Всеки десети сириец – убит или ранен

470 хил. са убити, 1,9 млн. ранени, щетите са за 226 млрд. евро
11 фев 2016 16:37, Бойчо Попов
70
Всеки десети сириец – убит или ранен
снимка: Ройтерс

От 2011 г. в Сирия властва насилието. Първоначално мирните демонстрации се превърнаха в комплексна война. Сега една неправителствена организация публикува плашещи числа за резултата – 11,5 на сто от сирийското население вече са убити или ранени. Резултатите са от изследване на Syrian Centre for Policy Research (SCPR), цитирано от британския Guardian.

И „богатството“ на страната и инфраструктурата са „почти унищожени", показва анализът, озаглавен „Изправени пред раздробяване“. Той ще бъде официално представен в четвъртък следобед в Бейрут. Hidden Field

Досега данните на Обединените нации бяха за около 250 хил. жертви, а сегашните данни на SCPR са за почти двойно повече убити – 470 хил. По-голямата част от тях са починали от директни последици от войната, а около 70 хил. са загинали след раняване заради липсваща медицинска грижа или от глад.

ООН представя по-нисък брой на смъртните случаи, тъй като по време на конфликта тя не може да получи достъп до адекватна информация, казва авторът на изследването Раби Насър пред Guardian.

Според данните 1,9 млн. души в Сирия са били ранени. Средностатистическата продължителност на живота през 2010 г. е била 70 години, а през 2015 г. е паднала до 55,4 години.

Според изследването икономическите щети от войната възлизат на 226 млрд. евро. Guardian пише още, че за да създаде анализа си, SCPR е анализирала ситуацията на място в Сирия. ООН вече е цитирала някои доклади на организацията.

В момента в Алепо според ООН има още около 300 хил. жители, които изпитват недостиг на вода и храна. Последните битки там са накарали по актуални данни на Червения кръст около 50 хил. жители да избягат.

"Сраженията натоварват сериозно населението. Избягалите се опитват да преживяват без защита, без вода и храна при много трудни условия", пояснява ръководителят на сирийската делегация на Червения кръст Мариане Гасер.

Междувременно войници на президента Башар ал-Асад напредват с помощта на руски военновъздушни сили към крепостта на бунтовниците в Алепо – стъпка, която се критикува постоянно от Запада. Масовите бомбардировки на Русия принуждават десетки хиляди жители да бягат от населените места в посока към Турция. Въпреки международните призиви обаче засега те са спирани на границата.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Майкъл преди 8 години
Всички тия убити, ранени и разрушения ги пишете на сметката на сащ които неправедно воюват срещу законното правителство оглавявано от Башар Асад чрез ръката на терористични организации създадени, обучени, въоръжени и финансирани от самите тях. Чудно ми е кога ще дойде времето когато чашата на търпението за щатите ще се напълни и ще дойде ред за отплата, за плащане на греховете, за всички убити и осакатени, за всички прогонени от ужасите на войната, за всички разрушения, за всички кражби.
28
0
 
6
 
! Отговори
Башар преди 8 години
Страната беше светска, религиите си съжителстваха безпроблемно, 10 % християни, с добро жизнено равнище, с качествено образование и здравеопазване. Президентът - лекар, завършил във Великобритания.Ама Асад бил лош.
27
0
 
4
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
До номер 63Гражданската война в Сирия е инспирирана от външни сили целящи ясна геополитическа промяна. Асад е обявен за черна овца и толкоз. Макар самият той да не е овца и да не е черен като други свои колеги. Статистиката в случая е само превратно тълкуван факт с идеята да се постигнат целите на войната.А конкретно горната статия се позовава на манипулативен източник и самата тя е крайно манипулативна. За мое и твое съжаление войната отнема човешки живот.
26
0
 
3
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
Кой преброи убитите? Колко от тях са граждани на Сирия, колко са наемници от СА, Турция, Катар и Западна Европа? Хайде по малко стъкмистика и повече реализъм.
25
0
 
3
 
! Отговори
Булгар 1 преди 8 години
Чудно,*** и компания защо се насочиха на север а не към териториите контролирани от Идил , а този който си мисли , че рашките , толкова необезпокоявани си разиграват коня из Сирия , без да са се разбрали с Обонго е доста наивен ! Аман от русофили и Обонгофили . Каква е логиката заради един диктатор , пък дали е законен или не да измрат 500хил. души , аз не помня преди 2011г. някой от тези хора да са идвали на тълпи към Европа , още повече към България .
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има един закон за саморегулиране на популациите. В България става по един начин, в Сирия по друг. Какво толкова има за чудене!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Америка, интересно е сьщата статистика за Либия и Ирак, след "демокрацията".
22
1
 
8
 
! Отговори
До 55 преди 8 години
Така ,така.И вие еврогейчетата и феновете на САЩ сте като лисицата ,която цял ден вървяла след козела и чакала да му паднат топките да ги изяде ,защото се клатели.Ами щом няма да е има Русия след 5 г какъв ви е проблема тогава.Оставете е спокойно да се разпадне и вие просто да лапнете ресурсите и.Все пак си имате работа с Путин ,а не с пияндето Елцин дето ви хариза каквото си поискахте.Сега само ще се облизвате и от време на време ще ядете един по зъбите ако много досаждате
21
1
 
17
 
! Отговори
До 48 преди 8 години
Той руския ботуш е там от четири месеца.А Четири години други ботуши тръпкаха из Сирия и ето го резултата.След месец ,границата с Турция ще е отрязана и след още месец ислямистите ще са избити или избръснали брадите и станали мирни граждани.Това е ,сега Турция и САЩ се чудят и мъчат да объркат нещата,но Русия има вече подписан договор за базата си за още 30 г ,така ,че няма значение вече дали ще е Асад или друг
20
0
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 43Оди СЕЙ Историята е пълна с ФАКТИЕгипет. Докато имаше диктатор независимо дали про-СССР или про-западен Египет си живееше малко или много добре особено след подписване на Мир с Израел.Какво стана Демократизираха страната с цветна революция. До тук добре. На власт дойдоха Мюсюлмански Братя. Почнаха етнически зулуми и убийства. Военните трябваше да направят преврат и сложиха СИ СИ и да изколят част от елита на братята та последните да мирнат.ама до време пак почнаха боеве и там.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там където някога е стъпил БААС, трева не никне.
18
1
 
11
 
! Отговори
VB преди 8 години
Свалянето със сила на режими, спонсорирането на умерени терористи и подклаждането на гражданска войни води до такива резултати.Ирак 2003, Арабска пролет, Либия, ИДИЛ...
17
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До OdysseusОди СЕй1. В целия арабски свят племената(не само мюслитата) са диви. По всякакъв повод се хващат за гушите2. Ако няма силна СВЕТСКА, защото ако е РЕЛИГИОЗНА ехей като в САрабия ще се търкалят глави, ВЛАСТ да тушира ЖЕСТОКО(ДА ИМЕННО ЖЕСТОКО) етническите изблици и да се опитва да ОБРАЗОВА С ПРИНУДИТЕЛНО ХОДЕНЕ НА УЧИЛИЩЕ глупа вите маси ще стане това което е в Либия, Сирия, Мали ... Просто няма алтернатива. И трябва МАСОВО СВЕТСКО ОБУЧЕНИЕ. Е САЩ и САрабия и сие не го искат
16
0
 
8
 
! Отговори
До Оди Сей преди 8 години
Абе умник.Значи според тей войната в Сирия започнала защото някой надраскал някой дувар пък полицията го ступала.Я не говори глупости бе.А в Украйна от какво започна ,а в Сърбия ,а в Либия. Ей тъй либийците и сирийците ,които си живуркаха като принцове решиха ,че им е омръцнало да лежат и да са добре и ей тъй от скука решиха да се избиват.И ей тъй уж никой нямал оръжие ,пък изведнъж всички се оказаха въоръжени до зъби.Не ставай смешен
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където САЩ се намеси да сваля правителства, винаги има много жертви. Така става и в Сирия сега.
14
1
 
11
 
! Отговори
дo Odysseus преди 8 години
Ти току що си отговори на въпроса, кой има интерес да падне правителството в Сирия и да се промени управлението. И този "кой" има ресурсите, потенциала и опита да сменя режими и извършва държавни преврати. Отговорността за ситуацята в Сирия носят САЩ и техните слуги. Русия просто се намеси за да защити интересите си.Това е същото,ако утре турция ни спретне подобен сценарии,изпратим армия в Родопите, турция въоражи "бунтовници" и Русия изпрати войски да ни помогнат.
13
0
 
10
 
! Отговори
до Odysseus преди 8 години
А на теб прави ли ти впечатление,че в Сирия се намира единствената военна база на Русия извън нейните граници?Погледни картата и виж колко стратегически е разположена държавата, за да остане извън контрола на НАТО. Колкото до Либия, там интересите бяха по-различни,но като главна причина се предполага идеята на Кадафи да създаде африканска валута и да се освободи от примката на долара. Либия имаше наличния златен резерв за целта и стабилна икономика с природни ресурси.
12
1
 
12
 
! Отговори
Арнолд преди 8 години
Защо? Виждали ли сте снимка от Сирия на "диктатора" Асад? Морски курорти, културни и исторически забележителности, туристи, съжителство на различни култури и религии. Нужно ли е да казвам защо изведнъж Асад стана неудобен и на кого?Америка си мислеше, че това ще е поредният Ирак или Либия, но се объркаха и подцениха руската мечка, която лентяйстваше и спеше през последните 20г. Стига толкова американска демагогия, турски цинизъм и натовско нищоговорене! Хората вече не са слепи!
11
1
 
13
 
! Отговори
до Odysseus преди 8 години
Човече, надявам се да ти плащат да пишеш подобни глупости. Ако не, значи първо западните медиите са ти промили мозъка,второ нямаш грам аналитично мислене и три, носиш розови очила.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Писна ми от сирийци и всякакви араби.