Европа има нужда от "план Б" за мигрантите

Соботка: Могат да ги спират на границите на Македония и България
15 фев 2016 22:54,
38
Европа има нужда от "план Б" за мигрантите
Снимка: БТА

Премиерите на четирите страни от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) заявиха, че ЕС се нуждае от алтернативен план, в случай че сегашните мерки не успеят да спрат притока на мигранти в ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

План Б трябва да бъде приет, ако Гърция не е в състояние да опазва външната граница на шенгенската зона и споразумението на ЕС с Турция не доведе до съществено намаляване на броя на мигрантите.

Планът всъщност предвижда издигане на нова бариера на границите на Гърция с Македония и България, отбелязва АП. Той е спорен, тъй като на практика елиминира Гърция от шенгенската зона, но лидерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия настояват, че той не е насочен срещу никоя друга страна от ЕС.

Идеята е пряко предизвикателство към германския канцлер Ангела Меркел преди предстоящата среща на високо равнище на ЕС тази седмица, отбелязва ДПА. Мигрантската криза обтегна отношенията вътре в ЕС и предизвика връщане на граничния контрол две десетилетия след премахването му.

Тъй като Гърция е критикувана, че позволява на много мигранти да влизат и преминават през територията й без контрол, вниманието се насочи към границата й с Македония, която не е член на ЕС, но е следващата по т. нар. западнобалкански маршрут към северна Европа. Вишеградската четворка критикува остро Гърция заради неспособността й да пресече притока на хилядите мигранти, пристигащи през Егейско море от Турция, посочва ДПА.

"Съществува възможност да бъдат спирани нелегалните икономически мигранти на границите на Македония и България", каза чешкият премиер Бохуслав Соботка.

Поканата към президента на Македония и премиера на България на днешната среща е "знак на солидарност" с двете страни, които не трябва да бъдат оставени сами в кризата, допълни Соботка.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че страната му е готова да изпрати граничари и други човешки и материални ресурси на страните, които са готови да издигнат "втора отбранителна линия" на юг от Унгария, предаде Франс прес.

Полската министър-председателка Беата Шидло заяви на свой ред, че Вишеградската четворка подкрепя създаването на европейски граничарски корпус и настоя за бързо прилагане на плана за действие между ЕС и Турция.

Четирите страни от регионалното обединение приеха също обща позиция по въпроса за евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, съобщи Бохуслав Соботка, без да посочи никакви подробности.

Не стана веднага ясно какви конкретни мерки планират четирите централноевропейски страни от Вишеградската група, посочва ДПА.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СтарчетоБългария ще бъде също така и важен логистичен център и на НАТО за войната с Русия. Затова се строят магистрали и пътища да може техниката на НАТО да се придвижва бързо като почне войната.
3
3
 
26
 
! Отговори
Старчето преди 8 години
Е, най-накрая разбрахте ли защо им трябвахте на ония от ЕС? Имат си нужда от буферна зона, където да натикват нежеланите, като в гето. Ха познайте вие кои сте? Може да сте най-умните, най-изпълнителните, най-отговарящите на всякакви изисквания, все тая. На тях не им пука, защото България е определена за буферна зона. Планът Ран-Ът включва отстъпването на държавата на Турция и тоталното ислямизиране на региона. Още преди 10 год. ви го казвахме, на ви сега конспирация пред вратата на дома ви.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо има милиони мигранти от Африка? Как минават хиляди километри? В Украйна също се води война, гладуват и студуват. Но вече 1,6 милиона украинци са избягали в Русия а не в ЕС - да не би в Русия да е по-добре? Айде бе! И само трябва да пресекат полската граница и са в ЕС, украинците са европейци, с европейска култура, кфалифицирани, Украйна е асоцииран член на ЕС. Не ги ли пускат, да не би границите да са затворени за Украйма? Хмм, странно, а за арабите не са затворени!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То бананите са вече по-евтини от ябълките. План Б, освен фурмите да станат по-евтини или на същите цени като бананите. И опаковачната хартия за тях да се казва с ново яко име, като: Шекспир, Гьоте, Шилер, Юго.... Квалифицирани пришълци в хвърлянето на бумеранг на обясняват на германски и швейцарски химици и физици Мьобиусови трасформации на молекулни орбитали. Има толкова възможности, а европейските ръководители се чудят още откъде да вземат комисионна за поредното умно предложение.