Евтиният петрол води Русия към фалит?

След Азербайджан, Венецуела и Еквадор е ред на по-значимите държави
12 фев 2016 19:42,
300
Евтиният петрол води Русия към фалит?
Снимка: Reuters. архив

Каква може да бъде следващата голяма финансова криза? Спукване на балона при акциите в технологичния сектор, който се надува през последните две години? Тотален крах на фондовия пазар извън разпродаването, което вече беляза началото на 2016 година? Всяко едно от тези неща би могло да се случи. Все повече обаче изглежда, че ще станем свидетели на национални фалити, предизвикани от сриващите се цени на петрола и суровините, пише Матю Лин от Маркетуоч.

Международният валутен фонд (МВФ) обсъжда спасяване на Азербайджан, тежко засегнат от силното поевтиняване на петрола. Венецуела е готова да обяви фалит - отново - по същата причина. Еквадор изглежда ще поеме по същия път. И по-значими държави могат да ги последват - най-вече Русия и Саудитска Арабия. Никоя от тях не изглежда платежоспособна за дълго време при тези много ниски цени на суровините.

Скоро можем отново да изпаднем в мащабна криза на суверенните дългове. Само че този път износителите на суровини ще бъдат въвлечени във водовъртежа, а не страните от периферията на еврозоната. Точно като при кризата в еврозоната обаче загубите скоро ще се прехвърлят към банковата система и не след дълго може да се наложи да има поредица от спешни спасявания.

Ключовият въпрос ще бъде дали това може да се използва за прокарване на реформи, тъй като няма много смисъл просто да се спасяват държави, които повече не могат да разчитат на енергийния износ.

Сривът на петролните цени и на други суровини покрай тях вече доминира на пазарите от началото на тази година. За по-голямата част от света и дори повечето нововъзникващи пазари по-евтиният петрол би следвало само да засили икономическия растеж. За износителите на петрол обаче това е катастрофа.

Първите "пукнатини" започват да се появяват в Азербайджан, един от най-големите износители на петрол сред бившите съветски републики. Страната вече започна разговори с МВФ за спешна помощ, тъй като харчи бързо резервите, натрупани в годините, когато един барел петрол се търгуваше за 100 долара и отгоре. Досега са стопени над 60 % от резервите и се обсъжда пакет от заеми за над 4 милиарда долара.

Азербайджан обаче не е единствената държава, която ще закъса. Венецуела, която от години е икономически неспасяем случай въпреки богатите си природни ресурси, е в още по-голяма беда от обикновено. Президентът (Николас Мадуро - бел. прев.) обяви икономическо извънредно положение, макар вероятно това да не се различава толкова от нормалния живот за отдавна страдащите граждани. Еквадор не изглежда в много по-добра форма.

Следващата е Нигерия. Тя вече поиска 3,5 милиарда долара заеми от Световната банка и Африканската банка за развитие, които да й помогнат при недостига на ликвидност, причинен от силния спад на стойността на петролния износ.

Ами двете наистина големи икономики, движени от петрола - Саудитска Арабия и Русия? Саудитските финанси никога не са се славели с прозрачност. Страната има един от най-ниските производствени разходи в света, но има и огромни разноски и на практика няма други източници на приходи.

Дори по официални данни Саудитска Арабия отчита бюджетен дефицит от 100 милиарда долара за миналата година и като се има предвид, че цената на петрола все още спада, и въпреки икономиите, тази година е малко вероятно да бъде много по-добре. Това се равнява на 15 % от брутния вътрешен продукт (БВП), което прави Гърция да изглежда направо скромна в харчовете. Саудитците имат изобилие от активи, на които да разчитат, но когато харчиш с 15 % повече, отколкото изкарваш на година, бързо изгаряш много от ликвидните пари.

Бюджетният дефицит на Русия не е чак толкова висок. Прогнозите на финансовото министерство го оценяват на 20 милиарда долара за тази година или около 3 % от БВП. Това обаче се основава на цена на петрола 40 долара за барел, което сега изглежда нещо далеч назад във времето.

Икономиката изпадна в рецесия - най-новите данни сочат, че се е свила с годишен темп от 3,7 % - рублата е в състояние на свободно падане, а страната харчи скоростно резервите си. Заради военната си намеса Владимир Путин напълно се провали в диверсифицирането или модернизирането на икономиката си и остави държавата на произвола на енергийните пазари (колкото и странно да е, вече не чуваме много за това как Путин може да упражнява натиск върху Западна Европа чрез контролиране на петролните и газовите доставки). Нищо добро няма да излезе от това.

Кои страни ще фалират и колко дълго ще им отнеме да стигнат дотам, предстои да видим. Едно нещо обаче научихме от краха през 2008 година и кризата с еврото през 2011 година - кризата на суверенните дългове бързо преминава в банкова криза. След като Гърция, Португалия и Ирландия изпаднаха във фалит, загубите се пренесоха в банковата система.

Това ще се случи отново, ако износителките на петрол фалират. Има заеми към националните петролни компании и подкрепяни от държавата строителни проекти и много скоро всички тези проекти могат да се окажат неизгодни. Истината е, че има причина, поради която банките понасят удари през последните няколко дни със спад от цели 30 % на ключовия банков индекс от началото на годината, и тя е постепенното осъзнаване, че в крайна банковият сектор би могъл да се изправи пред огромни загуби от поевтиняването на петрола.

Само тази седмица се наложи Deutsche Bank да прави изявление, за да успокои инвеститорите, че е "твърда като скала", но колкото и чудно да е, те обикновено въобще не намират за много успокояващи такива съобщения.
Ресурсите в света, особено на МВФ и Световната банка, вече бяха изцедени от последната криза на суверенните дългове. Ирландия може и да се е "излекувала", но Гърция и Португалия все още са в "интензивното". Не изглежда Гърция да може скоро да се изправи на крака.

Нов кръг спасявания ще увеличи много сметката. Дори и така, парите ще трябва да се намерят. Ключът ще бъде да се искат реформи в замяна. През 2016 година никоя страна не бива да е зависима само от износа на петрол - онези, които са в това положение и в резултат фалират, ще трябва да намерят нови източници на растеж. Ако не могат, за разлика от периферията на еврозоната, вероятно ще бъде по-добре да ги оставим да фалират.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩЕ ЦЕЛУВАТ ПУРА НА ЕРДОГАН И ЩЕ ЖИВЕЯТ....
129
2
 
3
 
! Отговори
Генерал ЛУКОВ преди 8 години
bnr.bg/hristobotev/post/100629480 Руската империя срещу България=================15 януари 1876 г. Австро-Унгария и русия, се договарят тайно на най-високо ниво препотвърждават договореното с Райхщадското споразумение и се задължават ДА НЕ ДОПУСКАТ образуване на ГОЛЯМА И СПЛОТЕНА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА , и Австро - Унгария да не се меси в руската зона за влияние.======1876 г. веднага след Априлско въстание, РУСКИЯ ПУБЛИЦИСТ Иван Аксаков, който пише във вестник ,, русъ " : "ЕТО СЕГА, НИЕ ЩЕ СИ ВЗЕМЕМ ПРОЛИВИТЕ".======През руско турската война 1877 - 1879 г. русия воюва с турция за
128
1
 
14
 
! Отговори
Тролейчета преди 8 години
Про руските понаписвачи са се пръснали из целиот източен медиен блок , това което се наблюдава в България е и в Прибалтийските страни, Полша и Украйна , във всяка тема във всеки сайт има техно мнение, то не е футбол , туризъм, екология , автомобилизъм , личен живот .... те Про-руските *** разбират от всичко .... Интересното е Кадиров докога ще е послушното куче , даа дотогава докогато, всеки руснак знае че не е добре дошъл в Кавказ ... затова отиват в назапад Слава на Украйна !!!
127
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да нямам никаква друга алтернатива,че да приема да ми платят в рубли.Питайте пудела в какво му плащат от амбасадата?
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Krom....А "ЛукОйл" България ООД е купена още през 2008 г. от корпорацията "ИмерсиСА" която е собственост на френският клан на фамилията Родшилд....67% от акциите и пренадлежат--така че цените и се определят от главният акционер--а директора и е само параван...Акционерите определят движението и конгломерата с цените....
125
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България има да погасява стари дългове за около 10 млрд , а плануваните заеми са ДО 16 млрд , тоест може да се каже реално , че България увеличава държавния си дълг с около 1.5 млрд на година , това е реално дефицит около 2% от БВП ...С тези темпове след 100 години България би натрупала около 150 млрд дългове , а в момента Гърция имаше около 400 млрд , но и ги опростиха до 350 млрд .Да не забравяме че САЩ имат трилиони дългове и увеличават всяка година със стотици милиарди , защо ли ...
124
0
 
3
 
! Отговори
за съжаление преди 8 години
До Анонимен 263Така че никой не отговори на състоянието на българската икономика.
123
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сведение на руските ***, Борисов не е взел 16 млрд нов дълг, само е гласувано решение да се вземе до 16 млрд при необходимост.
122
4
 
11
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
Дали има друга държава по света която да се е впила така ваампирски като кърлеж в друга държава.. Много сте долни и нагли Вчера пред бензиностанцията на Марешки имаше километр. опашка. Тръгнах от кола на кола със свитък от вестник прегънат на статията" ПУТИН ПЕЧЕЛИ ПОЗИЦИИ В СИРИЯ" Ужким ,че питах шофьорите дали и днеска цената е ниска им показвах статията-вижте нашите какво правят. Голям цирк всички викаха "Браво на Русия" даже някои поискаха и да прочетат. В същото време се наредил за ивтин бе
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За разлика от посочените страни България е големите печеливши и най вече варненци ...Колкото по ниска цена на петрол и газ , толкова по добре .Дизела беше стигнал 2.60 в момента варненци зареждат по 1.50а както знаем цялата ни икономика е зависима от това.Вярно е че парите не отиват в обикновенните хора , но дори и да остават в измисления ни бизнес , ще го стабилизира и ще има растеж
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВенелинПий си хапчетата , Целия дълг на България е по малък от цитирания от теб.Приказките , как били изтеглени само миналата година десетки милиарди нов дълг , може да ги разправяте на ромите с трети завършен клас ... нормалните хора ги интересува , колко е общия държавен дълг на България и с колко се е увеличил . Сметките показват , че България има 10 пъти по малък дълг от Гърция , а както виждаме ,гърците си живеят добре и узото и сиртакито не спират , както и стачките и нищоправенето
119
6
 
10
 
! Отговори
А. П. Чехов преди 8 години
Уважаеми наши мили Задунайци, Рубладжии, *** и вие дребни, червенотиквени Копейкаджийчета! Удивително е вашето постоянство, с което, независимо дали е работен, или почивен ден вие от ранна утрин до късна нощ, от темна до темна клечите пред клавиатурата, за да славословите вашата Россия. Вие постигнахте немислимото и за Дон Кихот - да отречете очевидното и да охулите неохулимото! Охуенно! Пиндосам пиздец! Дураки и дороги... Мъкаааа...
118
8
 
9
 
! Отговори
До: Русия е в 19 век преди 8 години
Обикновено такива "експерти" в областта за състоянието на руската икономика (вкл. и *** направили този "финансов анализ") нямат намерение да посетят Русия и да видят със собствените си очи страната и да почувства, как живеят хората. Защото сте такива експерти, че даже пари за руска виза нямате.
117
16
 
15
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Не само евтиния петрол води Русия към фалит а и безумната политика на Путин.Цивилизования свят стои отстрани и му гледа сеира.Руснаците така ще затънат в Сирия , както в Авганистан.Русия с Путин не върви към добро и това се вижда ясно.И руснаците ще го разберат , но явно по трудния начин.
116
7
 
13
 
! Отговори
искам да попитам преди 8 години
Много интересно, а какво е състоянието на икономиката на българия?
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мно-о-о-го лошо нещо е простотията!Само в кратуните на икономистите,финансистите,юристите и т.н."АРТ"-исти със с.копени по рождение- или образование-мозъци може да се генерира такава мисъл!!!В буцата мас,запълваща главите им, въобще не може да възникне идеята,че ниските цени на петрола предпоставят ниска цена на енергията,съответно ускореното развитие на икономиката на страните,които разполагат или могат да си позволят да го купуват!Ну, тупые они!!!
114
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия произвежда повече петрол от всякога! А държави като България които са по-бедни от всякога и намаляват потреблението имат огромни загуби за бюджета защото идва по-малко акциз и по-малко ДДС!
113
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Русия е в 19 век.......Ти виж на 50 км от София какво е...Или пък в самият Париж,Лондон или Ню Йорк--живеят в къщи от картонени кашони...Ама за това си мълчим нали..--трябва да плюем рашъните-а за собствената си мизерия да си затворим очите???
112
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Русия е в 19 векМечти.....мечти.......
111
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХАДали Русия е пред фалит или американските шистови находища?Между другото тази седмица арабите нещо започнаха да говорят да намаляване на добивите и покачване на цената. Дали Русия е пред фалит с 3% външен дълг или САЩ с 110%?Айде тия поръчкови статии да си ги наврете някъде