Абдеслам се готвел да разстрелва по улиците

Нова версия за брюкселските атентати – римейк на парижките
24 мар 2016 22:54,
44
Абдеслам се готвел да разстрелва по улиците
Снимка: Reuters

Салах Абдеслам е трябвало да разстрелва с автомат "Калашников" по улиците на Брюксел, докато камикадзетата на летището и в метрото са взривявали експлозивите си. Това съобщи източник от разследването на брюкселските атентати пред белгийските обществени медии тази вечер. Арестът му в петък обаче объркал плановете.

Замисълът бил да се повтори сценарият от 13 ноември в Париж, където Абдеслам вероятно също е взел участие. Според новата версия Салах Абдеслам, заедно с Амин Шуркри, с когото той беше арестуван в петък и Мохамед Балкаид, застрелян три дни по-рано при акция на полицията в Брюксел, е трябвало да убиват по улиците, докато камикадзетата взривяват метрото и летището.

За бързане пише в предсмъртното си писмо и един от братята камикадзе Ибрахим Ел Бакрауи. Че става дума за обща мрежа личи и от идентификацията на терористите.

Нажим Лашрауи – един от атентаторите от летището е бил логистик на парижките атентатори, Халид ел Баркауи, пък е наел под фалшиво име къща в близост до френската граница, където част от терористите от Париж са изчаквали 13 ноември. Балкаид пък бил свръзка на една от парижките групи.

Самият Абдеслам е престанал да сътрудничи на разследването веднага след взривовете. Адвокатът му казва, че той не е знаел, "че се подготвяло нещо", макар външният министър на Белгия Дидие Рейнолдс да заяви тъкмо обратното в неделя.

Французинът, който досега отказваше да бъде екстрадиран, за да бъде съден за парижките атентати, сега е променил мнението си. Адвокатът му Свен Мари съобщи днес, че вероятно Абдеслам ще бъде изпратен във Франция до 2 седмици.

Ибрахим Бакрауи, който е бил екстрадиран от Турция миналото лято е слязъл спокойно от самолета на летището в Амстердам, тъй като турските власти не са информирали нито белгийските, нито холандските служби на кой самолет го качват.

Това съобщи тази вечер правосъдният министър на Белгия Коен Геенс по повод критиките на президента Раджеб Ердоган, че белгийските власти са подценили предупреждението на Анкара. Бакрауи, който във вторник се взриви на летището в Брюксел, бил арестуван миналия юни край сирийската граница по подозрение, че е боец на „Ислямска държава“. Белгийското посолство в Анкара било информирано, че е задържан белгийски поданик. На 14 юли обаче той бил качен на самолет за Амстердам, без да е придружен от офицер и без да са сигнализирани европейските служби. На летището Бакрауи минал необезпокояван с белгийския си паспорт и се скрил.

Геенс и вътрешният министър Ян Ямбон подадоха оставки в сряда вечер заради грешки в разследването, но те не бяха приети от премиера Шарл Мишел. Утре белгийският парламент ще изслуша обясненията на правителството за това можело ли е да бъдат предотвратени атентатите в Брюксел, при които загинаха 32 души, а над 300 бяха ранени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
До Анонимен 21В грешка си петък 13 ноември беше в Париж.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега всички арбалетки в ЕС в гета!
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
13ти Декември беше!!! какъв Ноември ,моля малко респект към статията като пишете
13
1
 
2
 
! Отговори
AC/DC преди 8 години
Bedlam in Belgium - още 83-а година ДиСи пуснаха такова парче в албума си Flick of the Switch. Кажете не са ли пророци?
12
4
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
С какъв ли автомат е щял да стреля по улиците??????????????????
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бардак и в Белгия...
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..."римейк". Хехееееееее журналистически първенюта, жалки сте
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... без да е придружен от офицер и без да са сигнализирани европейските служби. На летището Бакрауи минал необезпокояван с белгийския си паспорт и се скрил."Е това е истинска гавра.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТЗасега защитата на националните граници са отговорност на държавата на която принадлежат. Кво има да говорим. Преди да приемат някакъв различен закон така ще е.
7
6
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
Наполеоновите мерзавци в Западна Европа и САЩ не спазиха обещанието си.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека полека започна да лъсва мръсната двулична игра на Ердо... Пак белгийците им виновни, че те мамят. Ердоган умишлено е спестил информация за уж екстрадираният, с цел да обвини белгийците в нехайство, а всъщност целта му е била да инфилтрира итново терориста и да си остане с чисти ръце, като натопи тях. Колко познато, нали... Обичайната турска подлост.
5
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ибрахим Бакрауи, който е бил екстрадиран от Турция миналото лято е слязъл спокойно от самолета на летището в Амстердам, тъй като турските власти не са информирали нито белгийските, нито холандските служби на кой самолет го качват.===Ами да, след като са казали, че депортират терорист, вероятно са очаквали запитвания. Ако такива не е имало, вероятно на белгийските власти им е било все тая. Представяте ли си да пратите писмо, в което пише, че депортирате терорист, и да не получите отговор?!Тъпня
4
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анжела Меркел срещнала Ибрахим ел Бакрауи в Брюксел.- Ааа как си днес мойто момче, Аллах да те поживи?- ааа Бомба съм, всичко ми е наред, чул те Аллах, ама едва ли.
3
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"екстрадиран от Турция миналото лято е слязъл спокойно от самолета на летището в Амстердам, тъй като турските власти не са информирали нито белгийските, нито холандските служби на кой самолет го качват"---Сега стават ясни думите на Ердоган, че бомбите ще почнат да гърмят в Европа. Думите му не са били предупреждение, а закана.
2
12
 
32
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 8 години
Европа може само да се прави на страшна като размахва пръст към страни като България в унищожителни доклади.Те затова ни и приеха в ЕУ-да има на кого да си избиват комплексите.На федералните служби им дай да чукат наще труженички на витрините на Руи Дерскот на гърба на Гар де Норд......Иначе много работят.
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Star wars 2016 Paris&Brussels... Episode 10..Кой е режисьора?