#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин

Изтекоха над 11 млн. секретни документа на политици със съмнителни доходи
Обновена: 4 апр 2016 07:02 | 3 апр 2016 21:30,
620
#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин
Снимка: архив, Ройтерс

Над 11.5 млн. секретни документа бяха разкрити в най-голямото разгласяване на документи в историята на журналистиката.

Разкритията на Panama Papers, или Документите на Панама, както се нарича докладът, са свързани с едни от най-влиятелните фигури в световната политика - руският президент Владимир Путин, Павло Лазаренко (бивш премиер на Украйна), Дмитрий Песков (говорителят на Путин), Петро Порошенко (президент на Украйна), премиерите на Исландия, Пакистан, кралят на Саудитска Арабия.  В тях фигурират още официални лица от FIFA, световни знаменитости и спортисти като Лионел Меси.

Докладът е категоричен - близки на Путин са се облагодетелствали за милиони и милиарди от сделки, които е нямало как да спечелят, ако не е била протекцията на руския държавен глава.  Намерени са данни за поне 100 финансови сделки, сред които и такива за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един – парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Според сметките на авторите на доклада близо 2 млрд. долара в офшорки са свързани с руския президент.

От документите става ясно, че семейството на Путин са се облагодетелствали от парите.

Други документи посочват, че в Bank of Russia са се прали милиарди долари, свързани с президентското семейство. Путин притежава 3.6% от банката. "Документите на Панама" за първи път разкриват как е действала банката. Парите са били предоставени на две офшорни компании, собственост на близки на Путин.

Заеми пък за стотици милиони долари са били продавани от една офшорна компания на друга. За 1 долар.

Един от тях е известният майстор на виолончелото Сергей Ролдугин. С руския президент се познават от юноши и е кръстник на Мария, дъщеря на Путин. Според документите Ролдугин е спечелил стотици милиони долари от съмнителни сделки.

В "Документите на Панама" фигурират и над 150 български граждани.

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света. Близо година те дълбаят във внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г.

"Масивното изтичане на данни e най-голямото, известно досега", казва германският журналист Бастиан Обермайер от "Зюддойче цайтунг".

"Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години", допълва за гигантския обем информация един от редакторите на проекта Мар Кабра.

"Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако се съобразяват със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, за да бъдат сигурни, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция", казват журналисти от екипа на ICIJ. В данните има информация за банки, които са били движещи сили за създаването на трудни за проследяване компании на Британските виржински острови, Панама или други финансови райски кътчета. Журналистите открили почти 15 600 фирми, създадени от банки за техни клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още по темата: месиПутинPanamaPapers
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
417
1
 
0
 
! Отговори
Е и преди 8 години
В Русия на укриването на данъци и на мафиотските структури, особено ако са комунистически, не се гледа като на престъпление, а като на пример за подражание. Така че едва ли това ще го стресне.
416
3
 
3
 
! Отговори
ОСМАН преди 8 години
ПуТИН АГА.И ТИ КАТО ТРУМП ИНВРСТРАЙ НС СИГУРНО В ИСТАНБУЛ.ЩОТО КАТО ПАДНЕШ СКОТО .САМО ЕРДОГАН ЩЕ ТИ ПОМОГНЕ .ТУРЦИТЕ СА ВЕЛИКОДУШНИ ХОРА.ЕКАТЕРИНС СМЕ УВАЖИЛИ И ТЕБ НЯМА ДА ЗАБРАВИМ.АКО ДОЙДЕШ СЪС ЖИРИНОВСКИ.ЩЕ ВИ НАПРАВИМ ШАДРАВАН СИКИШ.ЖИРИТО ГО Е ЯЛ ВЕЧЕ ЗНАЕ МУ ВКУСА...
415
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
v spisaka ima edna karuca Pipon-BG, dva vagona Kratu-BG i edna kofa Tikva-BG.PliuvnalNalivuev e poso4en kato Offshornaliev i ponee aktivite mu sa nad 3 miliarda ne e poso4en v spisaka kato opasen
414
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха. 2млрд. Путин за 2млрд не би си надигнал дъто да прави офшорки. Виж 50 или 100млрд може.
413
6
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 8 години
Естествено че в името на народа. Колко пъти да ви го набиваме в главата - по телевизията и радиото всекидневно, в кината, абе дори в букварите ви го пишехме, толко ли не разбрахте. Крадем в името на народа. Проблем? Ние не сме като вас, вие крадете от народа. Ние крадем за народа. Вие сте *** толерасти, ние сме патриоти. ОК?
412
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи през последните седемдесет години до като ни крадяха другарите комунисти и милиционери са го правили в името на народа. Браво не само сте крадливи ами сте и нагли. И това че не искаш да живееш в комунизъм не знаех че автоматично те прави престъпник
411
1
 
5
 
! Отговори
До 539 преди 8 години
Гордостта е също толкова порочна колкото и хомосексуализма. Не трябва да сме горди. нека тъпите масони да се гордеят. малко им остава
410
3
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 8 години
Както казах, това да крадеш не е срамно, стига да го правиш в името на народа. Както и не е срамно да избиеш милиони престъпници. Важното е Русия да е горда и велика. И гейовете да ядат бой.
409
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прогнозирам изчезване на журналисти, внезапно ги обхванала депресия и сложили край на живота си,самоубили се
408
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю от какво си горд от това че си крадец ли от това че комунистическия режим погуби милиони в границите на СССР и още няколко стотици хиляди в източна Европа. От това че затворихте те хиляди в концлагери от хиладите избити полски офицери в Катин ли от какво си горд че не си гей ми ти си много по лошо
407
3
 
13
 
! Отговори
Русофил преди 8 години
Вижте сега, за западните толерасти да имаш недекларирани пари в панамски офшорки може да е нещо лошо, но не не го намираме изобщо за нещо ненормално. Спестявали хората. Престъпно е да си гей например. Или да толерираш бежанските ислямизатори. Русия винаги е стояла над тези неща. Какво като Путин имал някакви сметки там, те всички имат, ама ония се срамуват, а ние сме горди!
406
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
негативно влияние заради своето ниско качество.Говорителят също така посочи, че според него в тези разкрития няма нищо ново и конкретно срещу руския държавен глава, като според него разследващите журналисти, които са работили по разследването са бивши членове на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ).
405
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само това ли успяха да изфабрикуват от ЦРУ?Тц, тц, тц, голям срам...
404
0
 
15
 
! Отговори
овеч преди 8 години
А има ли нещо за господин Плевнелиев?
403
0
 
9
 
! Отговори
Пенчо преди 8 години
Абе тва Панама Пейпърс не беше ли марка тоалетна хартия ?
402
1
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 8 години
Начи не трябва да се гледа кой какво написал а да се слуша какво казъ баба Ванга ...хахахахаххахаа
401
1
 
7
 
! Отговори
Истинофил преди 8 години
Говорителка на Камерън нарече данните за баща му в "Панамалийкс" личен въпросГоворителка на британския премиер Дейвид Камерън отказа да коментира дали семейството му има пари, инвестирани в офшорни фондове от името на баща му, подчертавайки, че това е личен въпрос, предаде Ройтерс.Ало, "Вчера".бг???
400
0
 
11
 
! Отговори
Истинофил преди 8 години
"Далеч не само Путин. Просто по нашите ширини той е "оперативно интересното лице.Цялата история е доста мащабна, фокусирането върху Путин е подвеждащо....правителствата на Австралия и Нова Зеландия започнаха днес разследване срещу 800 (!) свои граждани, повечето свръхбогати, чиито имена фигурират в Документите от Панама. И накрая - документите се отнасят за период от 40 години назад. В тия времена Путин и в най-смелите си мечти не е бил президент на Русия."
399
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КЪДЕЕ НА ДРУГАРЯТ ПОЖАР СМЕТКАТА В МИЛИОНИ? ИЛИ ТОЙ СИ Я Е ВКАРАЛ В МАЗЕТО В БАНКЯ? 1.500 000 Е БРОИЛ ЗА АПАРТАМЕНТЧЕ В БАРСЕЛОНА ЗА ЕДНА ДРУГАРКА МИНАЛАТА ГОДИНА. А ВИЕ ДГД ПОД ВОДА ДА НЕ ВДИГАТЕ ПРАХ!
398
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само дето путин няма офшорка на негово име а това кой какво казал и предполагал че било така е ала бала , а сега деидид камеран да доказва че той има такава и е в списъка , защо веднага за путин пишете