Патриарх Кирил – верният поддръжник на Кремъл

Той защити руската намеса в Сирия със "справедлива борба"
10 фев 2016 16:30,
65
Патриарх Кирил – верният поддръжник на Кремъл
Снимка: Reuters, архив

Патриарх Кирил, който оглавява от 2009 г. Руската православна църква, винаги е бил близък до Кремъл и негов верен поддръжник, както по съветско време, така и при управлението на Владимир Путин.

На 69 години, патриархът на Москва и цяла Русия ще се срещне тази седмица в Куба с папа Франциск. Това ще е първата среща в историята между водещите лидери на християните от Изтока и Запада, разделени от схизмата от 1054 г.

Последното негово изказване, което направи впечатление, датира от януари, когато Кирил защити руската военна намеса в Сирия: "Това е легитимна отбрана. Можем да кажем със сигурност, че става въпрос за справедлива борба", обяви той.

Преди това, по време на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия и избухването на въоръжения конфликт в Източна Украйна, неговото поведение се свеждаше предимно до това да осъжда антируската политика на Украинската греко-католическа (униатска) църква, представена предимно в западната, националистическа част на страната.

Тази църква, която спазва православните обреди, но признава върховенството на папата, винаги е била основна точка на търкания между Москва и Ватикана, пише БТА.

"Една среща (между Кирил и Франциск) ще е възможна само след като бъдат уредени някои въпроси, преди всичко онези, които се отнасят до униатите в Украйна", подчерта през декември представителят на Московската патриаршия Владимир Легойда.

Кирил споделя с Кремъл предизвикателна линия към Запада и грижата да защитава "традиционните християнски ценности" в рамките на национално-консервативното течение, което е много разпространено в Русия - страна, където близо 70 процента от населението се самоопределят като православни.

"Ние останахме в една голяма и силна страна, запазихме нашия собствен път, не загубихме идентичността си, за разлика от големи и силни страни в Европа", се похвали Кирил през ноември.

Благодарение на добрите си отношения с Кремъл той продължи политиката на своя предшественик Алексий Втори, целяща да засили позициите на Църквата в обществото: връщане на много манастири и църкви, въвеждане на часове по религиозно образование в училищата, присъствие на свещеници във военните подразделения.

Син и внук на свещеници, бъдещият патриарх Владимир Гундяев постъпва в семинария през 1965 г. - точно след период на интензивни преследвания срещу църквата, подети от тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов.

Станал монах през 1969 г., две години по-късно, едва на 25-годишна възраст, той е назначен за представител на Московската патриаршия в икуменическия Световен съвет на църквите в Женева - пост, който е за доверени хора и силно политизиран; представителите на Патриаршията са били принудени да отричат обвиненията на Запада за религиозни преследвания в СССР и да защитават официалната позиция на Кремъл.

Ректор в продължение на 10 години на православната академия в Ленинград (сега Санкт Петербург), Кирил става епископ през 1976 г. и митрополит на Смоленск и Калининград през 1988 г., преди да оглави отдела на Московската патриаршия за външни отношения в периода 1989-2009 г.

Тъй като е е ръководил дълго време дипломацията на Патриаршията, Кирил познава добре трудните отношения с другите християнски вероизповедания и преди всичко с Ватикана.

Неговата историческа среща с папа Франциск, насрочена за петък в Куба, ще засили авторитета му в православния свят, особено сред 150-те милиона вярващи в лоното на Московската патриаршия, в Русия и извън нея, най-вече потомци на руски емигранти.

Този дипломатически успех обаче няма да заличи спомена, че репутацията му бе опетнена от няколко афери.

Той афишира през 2012 г. подкрепата си за Кремъл по време на големите опозиционни демонстрации в Москва и застана зад кандидатурата на Владимир Путин за нов президентски мандат, предизвиквайки негативни реакции, стигнали до някои православни кръгове.

Същата тази година той отказа да поиска помилване на "Пуси райът" - три млади жени, които изпяха "пънк молитва" против Путин в московската катедрала "Христос Спасител", за да "осъдят тайното споразумение между църквата и държавата в Русия". Две от момичетата бяха осъдени на по две години в трудов лагер.

Руски медии освен това разкриха, че патриархът притежава луксозен апартамент в Москва, и разкритикуваха факта, че той носи часовник, оценен на повече от 30 000 евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и руския патриарх ще излезе роднина на Асад, щом бащински одобрява погването с огън и жупел на милиони араби от родните им места, уж за спасението на един видимо ненормален тиранин. Блато!Преди да излети екипажът на Енола Гей, получава благословията на свещенник-да завършат задачата си успешно, и да се върнат живи.По точно с Божията благословия избиват 200 000 души! Според мен тук става въпрос за Сатаната, който и до днес управлява краварите и еврогейовете...
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил верен на кремлин и преди по каманизъма и сега. Ами много ясно, при положение че там нищо не се е променило. Точно както и в България
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тая *** всички са се навързали като свински черва!Всеки варди гърба на другия и пълни гуша!Пък обикновения мужик си пие евтина водка и си мисли, че е най велик на света!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Патриарх - ченге от КГБ...по-голяма перверзия рядко се среща !
42
3
 
5
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Руския патриарх на Бога ли служи или на друг господар?
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия - обикновена българска завист, защото никой не си спомня...........
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Един народ, който не помни своята история и минало, той няма нито настояще, нито бъдеще".
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко, че нашите свещеници не са като него!!!
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руския патриарх е честен и уважаван човек,Путин направи много за Руската църква и е нормално да са му благодарни.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 39Да, да, забравих, че всички светии само в България, Плевнелиев, Борисов & CO!
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката: И двамата са гушнали вече китката ! Амин !
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ченге, ченгето око не вади !
34
7
 
8
 
! Отговори
какъвто и да е преди 8 години
Той поне е заел позиция която е в подкрепа на политиката на държавата ,а не като нашите чернокапци при посещението на Вартоломей който наприказва куп глупости ,че и орден "Стара планина"му връчи онова недоразумение.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и руския патриарх ще излезе роднина на Асад, щом бащински одобрява погването с огън и жупел на милиони араби от родните им места, уж за спасението на един видимо ненормален тиранин. Блато!
32
5
 
3
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 8 години
ОБЕДИНЕНИЕТО НА ХРИСТИЯНИТЕ -КАТОЛИЦИ И ПРАВОСЛАВНИ , ЩЕ БЪДЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОСТИЖЕНИЕ НА ДОБРАТА ВОЛЯ ! НЕ МИ СТИГАТ ДУМИТЕ И ПРИЛАГАТЕЛНИТЕ ЗА ДА ОПИША ПОЛОЖИТЕЛНИЯ ЕФЕКТ ОТ ТАКОВА СЪБИТИЕ!
31
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените *** си глътнаха езика.
30
1
 
3
 
! Отговори
ВСЕМИРЕН преди 8 години
До ЕВРОПЕЕЦ Остава да уточниш новина на века с какъв знак
29
6
 
10
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 8 години
ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПИШЕ ЗА СРЕЩАТА МЕЖДУ ПАПА ФРАНЦИСК И ПАТРИАРХ КИРИЛ ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА ХРИСТИЯНИТЕ-КАТОЛИЦИ И ПРАВОСЛАВНИ! ТОВА Е НОВИНА ЗА ПЪРВИТЕ СТРАНИЦИ НА ВЕСТНИЦИТЕ И ТО НА ЦЯЛА СТРАНИЦА! ТОВА Е НОВИНАТА НА ВЕКА, ДОРИ НА НЯКОЛКО ВЕКА!
28
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква църква, какъв патриарх!? Навсякъде е пълно с кагебисти!
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо са се активизирали евроатлантиците от протестна мрежа, сигурно са им раздали премиу и безплатни "дози".