Вестникарската революция…

"Преминаваме през най-мрачните си дни", пишат от "Заман"
Обновена: 5 мар 2016 22:43 | 5 мар 2016 22:41,
111

Снимка: Ройтерс

Размириците в Турция, избухнали заради щурма на полицията над опозиционния вестник "Заман", продължиха и днес. Униформените отново използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат протестиращите.

При снощните протести участниците в тях попречиха на полицаите да влязат в редакцията на вестника, но служителите на реда успяха да ги изблъскат и да поемат контрола над изданието.

Още по темата
До протестите се стигна след като в петък съдът реши Управителен съвет, назначен от държавата, да поеме управлението на вестника, припомни bTV.

Изданието е известно с острите си критики към сегашната власт и президента Ердоган.

"Преминаваме през най-мрачните дни на свободата на словото, което е важен знак за наличието на демокрация и върховенство на закона. Това пишат от "Заман" в официалната си позиция във връзка с полицейския щурм в редакцията си.

"Интелектуалци, бизнесмени, известни хора, неправителствени организации, медии и журналисти са заглушени със заплахи и изнудване", пишат журналистите от опозиционния вестник, който е едно от най-популярните печатни издания в южната ни съседка.

От "Заман" припомнят за множеството арестувани техни колеги, за свалянето от държавния сателит на "неудобни" телевизии и назначаването на синдици, което сполетя и тях самите.

САЩ и ЕС реагираха на ставащото в Истанбул и призоваха властите да се откажат от намеса в политиката на изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари