Трибуналът в Хага оправда лидера на сръбските радикали Воислав Шешел

Той беше обвинен за престъпления срещу хървати и мюсюлмани
31 мар 2016 14:44, Елка Василева
11
Трибуналът в Хага оправда лидера на сръбските радикали Воислав Шешел
Воислав Шешел. Снимка: архив, Reuters

Международният трибунал за бивша Югославия оправда лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел по всички обвинения.

В резултат на присъдата Шешел е свободен човек, заповедта за арестуването му се анулира, съобщи председателстващият съдия Жан-Клод Антонети.

Прокуратурата в Хага не доказа съществуването на престъпно сдружаване и Воислав Шешел не е отговорен за физическо извършване на прогонване, обяви съдия Жан Клод Антонети, председател на съдебния съвет на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, четейки мотивите за присъдата на лидера на сръбските радикали, съобщава белградският вестник "Блиц".

Съдебният съвет единодушно отхвърля отговорността на Шешел за депортиране, прогонване, престъпления срещу човечеството, фигуриращи в обвинителния акт, съобщи съдията.

Обвинителният акт срещу Воислав Шешел е пълен с неясноти и непоследователност, подчерта той.

"Не е изяснен и по-широкият контекст на проекта за "Велика Сърбия", защото тълкуването на прокурора замъглява хронологията на събитията или ги изкривява", продължава съдията.

"Проектът за Велика Сърбия е априори политическа, а не престъпна цел", посочи още той.

Доброволците, присъединили се към въоръжените сръбски сили чрез Сръбската радикална партия, не са се подчинявали пряко на Шешел, заяви също съдия Антонети.

Воислав Шешел беше обвинен за престъпления срещу хървати и мюсюлмани в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина от 1991 г. до 1993 г.

Присъдата на Шешел беше произнесена в негово отсъствие, което е без прецедент в досегашната история на Трибунала за бивша Югославия.

Присъдата на Шешел е първоинстанционна и прокуратурата, която искаше 28 години затвор, има право да я обжалва.

Шешел лежа в ареста на Хагския трибунал почти 12 години, от февруари 2003 г., когато се предаде и доброволно отиде в Хага, до ноември 2014 г., когато бе пуснат да се защитава на слобода заради влошеното му здравословно състояние.

Междувременно Хагският трибунал искаше от Сърбия да арестува и предаде Шешел, но това не бе сторено и Шешел днес не присъства на произнасянето на присъдата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалка история! Убиха Милошивич, държаха Шешель 12 години в затвора! Сега Карла Дела Понте се циври, а тогава? Смешно ми е, като чета как Путин и Асад щели да ги съдят в Хага. До пулта, на който пише "Гаага", седят две руси момчета и трябва само да включат два червени тумблера и Гаага се изпарява, става на атоми.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нешите кога ще ги съдят за геноцид над българите, какво се ослушват или имат избирателни интереси.
6
2
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
От къде се пръкна тоя трибунал? Одобрен ли е от общото събрание на ООН? Защо това съдилище не успява да докаже обвиненията спрямо Милошевич? Между другото той умира кратко след като му е отказано лечение в Русия. Що не разследва някой какво направи НАТО в тая страна? Що така всички тия зли диктатори измират така преждевременно? Циркове, не съдилища!
5
1
 
2
 
! Отговори
варна преди 8 години
По БТЖ казаха, че са го признали за виновен. Кой лъже?
4
3
 
0
 
! Отговори
На Щик преди 8 години
Уби заколи да шешел не постои!!!!
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1ще му платиМ разбира сесъдът е към ООН, и ние сме там
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те съдиите винаги са си радикали.
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12 години в затвора, а сега оправдателна присъда.Ще му платят ли за това задържане?