Украйна с нови цени на газа

Кабинетът се опитва да изпълни исканията на МВФ
1 май 2016 12:45, Петя Славова
107
 Украйна с нови цени на газа
Снимка: архив, Reuters
Правителството на Украйна реши да уеднакви от днес цените на газа за населението, отказвайки се от т. нар. социална цена, предадоха Ройтерс и ТАСС. Кабинетът се опитва да изпълни исканията на Международния валутен фонд (МВФ), за да си осигури финансова помощ.
 
Единната тарифа бе обявена от новия премиер Володимир Гройсман, чието избиране сложи край на месеци политически вълнения, които пречеха на разговорите с МВФ за деблокиране на нов заем от 1,7 милиарда долара в замяна на реформи за подобряване на икономиката на страната и премахване на корупцията.
 
Това е в съответствие с украинските задължения към МВФ, заяви преди дни на правителствено заседание Гройсман, цитиран от Ройтерс. Той добави, че решението може да доведе до намаляване на цената на газа за някои потребители, пише БТА.
 
За повечето обаче цената на синьото гориво ще се вдигне. МВФ призова Украйна да увеличи цените на енергоносителите за домакинствата и централите, за да се намалят бюджетните субсидии за държавната енергийна компания Нафтогаз.
 
Гройсман посочи, че новата единна тарифа ще бъде 6879 гривни (272 долара) за 1000 кубични метра газ.
По старата "двойна" система зимните цени на газа бяха 3600 гривни за 1000 кубични метра до използвани 1200 кубични метра газ. За консумирани над 1200 кубични метра цената се повишаваше до 7188 гривни.
 
Повечето украински домакинства използват малко над 1200 кубични метра газ през зимата, според Нафтогаз.
Новата система също така трябва да помогне за намаляване на корупцията, отбеляза Гройсман.
 
Старата система даваше възможност за манипулации чрез продажба на индустриалните потребители на по-скъп газ, който е бил предназначен за продажба на по-ниски цени за домакинствата, уточни премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Украйнагазнови цени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой не скача е червен, а който скача - откачен
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На украинците планово им влиза по -надълбоко...И видеха ли за какво скачат на майдана?За разрушена икиномика, за изкупена земя, за развалено образование и здравеопазване ...За откраднто бъдеще от псевдо -евроолигарси!
68
7
 
2
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Украйнците си обичат държавата и традиците.И под угрозата на общия за тях агресор са едини и доста задружни.И вече са едни от най читавите европейци,за съжаление ние с всичките ни претенци не сме.А за тези които говорят за името и,някой в България обижда ли се като каже къде му е родния край?Същото за тях Крайна както често я наричат просто означва роден край.
67
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Хаха. Честита им демокрация на украинците. Да им е честита свободна Украйна...
66
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КироРусия се разпада не от днес и не от вчера а вече почти от 100 години или по точно от 3 МАРТ 1818 когато се подписва Брест-Литовксия договор . На практика тя е първата Империя която започва да се разпада после я последват Австроунгария и пр. Разбира се комунизмът с последвалата окупация на Източна Европа спряха разпада за 45 години , но от 1990 той е подновен и на практика Украйна беше само поредено отделяне на сателит.За тези 100 години Русия е загубила 6 млн км2 и 100 млн население
65
1
 
1
 
! Отговори
Спас преди 7 години
До тролгеносен"ДРЪНКАМ", ФАКТИ ОТ ЖИВОТА СИ, а ти..........каквото ти кажат!!!!!!!!:))))))
64
1
 
5
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Ти дрънкаш глупости на поразия!:)Аз през 1984 година плащах квартира в чисто ново общежитие 3лв. на МЕСЕЦ!!!!!!!!!!!!!! С ТОПЛА ВОДА И ПАРНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЕХ, ДА "ФАЛИРАМЕ" СЕГА И ДА Е СЪЩОТО!!!!!!!!!!! ................И БИЛЕТЧЕТО ЗА АВТОБУС МИ БЕШЕ 6 СТОТИНКИ!!!!!!!!!!!!!! ЕЕЕЕЕЕЕХ, ФАЛИТ, ФАЛИТ, КЪДЕ СИ?????/
63
4
 
0
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
До СпасДрънкаш тролски глупости защото нямаш какво да кажеш.
62
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 90тролгеносенТц. Мноого преди 1990 съм роден. Ял съм му попарата на социализЪма.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние тия приказки ги слушаме вече 26 години.
60
2
 
3
 
! Отговори
до 90тролгеносен преди 7 години
Тинпък от къде знаеш кога р започнал фалита след като си се родил след 1990 година ?.
59
0
 
13
 
! Отговори
Спас преди 7 години
До тролгеносен 90Още има за фалиране. Остана АЕЦ, част от БДЖ и тук там почивни станции.........:)))))) Имало е много, щом до сега не са ни "приключили"!!! Темата сега е Украйна. Те са в отлично състояние благодарение на САЩ!!! НАродът се радва при всяка "нова, демократична реформа"!:))))))))) Пращат ги и на "екскурзии сред природата" до Новоросия. Живеят си весело. Всичко това го дължат на янките!:)
58
15
 
3
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Добре бе, другари русофили, като е толкова хубава руската орбита и социализЪма защо България фалира през 1990 г.?????? Всъщност фалита започва още от 1984г........ако не знаете.......
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То няма вече такава държава Украйна. Правителството се разпадна, биха се в парламента, караха се, сега ги назначават директно от Вашингтон. Ще правят каквото им наредят.
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Украйна с нови цени на газа, кабинетът се опитва да изпълни исканията на МВФ"това е началото на..................
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна означава Покрайнина! А Киевска Рус е Русия!
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 73Ами заминавай за "свободна и просперираща" Украйна! Никой не те спира, отиди и виж отблизо как живеят там!
53
9
 
6
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Ние русофилите, не можем да кажем нищо хубаво за САЩ!!!!!.........с изключение на Джанюариъс Алойшиъс Макгахан!!!!! АБСОЛЮТНО НИЩО ДРУГО ДОБРО НЕ СМЕ ВИДЯЛИ ОТ ТЯХ.............с изключение на кораб мухлясала царевица:(
52
3
 
18
 
! Отговори
Спас преди 7 години
До Анонимен 78Кой мрази Украйна? Аз съм писал "горко на народа",Всички честни хора по света, мразят бандеровци и фашисти, причинили на света повече от 70 000 000 жертви!!! Никой не мрази немския народ!!!!! МРАЗИМ ГНИДИТЕ, ПОДКРЕПЯЩИ ФАШИСТКИ РЕЖИМИ!!!! Мразим "демократите" и "реформаторите", които съсипаха и нашата икономика и ни доведоха до ПРОСЕШКА ТОЯГА!!!! Мразим тези които продължават да трупат дългове за нашите правнуци!!!! МРАЗИМ ЛЪЖЦИТЕ, КОИТО НИ КАЗВАТ, ЧЕ ТАМ И ТУК В БЪЛГАРИЯ, ВСИЧК
51
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахахаааааа!!!Завчера "балканските украинци" изръсиха на едни американски централи НА СОБСТВЕНА ЗЕМЯ И СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ близо 900 МИЛИОНА,днес тръгнали да коментират повишението на газта на украинците!!Че,тока ще им удари 50 стотинки киловата "балканските украинци" не ги интересува,важното е,че са предани европейци с европейски ценности с поставяне и гонене на задачи от едни патарани отвъд океана!!Гледайте първо какво става в държавата ни и тогава коментирайте другите бре!!