Лавров и Кери обсъждаха само Сирия в Мюнхен

Срещата им бе в кулоарите на конференцията за сигурността
Обновена: 13 фев 2016 19:55 | 13 фев 2016 19:50, Веселина Йорданова
113
Лавров и Кери обсъждаха само Сирия в Мюнхен
Снимка: БТА, архив

Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров имаха двустранна среща в кулоарите на конференцията за сигурността в Мюнхен, предаде ТАСС.

Срещата беше поискана от американска страна и продължи 40 минути.

Още по темата
На нея двамата дипломати са обсъдили конкретни стъпки по реализирането на практика на договореността за координиране на военните действия в Сирия, поясни говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя каза, че на срещата Лавров и Кери са подчертали необходимостта от взаимодействие по линия на военните за реализацията на всичко, което е било договорено по време на заседанието на Международната група за подкрепа на Сирия, състояло се в четвъртък вечерта. Тогава групата постигна съгласие за прекратяване на военните действия в конфликта и за разширяване на хуманитарните доставки, припомня ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство каза, че на срещата на Лавров с Кери е бил обсъждан само сирийският въпрос.

Джон Кери заяви, че ще направи всичко възможно споразумението за временно примирие в Сирия да проработи, след като руският му колега Сергей Лавров изрази скептицизъм за шансовете да бъде осигурено спиране на огъня до седмица, предаде Асошиейтед прес.

Лавров определи днес на конференцията по сигурността в Мюнхен "на 49 процента" вероятността от "прекратяване на враждите" в Сирия до края на следващата седмица, както се договориха участниците в срещата на Групата за подкрепа на Сирия.

Кери коментира: "Ще направим така, че споразумението да проработи, ще го направим".

Що се отнася до оценката на Лавров за 49-те процента, Кери заяви иронично: "Харесва ми оптимизмът му".

По-рано на конференцията германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер оцени шансовете за прекратяване на огъня в Сирия на 51 процента.

Преди това руският му колега Сергей Лавров определи шансовете за примирие в Сирия на 49 процента, когато бе попитан от председателя на конференцията Волфганг Ишингер доколко е сигурен, че до седмица ще бъде приложено спирането на огъня.

Британският външен министър Филип Хамънд, който седеше до Лавров, се обади, че от коментара на руския политик човек би помислил, че шансовете са по-скоро близки до нула, съобщи Асошиейтед прес.

Руският външен министър контрира, че с коментарите си американските представители създават впечатлението, че целта е да бъде спряна руската военна операция в Сирия, "въпреки че Русия се бори срещу същите организации, които Съветът за сигурност на ООН определи като терористични".

Хамънд отвърна, че шансовете за примирие зависят до голяма степен от това "какво желае Русия".

Сирийските правителствени сили, подпомагани от руската бойна авиация, се опитват да обкръжат бунтовниците в най-големия сирийски град Алепо и да прекъснат пътят им за снабдяване от Турция, припомня АП.

"Ако в следващите дни Русия не спре или поне не намали силата на бомбардировките, умерената въоръжена опозиция няма да се присъедини към този процес", каза Хамънд. По думите му може да се очаква да участват в процеса, ако това не стане". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ''умерената опозиция'' какво? С тях и без тях, пак Щатите и Русия ще решат помежду си. На кого му пука за някакви джихадисти, зовящи се ''умерени''? Да ги трепят наред!Само мъртвият джихадист е добър джихадист.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аууууууууу, много важно като не се присъедини "сирийската опозиция"!!! И откъде я изкопаха тая "опозиция", това са си тия терористи, само с различните им наименования. Днеска едни, утре други. А като не се присъединят, ще ядат бой и накрая ще избягат КЪДЕ....да, в турция или саудитската арабия, дето ги снабдяват с оръжие. Айде, оставете руснаците да си свършат работата, не се присламчвайте като през 1945г.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя в същност е умерента опозиция в сирия,че до този момент не е ясно?
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А междувременно турската артилерия е бомбардирала преди малко Алепо, пише във Фокус и Блиц.