Папа Франциск: Тръмп не е християнин!

Ватикана е най-големият трофей за ИДИЛ, смята републиканецът
Обновена: 19 фев 2016 06:58 | 18 фев 2016 22:52, Анисия Иванова
99
Папа Франциск: Тръмп не е християнин!
Снимка: БТА

Претендентът за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп не може да се определя като християнин, след като обещава да издигне стени срещу имигрантите, каза папа Франциск, предадоха световните агенции.

"Човек, който мисли само за изграждане на стени, където и да са те, а не за изграждането на мостове, не е християнин", заяви папа Франциск, цитиран от Асошиейтед прес. "Това не е в Светото Писание", добави той пред медиите на борда на самолета, с който се връща от посещение в Мексико.

Тръмп обеща да издигне стена по границата с Мексико от Тексас до Калифорния и да прогони 11 милиона незаконно пребиваващи в САЩ чужденци, ако бъде избран за президент, припомня АП.

Папата подчерта, че не иска да съветва американските католици дали да гласуват за Тръмп или не, предаде Ройтерс. "Няма да се замесвам в това. Казвам само, че този човек не е християнин, ако е казал неща като това. Трябва да видим дали е казал нещата по този начин, и по този въпрос съмнението е в негова полза", подчерта главата на римокатолическата църква.

През последния ден от престоя си в Мексико папа Франциск отслужи литургия на границата със САЩ. Той се изказа срещу имиграционните политики, които принуждават много имигранти да се замесват в незаконна дейност и ги тласкат в ръцете на наркобанди и трафиканти на хора.

Миналата седмица Доналд Тръмп подложи папата на критика пред телевизия Фокс нюс. Претендентът постави под съмнение дали папата разбира проблемите на САЩ и опасностите от отворената граница с Мексико, припомня Ройтерс. Ватиканът обясни, че папата не говори като политически, а духовен лидер. "Той е човек на вярата, не трябва да се учудваме, че посланието му има политически и социално влияние", заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Франс прес.

Претендентът Тръмп отговори на обвиненията на папата по време на реч в Южна Каролина. "Никой лидер, особено религиозен лидер, не трябва да има правото да поставя под съмнение вярата или религията на друг човек", заяви той.

"Те използват папата като пионка и би трябвало да се засрамят от себе си, особено когато е засегнат живота на толкова хора и когато незаконната имиграция е толкова широко разпространена", добави медийният магнат, цитиран от АП. Според него мексиканското правителство го е очернило пред папа Франциск.

"Ако и когато Ватикана бъде нападнат от ИДИЛ, което, както всички знаем, е най-големият трофей за ИДИЛ, мога да ви обещая, че папата само ще иска и ще се моли Доналд Тръмп да е станал президент", заяви претендентът за републиканската номинация, цитиран от Ройтерс.

В отговор на въпрос дали смята, че Мексико го използва като пионка, папа Франциск заяви, че не знае. "Оставям тази преценка на вас, хората", добави той, пише БТА.

Папата обаче изрази задоволство, че Тръмп го е определил като "политическа фигура". "Аристотел е определил човешките същества като "политическо животно". Така че поне съм човешко същество", заяви главата на римокатолическата църква.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари