Евродоклад: Руската власт над България не е безгранична

София да реформира енергетиката, за да се отърве от зависимостта от Кремъл
Обновена: 25 фев 2016 08:15 | 25 фев 2016 07:00,
174
Евродоклад: Руската власт над България не е безгранична
Снимка: Reuters, архив

Влиянието на Русия над България не бива да се надценява въпреки интензивните ѝ исторически, икономически и обществени връзки. Това се казва в доклад "Руското влияние върху България“, представен в Брюксел от фондацията на групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент "Нова посока“.

Авторът на изследването, директорът на Института за европейски политики Димитър Бечев е написал, че "макар да предпочитат и вълкът да е сит, и агнето цяло, когато дойде време за решение, политиците от целия политически спектър, избират стратегическите връзки със Запада, и само най-радикалните призовават за прегрупиране към Москва“.

Според Бечев "Кремъл все още разполага с множество лостове да въздейства на София, основно чрез вътрешната политика и енергийните доставки“, но неговата власт не е всесилна, особено при настоящото правителство, което заедно с президента Плевнелиев държи по-твърд курс спрямо Москва.

Зам.-председателят на парламентарната група на консерваторите и бивш докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден заяви при представянето, че въпреки надеждите на Запада, че Русия ще се присъедини към демократичното общество, идването на Владимир Путин на власт бележи опити за възстановяване на руското влияние над Източна Европа, които се нуждаят от европейски отговор.

Докладът за България, който е пръв от серия публикации на европейските консерватори за въздействието на Русия, над бившите социалистически държави, сега членки на ЕС, твърди, че българо-руските отношения не са топ приоритет за българските граждани. Изследването проследява отношенията между България и Русия в икономически, исторически и социален план. Специални глави са посветени на енергийните проекти, придобиването на земя, компании и имоти от руски граждани, зависимостта на българската армия от руските доставки, влиянието на Москва върху българските медии, както и връзките на български политици с Кремъл.

Авторът се спира на споровете около енергийните проекти за строителството на газопровода "Южен поток“, АЕЦ "Белене“ и нефтопровода "Бургас-Александрополис“ и на политическите обвързаности около тях. чрез тях.

Димитър Бечев определя лидера на АБВ и бивш президент Георги Първанов като „най-видният радетел за задълбочаване на връзките с Русия“, но припомня, че всички български правителства в една или друга степен са се опитвали да балансират между Запада и Москва. Сред партиите с проруска ориентация се посочват още "Атака“, АБВ, БСП и ДПС.

Бечев дава четири съвета на европейските политици как да помогнат за намаляване на зависимостта на България от руските интереси.

Според него те трябва да натискат за извършване на реформа в енергетиката и за либерализиране на енергийния пазар. Трябва да се завърши изграждането на интерконекторите, които да намалят зависимостта от руските доставки на газ и да отворят пазара на газ.

Европейските лидери трябва да положат усилия ГЕРБ и премиерът Борисов, да запазят прозападния си курс. Според доклада България трябва да извърши конкретни реформи в критични сектори като енергетика, отбрана, финанси и медиийна регулация. На българското общество се предлага да не слага знак за равенство между русофилството и подкрепата за Путин, като припознае и руските опозиционни партии.

В отсъствието на автора Димитър Бечев, българските евродепутати-консерватори Николай Бареков и Ангел Джамбазки коментираха темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слушайте сега и си записвайте какво ще кажа, тия москвичи ни купуват продажниците с нашите собствени пари под формата на газ и петро рубли, за пример най големия русофил в България атака и волен сидеров който 1991 пишеше антируски статии във вестник демокрация да освободиме Альоша от наряд, и това е днес русофил, т.е. рублофил номер едно в момента в България
89
0
 
2
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Хайде стига с реформи, и енергетиката ли искате да разрушите. Така не се прави и ако така действате в другите държави, скоро тази демократична общност ще се сгромоляса и ДАИШ ще бъде детска игра. Ще ви кажа единственият спасителен план - направете заплатите и пенсиите като вашите и спокойно интегрирайте мигрантите, няма да ви пречим.
88
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До еделвайсАко си педалчо и харесваш путин външно твой проблем но дъщеря му е доста грозничка, добре че е богата че на дали щеше да има кой да я клати сред държава от импотентни алкохолици
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I nashte deputati kradat bezgtanichno... koeto e oshte po losho.
86
5
 
10
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
С напредването в годините си, човек естествено променя външния си вид. Путин остарява, но не погрознява, както много други политици. Това означава че е душевно чист човек. Коментарите по останалите теми оставям на вас.
85
2
 
2
 
! Отговори
боби преди 8 години
До Анонимен 148Именно АноУмни аз ползвах думата Воювала защото Първата Балканска Война Ние Нападаме Османската Империя, А втората Балканска Междусъюзническа война Османската Империя ни напада.
84
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Последните 3 коментара са явно от турското посолство
83
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 138Кажи бе русогъзолизецо и кремълски слуга, к'во търсиш тук ?
82
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе окупация, мокупация рашките вървят по наклонената плоскост. И по-добре така,не ни трябват "доброжелатели" като тях. Страна с амбиците да бъде империя, не може да е доброжелател на никой.
81
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Николчо мамин,сладък,еврогъзолизецо.Защо не попиташ господарите ти,в каква зависимост от Русия е Германия,че вече си строи втори газопровод,директно от Русия,от който да снабдява независимите си от Руския газ слуги,напъхани в подопечната и империя,ЕС?!Ама то гадното лицемерие,е висша привилегия на господарите.Слугите са само да ядата сопата и да бъдат вечно виновни!
80
0
 
1
 
! Отговори
$оро$ преди 8 години
До благодарямоля
79
9
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 134Абре Умници ВИЕ История ЗНАЕТЕ ЛИ?Турция не ни е НАПАДАЛА ЗАЩОТО ТУРЦИЯ СЕ ОБЯВЯВА ЗА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА 1920гОсманската Империя след нашата НЕЗАВИСИМОСТ 1909г е воювала с нас 2 пъти.Русия е Воювала с нас Един ПЪТ и СССР е Воювал също Един ПЪТ. Ако последното може да се нарече война. Окупация със сигурност е имало.
78
14
 
7
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
Колкото по-малко общи интереси имаме с този на снимката толкова по-добре за България!!!Техните интереси ВИНАГИ завършват с смачването на доброжелателя.Прочетете историята им!!
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фондация "Америка за България" спонсорирала вестника а на ден 15 статии за Путин излизат. Трудно се разбира русофилската глава...
76
2
 
8
 
! Отговори
До 130 преди 8 години
Е, как?!?Нали се твърди, че фондация "Америка за България" спонсорира "Днес БГ".А тези, които спонсорира САЩ им служат за изтривалки.Няма как да има обективна журналистика там, където има купена журналистика.Само гледай триенето на коментари на този сайт.Като изпълзи Прецедента и започне да говори глупости, от 2/3 до 3/4 от коментарите в хтози сайт са изтрити.Гласност, демокрация и т.н. ... лафове от времето, когато ни будалкаха, за да ни гепят държавичката са празен звук вече и майтап.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Руската власт над България не е безгранична" :) :) :_)и два реда не съм чел нататък от помията - тя ясна!*** наистина неполитизирана и обективна журналистика!
74
2
 
12
 
! Отговори
До 121 преди 8 години
Долен американски гъзолизецо, гледай си работата, целувай американските *** мълчаливо.Не се озъртай, малко сте тези, които с упоение изпълнявате тези хигиенни функции...Няма кой да те измести от мястото, където се чувстваш чудесно. Само не мляскай силно, да не смущаваш нормалните хора около себе си...
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГрошНе сме влизал в стълкновение с Турция тези 100 години защото знаеха,че по един или друг начин сме с Русия-затова и османците си траеха--дори и при възродителният процес.И аз силно се надявам,че кюрдите ще им мътят водата,та да не поглеждат към нас--защото Ердоганчо е много самонадеян и бляновете му за османската империя са факт.
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евро (?) партенка!Руската власт над България не е безграничнаСофия да реформира енергетиката, за да се отърве от зависимостта от КремълТези не са със всичкия си! САЩ ги използват за висогоговорител, защото са с мозък на пиле...Ако някой има безгранична власт в България, това са САЩ. Правят си тук каквото си поискат и винаги за наша сметка.Пропагандаторите от Европа е време да престанат да излъчват глупостите, които им дикутва САЩ, защото властта му в ЕU не е безгранична.Аман от натрапници
71
0
 
10
 
! Отговори
Грош преди 8 години
Турция има огромни проблеми с кюрдите, и вътрешни, и външни, които я обезсилват. Надявам се, че няма да си вземе таралеж в гащите, да се занимава и с нас. Да си припомним, че не го направи при Съединението 1885 и даже по време на Възродителния процес и Голямата екскурзия. Не сме влизали в стълкновение с Турция от 1913, повече от 100 години. Опасни са ислямистите, които идват на потоци като имигранти.