Демокрация ли? Египет е по-тоталитарен отвсякога!

Новият режим на Сиси е по-брутален дори и от този на Мубарак
10 фев 2016 22:11, Мария Нестерова
76
Демокрация ли? Египет е по-тоталитарен отвсякога!
Снимка: Reuters. архив

Пет години след бунта, който доведе до падането му от власт, бившият египетски президент Хосни Мубарак живее в обособени помещения във военна болница, неговият род е почти реабилитиран в очите на обществото, а сегашният режим е още по-авторитарен.

"Фараонът", абсолютният господар на Египет в продължение на три десетилетия, напусна властта на 11 февруари 2011 г., след 18 дни на народни вълнения, предизвикани най-вече от това, че на хората им бе дошло до гуша от полицейското насилие и ендемичната корупция, която подкопаваше развитието на най-многолюдната арабска страна.

Пет години по-късно обаче правозащитниците разобличават смъртта на хора от насилие в полицейските участъци, произволни арести и изчезвания на опозиционери. Те определят режима на президента Абдел Фатах ас Сиси, бившия главнокомандващ армията, който свали от власт президента ислямист Мохамед Морси през 2013 г., като "по-репресивен от този на Мубарак".

В същото време икономиката не успява да се съвземе и египетският клон на организацията "Ислямска държава" (ИД) извършва все повече смъртоносни атентати.

От 25 февруари 2011 г. милиони египтяни излизаха по улиците и особено на площад "Тахрир" в центъра на Кайро, който се превърна в емблема на революцията, избухнала благодарение на социалните мрежи в интернет.

Накрая армията изостави генерала от запаса Мубарак, за да го замени с хунта от офицери, които организираха през 2012 г. първите демократични парламентарни и президентски избори в историята на страната. И двата вота бяха спечелени от ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" на Мохамед Морси.

Една година по-късно обаче, на 3 юли 2013 г., генерал Сиси свали от власт и нареди да арестуват Морси, след като милиони египтяни излязоха на демонстрации, за да искат неговата оставка.

През седмиците, които последваха, полицаи и войници убиха над 1400 души, участвали в протести в подкрепа на сваления президент ислямист, и хвърлиха в затвора повече от 15 000 "мюсюлмански братя", а стотици хора, включително самият Морси, бяха осъдени на смърт след бързи масови процеси, осъдени остро от ООН. След това безмилостни репресии се стовариха върху светските и либерални младежки движения, които поведоха бунта през 2011 г.
Мубарак, на 87 години и в крехко здраве, прекара по-голямата част от последните пет години затворен в обособено помещение във военната болница в Кайро, явявайки се на носилка на няколко процеса срещу него.
Първа доживотна присъда, издадена през 2012 г. за убийството на стотици демонстранти, бе анулирана от Касационния съд и трибуналът, който съди повторно бившия президент година по-късно, свали обвиненията. Касационният съд отмени и тази присъда и съди отново бившия господар. Процесът обаче бе отложен много пъти.

Кратък проблясък на демокрация

През май 2015 г. Мубарак получи три години затвор заедно с двамата си синове, Аля и Гамал, за отклоняване на над 10 милиона евро държавни средства. През октомври трибунал постанови синовете да бъдат освободени с мотива, че те са изтърпели наказанието си в предварителния арест. Мубарак също е свободен, на теория, но е държан във военна болница.

Оттогава Аля, много богат бизнесмен, и Гамал, който бе готвен от баща си за негов наследник, стоят далеч от общественото внимание, но водят повече от комфортен живот.

Що се отнася до бившите кадри на режима на Мубарак, въпреки че неколцина от тях бяха изправени пред съда за корупция, те систематично бяха оправдани или получиха съвсем леки присъди.

А медиите, които всеки ден ласкаят режима на Сиси, до голяма степен допринесоха за реабилитирането на влиятелните фигури от стария режим в очите на общественото мнение. До такава степен, че парламентарните избори в края на 2015 г. бяха белязани от връщането с пълна сила в законодателния орган на бившите кадри на Мубарак, които са един от стълбовете на едно голямо мнозинство, работещо за каузата на Сиси.

За много политолози със свалянето от власт на Морси и избирането на Сиси за президент през 2014 г. и при липсата на сериозна опозиция армията е изгасила един безпрецедентен кратък проблясък на демокрация в историята на Египет след създаването на републиката през 1953 г.: страната винаги е била управлявана от силни мъже - Насър, Садат и Мубарак.

"Реабилитирането на режима на Мубарак бе извършено по един доста коварен начин. Малцина са онези, които го защитават открито, но де факто по-голямата част от най-омразните практики от ерата Мубарак се появиха отново и дори се прилагат в по-голям мащаб", коментира Карим Битар, специалист по Близкия изток в Института по международни и стратегически отношения в Париж.

"Режимът е не само продължение на този на Мубарак, но е по-брутален", допълва Гамал Еид, адвокат и правозащитник, който казва, че властите са му наложили забрана да пътува извън Египет.

(БТА)


76
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
Отговори
подлеци натовски преди 3 месеца
Долу ръцете от Египет...Неналапахте се. Като започне някой да лее зълзи да ,,демокрацията'' и ме втриса..Погледнете Сауд Арабия и спрете да разбичквате Египет.Добре си е.
1
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И добре, че в Египет е диктатура, за да сдържа джихадизма!!! Видяхме вече демокрацията в арабския свят какво донесе!!! Някои тъпи ли са или на тъпи се правят, че не го разбират?!?!?
1
 
17
 
Отговори
12 преди 3 месеца
Бате Сиси, дръж фронта, че ако паднеш след теб ще дойде шериат, клане на християни и шиити и 60 милиона емигранти към Европа. А който иска демокрация, да заминава в ислямска държава, там всичко е демократично.
1
 
4
 
Отговори
до 63 преди 3 месеца
Нещо сте ми "съмнителен", да не сте от "другият бряг"?.
1
 
18
 
Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До от Сащ....с 30 милиона бедни и над 60 милиона без здравни осигуровки--много сте добре..То латиносите скоро ще ви опрааат...
2
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ребята,пазете парчето пица! То е ваше !
2
 
6
 
Отговори
до 56 преди 3 месеца
Абе другсрю, каква матушка ти все на л.....та уста?. Още те държи снощната дрога а си седнал да пишеш.
14
 
2
 
Отговори
от Сащ преди 3 месеца
Никой в Америка не го интересува как е в Египет. Ние сме добре!
Рашките, египтяните, сирийците и прочее протежета на на Матушка са зле. И така винаги ще бъде !
1
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До #6

Опитай в Иерушалаим дакараш кола или велосипед... Дори и да си мъж. Ще видиш какво значи Демокрация.
8
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чюгуни, разберете го. Никой не го интересува за Египет, за Турция или за вас !
0
 
13
 
Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Правозащитни организации платени от Саудитска Арабия...
3
 
16
 
Отговори
Калина преди 3 месеца
Ааа, не не! Американците "демократизираха" и тази държава. Няма как да е зле. Моля, не говорете така.
14
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен

Египет просто ще фалира
-------
Е , боли ме фара дали Египет ще фалира. Гледай твоята Матушка да не фалира , че пица няма след това...
6
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бре чюгуни, за вас тролене няма ли ? Аз ли ще ви изкарвам пицата ?
1
 
18
 
Отговори
Румбо преди 3 месеца
Може би в Египет трябва да има "демокрация" като в Либия?Не,мерси!Аман от такива "демокрации"! По-добре диктатура и да си седят в Африка!Ама пусти америкнски мераци!
Да не мислите,че на САЩ им пука как живеят египтяните,а и кой да е народ по света?Важното за тях е да им се подчинява и толкоз!
Така че стига с тоя рев!Всяка държава тряба да извърви начертани и от Съдбата път!
1
 
26
 
Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демокация в мюсюлманска държава не е възможна и никога не се е случвала. Демокрацията се случва в немюсюлмански държави с масово забогатели хора, които искат да управляват страната си. Няма как в държава на дрипльовци изповяващи религиозен фашизъм да има демокрация. Мюсюлманското общество ражда или халифи или военни диктатори. И стига статии на изненадани наивници. Ако представата им за света включва демокрация в арабска страна, тези са опасно луди.
1
 
10
 
Отговори
Да го кажем направо преди 3 месеца
И какво излиза сега според "експертите " на тази статия----Значи в Египед е по-добре да са на власт главорезите от "Мюсолманските Братя"...??!!?!?!?!........Нещо съвсем неадекватни станаха западните идеолози и политици.
0
 
25
 
Отговори
Божидар преди 3 месеца
Естествено че ще е тоталитарен. Алтернативата беше шериат, и тероризъм над всичко не-мюсюлманско намиращо се на територията на Египет...
1
 
23
 
Отговори
абе то и.... преди 3 месеца
С.Арабия,Турция,Оман,Катар,Кувейт..и т.н. също са с диктаторски режими--но за тях мълчим--защото са приятели със САЩ-нали...Дееееееее и лицемерието....
1
 
25
 
Отговори
lud преди 3 месеца
Господа продажни журналисти, пийте си хапчетата, скоро ще дойде и вашето време.