Литургия с бронежилетка: Oпасно ли е да си свещеник в Мексико?

36 свещеници са загинали под прицела на престъпни банди
12 фев 2016 19:55,
8
Литургия с бронежилетка: Oпасно ли е да си свещеник в Мексико?
Снимка: Reuters, архив

Папа Франциск пристига днес в Мексико, втората по големина католическа страна в света, и една от най-опасните в Латинска Америка за свещениците. Няколко десетки свещеници бяха убити в Мексико през последното десетилетие.

Нарковойната, която доведе до смъртта на десетки хиляди в Мексико, не пощади и свещениците. 36 от тях са загинали под прицела на престъпни банди по данни на католическия мултимедиен център, пише БТА.

Най-скорошната жертва на насилието е падре Ерасмо Плиего де Хесус, чието овъглено тяло беше открито през ноември в централния щат Пуебла, един от регионите в Мексико, където католическата религия е най-силна.

През април беше убит падре Франсиско Хавиер Гутиерес, застрелян в главата в централния щат Гуанахуато.

Алехандро Солалинде, свещеник, станал популярен с отварянето на приют за мигранти в щата Оаксака в южната част на страната, беше принуден временно да избяга от Мексико през 2012 г., след като получил заплахи. "Ще те убием", се казва в една от бележките, получени от Солалинде.

"За главата ми дори беше обявена награда", разказва 70-годишният свещеник. "Предлагаха 5 милиона песо (400 000 долара) за убийството ми". Солалинде вече е охраняван денонощно от четирима бодигардове, а приютът му е под полицейска закрила.

Най-малко 50 свещеници са убити от 1990 г. насам, но повечето от тях след 2005 г., от когато са убити 36 свещеници, а още двама други са изчезнали през този период. Те се присъединиха към списъка от 26 000 безследно изчезнали в страната.

Мексико е "най-опасната за свещениците страна от Латинска Америка", пред Колумбия, Бразилия и Венецуела, подчертава Католическият мултимедиен център.

Свещениците и духовните лица са под прицел, "защото сме все по-въвлечени в кризата с правата на човека в нашата страна", обяснява Солалинде. "Ние сме на страната на жертвите и това ни прави уязвими срещу организираната престъпност и политическото им крило", добавя той.

Литургия с бронежилетка

"Това е ужасно. Много свещеници са засегнати от организираната престъпност, защото има хора, които смятат свещениците за символ на определени ценности, които те отхвърлят", казва архиепископ Норберто Ривера пред АФП.

В град Мексико, мегаполис с 20 милиона население, най-малко 400 свещеници са били подложени на изнудване или заплахи, добавя Ривера.

Но най-опасни за свещениците остават южния щат Гереро и съседният западен щат Мичоакан.

Папа Франциск ще посети Морелия, столица на западния щат Мичоакан.

Този земеделски район, в който отглеждат авокадо и зелени лимони, е известен с избухналия през 2013 г. конфликт между военизираните групи за самоотбрана, съставени от селяни, за борба с картела на "рицарите тамплиери".

Поради опасения от предстоящо нападение от 2013 г. Мигел Патиньо, епископът на Апацинган - град, който някога беше под контрола на картела - вече се движи с ескорт.

Грегорио "Гойо" Лопес, свещеник от мичоаканската област, наречена "Тиера Калиенте" ("Гореща земя"), носи бронежилетка на литургиите.

"Прекаленото е прекалено"

Папа Франциск няма да посети планинския щат Гереро, ползващ се с печална слава заради изчезването и вероятното убийство на 43 студенти през 2014 г., където насилието срещу свещеници е често срещано.

Свещеникът от Уганда Джон Сеньондо беше отвлечен в този щат точно преди да отслужи литургия. Останките му бяха открити в костница през ноември 2014 г. заедно с още 12 тела. Това убийство шокира мексиканското обществено мнение.

Месец по-късно на Коледа беше открито тялото на падре Грегорио Лопес Горостиета, застрелян в главата, след като беше отвлечен три дни по-рано по време на семинар.

"Прекаленото е прекалено! Не искаме повече кръв. Не искаме повече трупове", призова конференцията на мексиканските епископи след това убийство.

Папа Франциск осъди убийството на Горостиета и призова мексиканските свещеници да продължат "с ентусиазъм духовната си мисия въпреки предизвикателствата, като следват примера на Исус Христос".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.