Демокрация ли? Египет е по-тоталитарен отвсякога!

Новият режим на Сиси е по-брутален дори и от този на Мубарак
10 фев 2016 22:11,
76
Демокрация ли? Египет е по-тоталитарен отвсякога!
Снимка: Reuters. архив

Пет години след бунта, който доведе до падането му от власт, бившият египетски президент Хосни Мубарак живее в обособени помещения във военна болница, неговият род е почти реабилитиран в очите на обществото, а сегашният режим е още по-авторитарен.

"Фараонът", абсолютният господар на Египет в продължение на три десетилетия, напусна властта на 11 февруари 2011 г., след 18 дни на народни вълнения, предизвикани най-вече от това, че на хората им бе дошло до гуша от полицейското насилие и ендемичната корупция, която подкопаваше развитието на най-многолюдната арабска страна.

Пет години по-късно обаче правозащитниците разобличават смъртта на хора от насилие в полицейските участъци, произволни арести и изчезвания на опозиционери. Те определят режима на президента Абдел Фатах ас Сиси, бившия главнокомандващ армията, който свали от власт президента ислямист Мохамед Морси през 2013 г., като "по-репресивен от този на Мубарак".

В същото време икономиката не успява да се съвземе и египетският клон на организацията "Ислямска държава" (ИД) извършва все повече смъртоносни атентати.

От 25 февруари 2011 г. милиони египтяни излизаха по улиците и особено на площад "Тахрир" в центъра на Кайро, който се превърна в емблема на революцията, избухнала благодарение на социалните мрежи в интернет.

Накрая армията изостави генерала от запаса Мубарак, за да го замени с хунта от офицери, които организираха през 2012 г. първите демократични парламентарни и президентски избори в историята на страната. И двата вота бяха спечелени от ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" на Мохамед Морси.

Една година по-късно обаче, на 3 юли 2013 г., генерал Сиси свали от власт и нареди да арестуват Морси, след като милиони египтяни излязоха на демонстрации, за да искат неговата оставка.

През седмиците, които последваха, полицаи и войници убиха над 1400 души, участвали в протести в подкрепа на сваления президент ислямист, и хвърлиха в затвора повече от 15 000 "мюсюлмански братя", а стотици хора, включително самият Морси, бяха осъдени на смърт след бързи масови процеси, осъдени остро от ООН. След това безмилостни репресии се стовариха върху светските и либерални младежки движения, които поведоха бунта през 2011 г.
Мубарак, на 87 години и в крехко здраве, прекара по-голямата част от последните пет години затворен в обособено помещение във военната болница в Кайро, явявайки се на носилка на няколко процеса срещу него.
Първа доживотна присъда, издадена през 2012 г. за убийството на стотици демонстранти, бе анулирана от Касационния съд и трибуналът, който съди повторно бившия президент година по-късно, свали обвиненията. Касационният съд отмени и тази присъда и съди отново бившия господар. Процесът обаче бе отложен много пъти.

Кратък проблясък на демокрация

През май 2015 г. Мубарак получи три години затвор заедно с двамата си синове, Аля и Гамал, за отклоняване на над 10 милиона евро държавни средства. През октомври трибунал постанови синовете да бъдат освободени с мотива, че те са изтърпели наказанието си в предварителния арест. Мубарак също е свободен, на теория, но е държан във военна болница.

Оттогава Аля, много богат бизнесмен, и Гамал, който бе готвен от баща си за негов наследник, стоят далеч от общественото внимание, но водят повече от комфортен живот.

Що се отнася до бившите кадри на режима на Мубарак, въпреки че неколцина от тях бяха изправени пред съда за корупция, те систематично бяха оправдани или получиха съвсем леки присъди.

А медиите, които всеки ден ласкаят режима на Сиси, до голяма степен допринесоха за реабилитирането на влиятелните фигури от стария режим в очите на общественото мнение. До такава степен, че парламентарните избори в края на 2015 г. бяха белязани от връщането с пълна сила в законодателния орган на бившите кадри на Мубарак, които са един от стълбовете на едно голямо мнозинство, работещо за каузата на Сиси.

За много политолози със свалянето от власт на Морси и избирането на Сиси за президент през 2014 г. и при липсата на сериозна опозиция армията е изгасила един безпрецедентен кратък проблясък на демокрация в историята на Египет след създаването на републиката през 1953 г.: страната винаги е била управлявана от силни мъже - Насър, Садат и Мубарак.

"Реабилитирането на режима на Мубарак бе извършено по един доста коварен начин. Малцина са онези, които го защитават открито, но де факто по-голямата част от най-омразните практики от ерата Мубарак се появиха отново и дори се прилагат в по-голям мащаб", коментира Карим Битар, специалист по Близкия изток в Института по международни и стратегически отношения в Париж.

"Режимът е не само продължение на този на Мубарак, но е по-брутален", допълва Гамал Еид, адвокат и правозащитник, който казва, че властите са му наложили забрана да пътува извън Египет.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари