САЩ смъмриха Турция за щурма над вестник "Заман"

Нови сблъсъци избухнаха пред редакцията в Истанбул
5 мар 2016 15:58,
139
САЩ смъмриха Турция за щурма над вестник "Заман"
Снимка: архив Reuters

Белият дом разкритикува турското правителство за превземането на опозиционния вестник "Заман".

Както Dnes.bg писа турските власти решиха да поемат контрола над в. "Заман", най-високотиражния опозиционен вестник в страната. Турски съд е постановил вчера назначен от държавата управителен съвет да ръководи вестника, който има издания на няколко езика, включително турски и английски.

Още по темата
Заради решението на турското правителство в Истанбул избухнаха протести, а турската полиция използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта.

Белият дом определи като неприемливи действие назначаването на синдици в медии и повдигането на обвинения срещу журналисти. "Ние призоваваме турското правителство да гарантира пълното зачитане на справедлив процес и равно отношение пред закона", призоваха американските власти.

Те допълниха, че турските власти трябва да гарантират универсалните демократични ценности, залегнали в конституцията на Турция, включително свободата на словото, на събранията и печата.

"В едно демократично общество, критичните становища трябва да бъдат насърчавани, а не потискани", подчертава Белият дом.

Междувременно турските полицейски части за борба с безредиците използваха отново сълзотворен газ и водни оръдия за разпръсването на стотици протестиращи, събрали се пред редакцията на опозиционния вестник в Истанбул,  съобщи от мястото фотограф на AFP.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
18
 
! Отговори
Мюслюм Шебек преди 8 години
..................,а баба Ангела се наведе още по-ниско за да поеме напълно и изцяло папаригата на Ердо!
57
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей тия гадове хамериканците не спряха да си врът носа навсякъде . с техните миротворни мисии що държави съсипаха ...
56
2
 
18
 
! Отговори
papi преди 8 години
до 115за какво да идват руснаците бе мушмурок,той народа на Турция сам ще се справи с Ердоганчо.само стой и гледай,и ти мишко ще си един от първите дето после ще роптаеш срещу него но сега се пънеш.Не виждаш ли че народа на Турция дори няма право да говори.А от тези милиарди за които ти говориш сигурно една шепа от които си и ти са страхливците които се четкат на вашето ислямистче президента,
55
0
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
А бе,Одисей,все се каня да те питам:Коритаров-Алберт не е ли и той от вашите(со.ро.соиди-бивши агенти на ДС)?Вписва се идеално в профила-продажен журналист,ветропоказател.
54
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе к'ви са тия пyтки САЩ, че щели да критикуват. Да си бъркат в гъзoвeтe и т'ва е..
53
0
 
18
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До анонимен 99,Ами защото, както казах вече, в много от тях руснаците са мнозинство! В Карелия и Хакасия например руснаците съставляват над 80% от населението! В редица други руснаците са повече от 60% от населението! Под 20% от населението са руснаците единствено в Чечения, Дегестан, Северна Осетия и Тува!
52
13
 
24
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ами прави са турските власти да поемат контрола над вестник Заман. Щом пише глупости много ясно, че държавата трябва да се намеси. Свободата не трябва да се обръща на слободия. Аз като българин подкрепям турското правителство. То е в правото си да действа дори още по-решително и твърдо. Иначе държавата им ще стане като нашата. Ердоган и Давутоглу са големи политици и държавници. Правят най-доброто за страната си.
51
0
 
27
 
! Отговори
TV7 тук, Заман - там преди 8 години
Лошият пример е заразителен. На 25-ти октомври 2015 г. в центъра на София полицаи биха и влачиха по улицата журналисти и опозиционни народни представители. Тогава САЩ и ЕС мълчаха, защото това им изнасяше. Затова сега критиките им към действията на Ердоган не са убедителни. Той отлично знае, че сюзеренът може да си позволи повече от онова, което е разрешено на васала. Остава да видим дали и в Турция прокуратурата ще обвини пострадалите в хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До обективенA zashto avtonomni ,suverenni darjavi ne moje li
49
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а бе, на вас - гурбетчия и одисеус не ви ли става неудобно от думите,които казвате. Каква "шепа" терористи били кюрдите ,бе?Половин век турската държава използва цялата мощ на армия и спецслужби и не може да се справи с тази "шепа терористи". Не ви ли е срам заради сринатите градове в източна турция? Що за садисти сте? Турция трябвало да се омиротвори...ами да оставят кюрдите на мира и ще се омиротвори!
48
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще влезне турция у европа ама на 32 число от месеца :)
47
3
 
32
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Аз не съм искал да "пламва" Турция, пък и не знам Русия колко точно играе с кюрдите, понеже докато Русия и Турция бяха в добри отношения, в турция пак имаше проблеми с кюрдите! Колкото и да е - нормални турски управители поне една автономия би трябвало да им дадат на кюрдите! Много плюете по Русия, ама я си направете една спарвка да видите, че в РФ има автономни републики, в които дори руснаците са мнозинство!
46
5
 
20
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До гурбетчия,Така е, прав си- намерих между 190 и 230хил. кв.км. Излиза дори, че турски Кюрдистан е доста по-голям отколкото си мислех!
45
8
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
никога не е имало турски кюрдистан няма и да има
44
0
 
18
 
! Отговори
аnonimen преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ. nedey misli kade da bade kurdistan pokani gi v tvoyata darjava da se ustanovat
43
0
 
20
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Идея си нямам какво правят в Иран(Персия) кюрдите! Щом не се бунтуват, явно си живеят не по-зле от иранците!
42
2
 
22
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Че ние отдавна сме си разгаден двор! Къде ги видя тези руски мафиоти, не знам! Последния път , когато чух руска реч в България беше скоро, от две хубавици, които се оказа че са от Украйна!
41
4
 
17
 
! Отговори
обективен преди 8 години
За Турски Кюрдистан ставаше въпрос!
40
0
 
18
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Не знам точно, не ми се спори, ама трудно можеш да ме убедиш за тези 40хил кв.км. Поне на картите, които прегледах ми се видна минимум колото Азербайджан и Армения заедно!
39
0
 
17
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Ем сигурно- богатите турци го правеха това и не се оплакваха! Явно има защо!