Европол предупреди: Очаква се нов терор в Европа

До 5000 европейци са се върнали след обучение в терористични лагери
19 фев 2016 16:22, Елка Василева
23
Европол предупреди: Очаква се нов терор в Европа
Роб Уейнрайт. Снимка: архив, Reuters

Директорът на Европол Роб Уейнрайт отправи предупреждение за опасност от нови нападения на "Ислямска държава" в Европа. Сегашната заплаха е най-голямата през последните 10 години, заяви той в интервю за германския всекидневник "Нойе Оснабрюкер цайтунг", съобщи "Дойче веле".

"Може да се очаква ИД или други терористични групировки да извършат нападение някъде в Европа с цел да причинят много жертви сред цивилното население", посочи Уейнрайт, без да изключва възможността отделни индивиди също да прибягнат до удари.

Уейнрайт е дал интервюто малко след терористичната атака в Анкара, при която загинаха 28 души.

Според Европол между 3 хиляди и 5 хиляди европейци са се върнали в Европа след обучение в терористични лагери. "Растящият брой на тези чуждестранни бойци е ново предизвикателство за страните от ЕС", каза директорът на европейската полицейска служба.

Според него няма доказателства, че терористи използват систематично бежанския поток, за да влизат в Европа, без да бъдат разкрити.

Службите за сигурност в ЕС са в повишена тревога след парижките атентати от 13 ноември. ЕС създаде Европейски център по антитероризъм в началото на годината за улесняване на координацията между разузнаванията на страните членки и за подпомагането им в борбата с тероризма, припомня Дойче веле.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако в Париж 7-8 човека убиха или раниха близо 500, човек не може да не се запита колко биха били жертвите на 3000-5000 терористи. Европа се провали в мигрантската си политика и ще продължава все така. Меркел каза: ще се справим. И много попитаха: А ако не успеете? Както и стана.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетете за Япония и исляма
12
0
 
24
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Необходимо е тълпите от диваци да бъдат гонени по улиците с колове и дърве докато никой от тях не остане в Европа а либералите да им бият шамари и да ги плюят в лицата защото те са виновни за всичко това!
11
0
 
19
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Виж Уенрайт вашите тактически кризисни ситуации не ни интересуват, защото вече се допусна мащабната стратегическа грешка африканците и ислямистките диваци да се допуснат до Европа и това е по плана Калерги за геноцид на европейските народи. Кога ще бъде следващия атентат или золум на диваците не е важно защото те вече са в Европа и е въпрос само на време. От ИРА казваха нещо от рода на: вие трябва да ни спрете всеки път а за нас е достатъчно да успеем само веднъж. Това е загубена битка.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЛОООО ДИРЕКТОРО ПРОЧЕТИ НА НОСТРАДАМУС ПРЕДСКАЗАНИЯТА И ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЧЕ ОТ ЕВРОГЕЙЦИТЕ ЩЕ ИМ ОСТАНАТ САМО ЦЪРВУЛИТЕ!!!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, аз едно нещо не разбирам. Знаят, че 3-5 хиляди псевдоевропейци са се върнали от терористични лагери. Защо не ги арестуват просто или не им отнемат гражданството. Що за дивотия е да се толерират хора, които са тренирали при фанатици. Знаем от опит, че това са хората, които стрелят и гърмят в Европа. Какво чакаме изобщо? Поредния атентат и ще правим после карикатури и ще се държим толерантно докато какво? Докато и ние не се забулим или какво?
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро утро! Карам тикви!
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе аз на летището ако забравя да маркирам нещо или си го пъхна в джоба ще ме преследват до дупка, а терористите ще ги пуснат и ще ги наблюдават докато не стане късно да се реагира
6
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алоу каскетите по-долу - не се напрягайте толкова много да разсъждавате. Това не е работа за вас, най-много да се наакaте от напъване :)
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сами сте си виновни
4
0
 
28
 
! Отговори
тя преди 8 години
Чета това заглавие и недоумявам,какви ги говори тоя? Уж всичко знаят , а плашат с нови атаки!
3
1
 
24
 
! Отговори
a преди 8 години
Елементарно Уотсън - те ги спонсорират и финанират - ето затова :)
2
1
 
45
 
! Отговори
ми то преди 8 години
Тези ...между 3 хиляди и 5 хиляди "европейци" вие на запад си ги отгледахте като приехте преди години турци и араби.Ето колко сте ги интегрирали.Сега тези 3-5 хил. са второ,трето поколение от тези "европейци".
1
2
 
36
 
! Отговори
Мари Клер преди 8 години
Много интересно, след като знаят бройката, явно знаят и кои са; защо не затворят границите, защо човешките права не започнат да бъдат нарушавани от властите, както се нарушават от терористите ..