В Кения преносимите тоалетни спасят дърветата

Отпадъците се трансформират в ефективно гориво за готвене
Обновена: 29 апр 2016 21:45 | 29 апр 2016 21:36, Елка Василева
11
В Кения преносимите тоалетни спасят дърветата
Снимка: архив, Reuters

Нов проект използва соларна енергия, за да трансформира отпадъците от тоалетните в ефективно гориво за готвене като част от инициатива за подобряване на хигиената за хората в общините без вътрешен санитарен възел. В същото време благодарение на проекта се намалява и изсичането на горите за дървени въглища, пише Джефри Камади, агенция Ройтерс.

В общините около Найваша, на около 90 километра северозападно от Найроби, кенийското социално предприятие Sanivation, чийто бизнес е насочен и към социални дейности, е започнало да предлага тоалетни на домове, в които няма истинска канализация.

Местно произведените тоалетни, наречени "Сини кутии", са преносими и не изискват фиксирана водопроводна инсталация.

От здравна гледна точка ползите за една община, която иначе почти няма достъп до съвременни тоалетни, са значителни, коментира д-р Орен Омбиру, здравен служител в Найваша.

Водеща причина за смъртността при децата под петгодишна възраст в Кения е диарията - проблем, който се изостря от лошия санитарен възел, отбелязва той.

Повечето домове в полуградските райони нямат вътрешна канализация и някои хора нямат друг избор, освен да изхвърлят изпражнения навън, допълва медицинското лице.

 "Безопасното отстраняване на отпадъците е един от най-добрите начини за предотвратяване на диарията. Това е предизвикателство за огромно мнозинство от жителите в периферията на градовете, които са предимно хора с ниски доходи", казва Омбиру.

Досега са осигурени около 80 тоалетни, обслужващи над 400 души. Това, което обаче прави проекта нещо повече от обикновено усилие за подобряване на санитарните условия, е случващото се с отпадъците, след като бъдат събрани от тоалетните.

Смесване, готвене и изгаряне

 Отпадъците се смесват с прах от дървени въглища и с отпадъчен растителен материал от съседните ферми за цветя, който е изгорен и е смлян на фин прах.

Sanivation използва соларна технология, за да концентрира слънчевите лъчи и да подгрява тоалетните отпадъци до висока температура, стерилизирайки ги и правейки ги безопасни за повторна употреба.

Сместа се превръща в бездимни брикети, които хората могат да си купуват за готвене у дома.

Бенджамин Крамер-Роуч, директор по енергетиката в Sanivation, твърди, че техният проект е един от много малкото, които използват този модел за трансформиране на човешки отпадъци в твърдо гориво.

Наоми Ванджира Чеге, майка на три деца от района Карагита, на около 15 минути с кола от Найваша, използва тоалетна "Синя кутия" вкъщи и готви с брикети на Sanivation от година.

 "Фактът, че тоалетната е преносима, означава, че може да се използва във всяка стая на къщата. Така че не се налага да се безпокоите за излизането навън до тоалетна", разказва тя.

Чеге използва половин килограм брикети, за да сготви едно ястие. Макар че цената им е 25 шилинга (0,25 долара) за килограм и те струват малко повече, отколкото тя би платила за обикновени дървени въглища, жената казва, че те горят по-дълго - до четири часа.

 "Не добавяте гориво, когато готвите, дори и по-дълго", допълва Чеге. Друго предимство е, че брикетите не произвеждат дим или миризма, изтъква домакинята.

 "Когато клиентите използват нашите брикети, купени на по-висока цена от дървените въглища, ефективността от дълготрайното горене на практика им спестява 10 до 15 % от разходите за гориво на месец", уточнява Крамер-Роуч.

Той се позовава на продажбите с обем 5 тона месечно като доказателство, че цената не е разубедила хората.

И тъй като брикетите горят по-дълго време от въглищата, произведени от дървен материал, всеки продаден тон спасява 88 дървета, подчертава той.

Тоалетните също са популярни, продължава той. Sanivation ги монтира безплатно, но изисква месечна такса от 600 кенийски шилинга (около 6 долара), за да премахва отпадъците.

Крамер-Роуч признава, че някои хора трудно могат да си го позволят. "Понеже плащането е месечно, установихме, че хората могат да планират предварително и да пестят, точно както биха го правили за електричество или наем", добавя той.

Ползвателите могат да решат да прекратят абонамента си за услугата всеки месец, но за повторно абониране се плаща над 90 %, пояснява той.

Хората избират услугата, защото тя им предлага възможност да имат чиста тоалетна в собствения си дом.

 "Всички тоалетни са без миризма и позволяват на всеки, включително на възрастни и инвалиди, да използват съоръжението достойно и безопасно", хвали се директорът.

Sanivation обработва един тон отпадъци от тоалетни на месец и както Крамер-Роуч казва, се надява да утрои този обем през идните шест месеца.

Той е на мнение, че преносимите тоалетни биха могли да се използват и на места като бежански лагери, където има голяма нужда от елементарен санитарен възел.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
32
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 7 години
Едва ли ще е много вкусно барбекю на гов.нени въглища.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спасят не спасят, се пасат
3
0
 
33
 
! Отговори
граматикамалко преди 7 години
Редактора е на почивка за Великден?
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПоправка :) ЗаглавиЕто е един път!!!!
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавите Ви е един път !!!!!