Асандж поиска от Швеция отмяна на ареста му

Изрази готовност да бъде разпитан
22 фев 2016 18:34, Александър Попов
6
Асандж поиска от Швеция отмяна на ареста му
Джулиан Асандж се намира в посолството на Еквадор в Лондон. Снимка: Reuters

Адвокатите на Джулиан Асандж поискаха днес от съда в Швеция да оттегли заповедта за арест срещу основателя на Уикилийкс след решението на комисия на ООН, според което пребиваването му в еквадорското посолство в Лондон е равносилно на произволно задържане, предаде Ройтерс.

"Смятаме, че се появиха определени нови обстоятелства, в резултат на които има основания за преразглеждане на решението", каза Томас Олсон, единият от адвокатите на Асандж.

Втори адвокат, който представлява Асандж, заяви, че клиентът му запазва готовността си да бъде разпитан в еквадорското посолство, предаде шведската национална осведомителна агенция.

44-годишният Асандж отиде в еквадорското посолство в Лондон през юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където е издирван във връзка с твърдения на две жени, че през 2010 г. ги е подложил на сексуални посегателства. Асандж отхвърля тези обвинения и смята, че те са тактически ход, който в крайна сметка ще доведе до екстрадицията му в САЩ, където все още има наказателно производство във връзка с дейността на Уикилийкс.

Еквадор предостави убежище на Асандж, който отстоява тезата, че правата му са били накърнени, защото не може да отиде в южноамериканската страна.

Великобритания и Швеция отричат той да е лишен от свобода, а наблюдаващият шведски прокурор по делото срещу него Мариане Ню заяви, че ще поднови молбата за събеседване с Асандж.

Тя каза, че решението на комисията на ООН, което е с незадължителен характер, няма никакво отражение върху делото.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Джулиан Асандж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ са зло!
3
0
 
12
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Хубаво е да се казва точно в какво го обвиняват, защото иначе (нарочно) го изкарват някакъв насилник.Двете въпросни лелки го обвиняват че не си бил сложил презерватив, а казал че ще сложи и те видели чак в последствие. И се оплакали няколко седмици по-късно. Предполагам след посещение на някой от службите.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Откакто в Сирия се появи искрица надежда с разбиването на "терористите-борци за свобода и демокрация от ИДИЛ-ИД-ДАЕШ-умерена опозиция" създадени със съгласието на режима във вашингтон(официалния тиймбилдинг на сенатор Маккейн от конгреса на сащ с терористите и самия Багдади през 2013 в Европа),изведнъж преследваните и репресирани,от васални държави на режима във вашингтон,политически дисиденти като Асандж например се оказа,че са били преследвани незаконно и в противоречие с демокрацията."
1
0
 
10
 
! Отговори
Winx преди 8 години
Kraino vreme e da sprat da izpulnqvat porachkite na Vashington. Ako neshto se sluchi s nego ili Edward Snowden tova neminuemo shte diskreditira vsichki pravitelstva pretendirashti che sa s demokratichni vuzgledi