 000 души живеят под обсадата както на групировката "Ислямска държава", така и на правителствените сили. Две населени места са под обсадата на опозиционни групи.

Токът и течаща вода в обсадените населени места често пъти спират, има ограничен, ако не и никакъв, достъп до храна, гориво и до медицински грижи, се казва в доклада.

В обсадените населени места хората измират от недохранване, болести, хипотермия и натравяне. Някои населени места са обсадени от месеци и дори от години, се допълва в документа.

Данните в доклада се основават до голяма степен на информация, предоставена от местни контакти в общините, в това число здравни работници, журналисти и местни съвети.

Миналия месец ООН обяви, че 486 700 души в Сирия живеят под обсада. Това беше със 100 000 души повече в сравнение с предходните оценки на световната организация. ООН обаче поставя 4,5 милиона души в Сирия в отделна категория на така наречените "трудни за достигане хора", което е една степен под категорията "хора, живеещи в обсада".

Неправителствена организация "Лекари без граници" пък неотдавна посочи, че в Сирия 1,9 милиона души живеят под обсада, което е повече от изнесените днес в доклада данни.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спирали и тока и водата.няма такава наглост това да не е *** гета където държавата дай им ги плаща.били обсадени от правителствените войски.пък им били спрели тока.А Асад ще им плаща.Да плащат ТЕРОРИСТИТЕ аз не съм чул наще опълченци на .шипка да се се оплаквали на турците че не са и давали лукум и баклава.като искат промяна да се предадът и да си организират чесни избори.Не белия дом да ми казва кой е добър кой е лош.СВЕТА вижда колкото и милярди да давате.само простите хора ще ви повярв
8
1
 
22
 
! Отговори
до 5 койчо преди 8 години
99% от младежите бежанци са участвали в избиване на християни като бойци от терористични ислямси отряди и са ограбвали къщите им . Вижте ги на фотографийте, има ги по всички вестници.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тези измислени оганизации,аз не вярвам на нито една.вървете в Сирия вижте покажете.не ми пробутвайте.англиски африкански марсиански с седалище Вашинктон.Вече не мога да ви трая с вашите пропагадни и измислени новини,вие станахте 100пъъи по зле от комунистите
6
1
 
21
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Виждал съм хора без сиво вещество в черепната кутия но вие чупите рекорди за гинес по малоумие. Сирия беше една цветуща светска държава. Но САЩ и запада решиха да я разрушат и ограбят. За целта запичнаха да финансират и въоръжават ислямски терористи и така създадоха Идил. В Сирия не е имало комунизъм за който намеквате в бъртвежите си. Предполагам, че сте прекалил с дрогата днес.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Ами то щото т.н Велика октомврийска не беше внесена пак оттам.
4
3
 
17
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Обсадените сигурно и интернет нямат?! Ужас!!!Затова пък, като минат границата, влачат телефони, за които много от нас само могат да мечтаят!!!
3
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 8 години
Да вдигат белия байрак и всичко свършва.Кво се правят още. Който се е писал кумита ще си понесе отговорността.
2
0
 
22
 
! Отговори
питам аз преди 8 години
Кой започна войната в Сирия , не беше ли ГОЛЕМИЯТ КРАВАРНИК преди 3/4 години ???
1
0
 
17
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Време е онзи мушморок Обама да започне да съдейства на Путин като спре да въоръжава "опозицията" и разпусне башибозука на ИД!