Почина US съдия, противник на гей браковете

Кончината на Антонин Скалия се отрази на изборите
14 фев 2016 09:14, Александър Попов
30
Почина US съдия, противник на гей браковете
Снимка: Reuters, архив

На 79 години почина консервативният съдия от Върховния съд на САЩ Антонин Скалия, противник на абортите и хомосексуалните бракове и привърженик на смъртното наказание и притежанието на лично оръжие, предаде Франс прес, позовавайки се на висши американски представители.

Съдия Антонин Скалия беше непоколебим защитник на Конституцията и правовата държава, заяви в комюнике първият правителствен представител, съобщил за смъртта на съдията - Грег Абот, губернатор на щата Тексас, от който е и Скалия.

Скалия беше назначен във Върховния съд през 1986 г. от тогавашния президент Роналд Рейгън. Католик традиционалист от италиански произход, той беше човекът с най-дълга практика в деветчленния съд, припомня БТА.

Кончината му веднага се отрази на предизборната кампания за Белия дом по-малко от година преди изтичането на мандата на Барак Обама на 20 януари догодина.

Най-висшата съдебна инстанция в САЩ е един от институционалните стълбове наред с правителството и Конгреса. Върховният съд се състои от девет съдии, назначени пожизнено, като в досегашния състав превес имаха консерваторите.

Часове след новината, че Скалия е починал в съня си, докато бил на почивка, президентът Барак Обама изказа съболезнования на близките и почете паметта на "забележителния човек, блестящ юрист, посветил живота си на крайъгълния камък на американската демокрация - правовата държава".

В тържественото си изявление президентът се ангажира да изпълни конституционното си задължение да предложи приемник на Скалия.

Процесът по номиниране и утвърждаване на нов съдия, обаче може да бъде доста труден година преди края на мандата на президента демократ при контролиран от републиканците Конгрес. Деветимата съдии във Върховния съд номинира президентът, но утвърждаването им става от Конгреса.

При телевизионни дебати снощи републиканските претенденти за президентския пост призоваха Сената да блокира всяко предложение на Обама за нов съдия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Антонин Скалия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
:D преди 8 години
Всеки има абсолютното право да харесва и обича когото иска. А тези противниците (сякаш някой ги пита) автоматично отпадат.
14
2
 
1
 
! Отговори
52 преди 8 години
До 2Абсолютно си прав.Всеки читав лекар или специалист по генетика може да ти го каже,но пропагандата не допуска такива истини.
13
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Баси мал.оум.ното отразяване на смъртта му. Но си струва за да видиш кр.ет,енските коментари по долу. :)
12
2
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
За жалост Господ прибира много рано свестнитехора.Всички останали сме за "Казана"
11
2
 
4
 
! Отговори
не син преди 8 години
Бре, и в САЩ имало читави хора ! Ама умират или ги самоубиват !
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно аз съм сбъркан, ама гей брак ми е абсурдно. Добре, разбирам сексуалното им влечение, ама да се парадира, че и брак да се сключва (често с брачен договор), прави цялата процедура напълно безсмислена и пълен кич.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бог да го прости! Сега *** ще назначи някой гей.
8
2
 
6
 
! Отговори
G преди 8 години
Дано му вдигнат паметник
7
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ако бяхте написали"почина us съдия" ефекта щеше да е нулев.Ако бяхте написали"почина us съдия защитник на гей браковете"ефекта щеше да е ми кво те всички се изпeдeрaстихa.Да ама пишете "почина us съдия противник на гей браковете"и очаквате всички меки китки да кажат виж го ти свинята му със *** това заслужава.Вие сте не по малки *** гадни интриганти такива.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***....стите са го убили.
5
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука е намесена дългата ръка на гей мафията!
4
5
 
10
 
! Отговори
CooolVN преди 8 години
Моля CNN или NBC да отрази като някой БГ съдия умре...сигурен съм,че това силно ще ги интерисува!А дали братята американци изобщо го знаят този US съдия?;)
3
5
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Сиреч един нормален човек по-малко в САЩ !
2
19
 
17
 
! Отговори
Метисацията като вин преди 8 години
Наскоро четох, че причината за появяване на гейовете е кръвна, тоест вследствия на метисация на родители или деди. Бракове на партньори от различни раси и географски, биологично далечни един на друг. Идва време, когато поколението става биологично и психически непълноценно. Например, между черен и бял. Особенно, ако белият е русокос или е от северните народи. Безразборното смесване на расите се отхвърля от природата.
1
3
 
21
 
! Отговори
пляс ,пляс ... преди 8 години
до оди сейИскаш да кажеш ,че си обратен ли това между другото ти личи от написаното навсякъде във форума и единственото хубаво му е ,че такива не оставят наследници и семката им се затрива.