САЩ не признават обявения от кюрдите федерален район в Сирия

Вашингтон е за обединена, цялостна Сирия
18 мар 2016 08:13, Елка Василева
36
САЩ не признават обявения от кюрдите федерален район в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Държавният департамент на САЩ реагира на обявената от сирийските кюрди вчера автономия в Северна Сирия чрез създаването там на Северен федерален район, като заяви, че не признава самоуправляващи се зони в разкъсваната от гражданска война страна, предаде Ройтерс.

 "Ние не подкрепяме самоуправляващи се полуавтономни зони в Сирия и желаем да видим една обединена, цялостна Сирия с друго правителство, което не се ръководи от Башар Асад и което да отговаря на желанията на сирийския народ", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. Тази цел се подкрепя и от други страни, добави той.

Още по темата

Сирийските кюрди обявиха вчера създаването на федерален район в зоната, която е под техен контрол в северната част на Сирия, предадоха световните агенции.

Основните кюрдски групировки одобриха създаването на федерална система на управление за Рожава (сирийски Кюрдистан) - Северна Сирия, заяви Сиханук Дибо, представител на най-голямата кюрдска партия в Сирия - Партия на демократичното единство.

Решението за създаването на федералния район е било взето на конференция на представители на сирийските кюрдски групи от трите контролирани от кюрдите райони в Северна Сирия, посочва Ройтерс. Конференцията се е състояла в град Рмейлан в северната сирийска провинция Хасака, поясняват Франс прес и Асошиейтед прес.

На конференцията са присъствали представители на над 30 политически партии на кюрдите и техни съюзници в Сирия, посочва ТАСС.

Конференцията е под наслов: "Демократична федерална Сирия - гаранция за съвместен живот и за братството на народите". В нея са участвали общо 200 делегати - кюрди, тюркмени, асирийци, черкеси, арменци, живеещи в северните и североизточните райони на Сирия.

По повод на съобщението на кюрдите сирийското правителство заяви, че създаването на подобна федерална система на управление в контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия няма юридическо, политическо, икономическо или социално въздействие, посочва сирийското правителство, цитирано от агенция САНА, предаде ДПА.

Според правителството обявяването на федерален район е посегателство върху териториалната цялост на страната и противоречи на сирийската конституция и на международното законодателство, допълва ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: кюрдиСАЩСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
бг дупетат преди 8 години
Кюрдите още нямат държава, а имат вече 30 партии... По нашия славен път са тръгнали май.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ние не подкрепяме самоуправляващи се полуавтономни зони в Сирия и желаем да видим една обединена, цялостна Сирия с друго правителство, което не се ръководи от Башар Асад и което да отговаря на желанията на сирийския народ"Ами ако сирийският народ желае точно Асад? Тогава САЩ какъв го дървят в Сирия?!?
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че кой иска мнението на сащ,, сърбия като я раздробиха някой пита ли някого за нещо,просто казаха налагаме демокрацията , с две думи ставате роби на сащ и това е
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудничко става. Кюрдите с автономия. Туркоманите с автономия. Едните се присъединяват с референдум към Турция, а на другите им изпращат турските кюрди.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Но нещо не се връзва. САЩ винаги са подкрепяли кюрдите."-------Напротив, връзва се и още как. Типично тяхно лицемерие и подлост.
26
2
 
7
 
! Отговори
Обзор преди 8 години
Федерализацията на Сирия е единствения разумен начин да се запази териториалната цялост на тази страна. Това е идея на Путин, чута, разбрана, осмислена и приета от Башар Асад.Руските военни дипломати работят непрекъснато за приобщаването на все нови и нови сирийски общини към условията на мирния процес. Само през вчерашния ден 38 лидери на опозиционни райони са подписали примирието с Асад. Скоро преговорите в Швейцария ще бъдат поставени пред свършен факт - Общ Мир в Сирия, договорен директно.
25
0
 
21
 
! Отговори
САЩ=Турция преди 8 години
Е как ще одобрят като съюзниците им от Турция са против кюрдите.
24
1
 
25
 
! Отговори
Умен преди 8 години
Аз не признавам САЩ! Те са избили индианците и заграбили земите им.
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото единствените, които наистина се борят срещу ИД са кюрдите. За разлика от турци и американци, които само на думи са против ИД, А ВСЪЩНОСТ Я ПОДКРЕПЯТ.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава защо Русия въоръжава кюрдските сепаратисти, щом иска Сирия да е цяла?
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, пък щом САЩ рипнаха, че са против, смеят ли да кажат нещо. Но нещо не се връзва. САЩ винаги са подкрепяли кюрдите.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според вас защо Путин не заявява подкрепа за териториалната цялост на Сирия? Нали отиде да защитава сирийските интереси?
19
2
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
На баба ти шортите-Русия отдавна е заявила ,че Серея трябва да е цяла и никой да не се мъчи да я разделя
18
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дотук всички, освен Русия, са против кюрдска автономия.
17
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците се изтеглиха, защото искат войната да продължи -този път между кюрдите и всички останали.
16
5
 
17
 
! Отговори
haha преди 8 години
До OdysseusОсвен това в Косово се извръшваше геноцид от страна на режимът на Милошевич ,************************************************************************Льжеш соросоидко, льжеш.... За това никой не ви верва на гей пропагандата.
15
4
 
17
 
! Отговори
а бе г.упак преди 8 години
До Odysseus крим е бил руски и е населен с руснаци. България е била и е еднонационална държава с няколко малцинства.а в крим са руснаци и е ясно , че биха избрали русия пред украйна
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно какво мисли по въпроса Путин? Защото ми се струва, че заслепен от омраза към Ердоган, предава довчерашния си съюзник Асад. Много скоро сирийското правителство ще трябва да иска помощ от Турция, за да ги спасява от кюрдите. Между другото, кюрдите са били винаги най-кръвожадния башибозук и това, което наричат "арменски геноцид" е дело най-вече на кюрдите.
13
6
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
10 Признаването на даден суверените на дадена територия от както свят светува се извършва от другите страни Честваш 1300 години България след като Византия е признала било то в 680 или 681 съществуването ни и е започнала да ни плаща данък в нашия конкретен случай. Суверенитета и териториалната цялост на Украйна са гарантирани от множетсво договори включително и от Русия , да ама не
12
11
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
значи си готов да откъснеш делиормана и да стане косово 2---------------5 Ти си този който е готов да го отдели по примерът на Крим нахлуват ердогански зелени човечета и правят Реферндум и хоп зайче Между другото и ние можем да изпратим зелени човечета в Цариброд и Босилеград и да организираме Референдум по путкински