Санкциите срещу Северна Корея са неефикасни

ООН: Страната продължава да разработва военните си програми
9 фев 2016 08:47, Анисия Иванова
5
Санкциите срещу Северна Корея са неефикасни
Снимка: БТА

Северна Корея продължава да разработва ядрени и балистични програми въпреки международните санкции, чиято ефикасност е съмнителна, се казва в доклад на експерти от ООН, цитиран от Франс прес.

В поверителния доклад от 330 страници експертите препоръчват в черния списък да бъдат добавени още четири души и три фирми, да се засили контролът над прилагането на санкциите и да се прибавят разузнавателните безпилотни самолети и техните компоненти към списъка на стоките, забранени за доставка на Северна Корея.

Още по темата

Тя отново изстреля ракета с голям обсег месец след четвъртия си ядрен опит, въпреки международните санкции и протести, отбелязва АФП.

Северна Корея успява да заобиколи санкциите и продължава да използва международната финансова система, въздушните и морските пътища, за да си доставя забранени стоки, се посочва в доклада. Севернокорейските предприятия прикриват незаконните си дейности, като инфилтрират агенти в чужди компании.

Северна Корея използва и международните институции, в които участва, за да се опитва да легитимира космическата си програма и да получи достъп до научни постижения и ноу-хау, пишат авторите на доклада.

"Всички тези дейности са улеснени от недостатъчната строгост при прилагането на резолюциите на ООН", предупреждават те и осъждат "посредственото качество и липсата на детайли" в докладите за нарушенията на санкциите.

"По-важно от всякога е всички страни членки да затегнат прилагането на санкциите на ООН", се казва в доклада. Експертите подчертават, че комунистическият режим съсредоточава все повече усилия в ракетната си програма, добавя АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има една стара приказка, за слънцето и вятъра. Искали да видят кой е по-силния, за целта видяли един човек с палто, та който му съблече палтото, той е победител. кокото и да духал вятъра, човека все повече се увивал. Не можат да му издуха палтото. Слънцето напекло и човека сам си свалил палтото. Та така и за санцкиите тук
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали севернокорейският изкуствен спътник ще се задържи на орбита или ще падне не е ясно. Не е ясно дали това въобще е изкуствен спътник или "болванка". Стана ясно, обаче, че балистичната ракета-носител е достатъчно мощна и надежна, за да достави в близко бъдеще една ядрена или термоядрена севернокорейска БЧ на разстояние 12 000 км. 12 000 км е твърдение на експерти.Смее ли Чичо Сам да наложи санкции? Та той вече е цел и на Северна Корея.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Санкциите срещу Северна Корея са неефикасни"Не е вярно, без тези санкции КНДР едва ли би развила ядрена и термоядрена технологии, не би изпратила спътник в космоса, не би имала най-боеспособната армия с балистични ракети - способни да върнат САЩ в каменната ера.