Увеличиха с 30 % минималната заплата във Венецуела

Страната е в дълбока икономическа криза
1 май 2016 10:38, Петя Славова
76
Увеличиха с 30 % минималната заплата във Венецуела
Николас Мадуро. Снимка: БТА
Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди увеличение с 30 процента на минималната заплата, последна стъпка на социалистическото правителство да се справи с икономическата стагнация и с високата инфлация, предадоха световните агенции.
 
На 1 март Мадуро увеличи минималната заплата с 25 процента. Новото увеличение е в сила от днес и с него минималната заплата за един месец става 15 051 боливара. По официалния курс на боливара спрямо долара това означава, че месечната минимална заплата става 1500 долара. Но по курса на черно на боливара спрямо долара тя става 50 долара. Именно черният пазар определя цените на стоките във Венецуела.
 
Страната е в дълбока икономическа криза. Страната зависи от износа на петрол и нейната икономика се сви с 5,7 процента миналата година. Основни стоки липсват, цените се увеличиха, инфлацията е трицифрена, а курсът на боливара спрямо долара падна на черния пазар с 98 процента.
 
Страната страда от тежка енергийна криза заради сушата. Поради тази причина беше въведен режим на тока, а държавните служители работят само два дни седмично, за да пестят ток.
 
От днес стрелките на часовниците във Венецуела се местят с половин час напред, за да се пести електроенергия, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Прекомерния държавен контрол и социалността водят до мързел, ниска производителност, ниска предприемчивост и мизерия за всички ! Колко пъти трябва да се прави и проваля този експеримент, за да влезе тази иначе проста истина в *** червени кратуни ?!Тоталния либерализъм и мега-корпоративната икономика също води до мизерия за мнозинството. Както е казал Буда ИСТИНАТА Е В СРЕДНИЯ ПЪТ ! Държавен контрол срещу картелите и монополите, подпомагане на средния и дребния бизнес, социално образование и здравеопазване!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрога ли сте вземали ? :)
41
1
 
3
 
! Отговори
до 66 ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Днес на празника май сте прекалил с алкохола или сте си пиян постоянно ?.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯТо официалното е 50 $ ! 1500 долара ти е заплатата когато като си я получиш в боливари можеш да отидеш и да си купиш 1500 долара. Да ама не! Можеш да си купиш 50 и то само на черно. Той Мадуро може да обяви и 10 000 долара заплата в техните пари. И какво от това?
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо не искам да ги мисля венецуелците. Сега като се юрне една бежанска вълна от щатите да имигрират там, какво ще правят??????
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше на времето една песен на Замунда банана бенд в която се пееше: "Като няма банани, яжте ми бананта". Та и сега . На другаря Мадуро.......яжте му.....
37
1
 
7
 
! Отговори
dedo joco преди 7 години
50 USD заплата, честит им комунизъм... пардон! социализЪм
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До брейЗа коя показна акция иде реч?? Където избиха хората на пазара или където взривиха болницата?
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До брейКажи ми какво зависи запада от джуджето, че не се сещам??? Ще спре да внася матрьошки ли?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до ГУРБЕТЧИЯСоциализЪма напарви хората мързеливи и некреативни. Липсата на конкуренция и състезание се отрази пагубно на мисленето.Безмислено беше да работиш повече.......най-много на другия месец да ти "вдигнат нормата" Между другото това не е само българска черта. Бил съм и в ГДР по времето на соца. Същите като нас бяха станали, селски тарикати. Та и във Венецуела и Куба е същото, ще трябва да минат много години за да разберат, че само със "самба" не става.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам някой от БКП-БСП да ми посочи една държава с комунизъм или социализъм да е добре . Например Куба , Северна Корея , Венецуела или която си искате . Хайде другари чакам .
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То не е нужно да си гениален изобретател. Просто трябва да се бачка и да имаш нещо в главата. като го нямаш не става.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Анонимен 43бла, бла, бла
30
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 43 преди 7 години
България тъне в мизерия, дояжда останалото от времената на омразния ти соц! Да, някои живеят добре - това са гениални изобретатели, дали на човечеството технологии, учени, направили епохални открития, хора на изкуството, чийто книги се тиражират в милиони бройки по цял свят, музиката им - само в "Грами","Еми", носители на безброй "Оскари", "Златни мечки" и "Палми". Те нямат нищо от реституцията на имоти на алчни предци, не участват в трафиика на дрога, на женска плът, не перат пари!Успяли хора!
29
2
 
4
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
До Анонимен 42Самият дълг е трупан в периода от 1976-1978 г. до 1988 г. Само между 1984 г. и 1989 г. брутният външен дълг нараства повече от три пъти, от 2,9 на 10,7 милиарда щатски долара. През 1987 г.председателят на БНБ Васил Коларов докладва лично на Живков, че обслужването на задлъжнялостта на НРБ към западните банки надхвърля 100 процента от общите валутни приходи на страната. Христо Христов пише: През 1987 г. Живков не се решава да разруши кулата на илюзии на социализма и продължава да трупа нови дългове, които през 1989 г. вече са външен дълг над 11 млрд. долара и 26 млрд. л
28
1
 
4
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
До Анонимен 42Официалното обявяване на катастрофалното положение вече е въпрос само на дни. В началото на февруари 1990 Андрей Луканов сменя Георги Атанасов на министърпредседателския пост. В строго поверителна докладна председателите на БНБ и БВТБ Иван Драгневски и Веселин Ранков го информират, че задълженията на страната към 31 декември 1989 възлизат на 8 млрд. и 621.4 млн. валутни лева, или 10 млрд. и 656.9 млн. щатски долара. Обаче вече няма място за маневриране. През 1990 БВТБ следва да изплати задължения по различни видове кредити и лихви за почти 4 млрд. долара, а разполага с 1 млрд
27
1
 
4
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
До Анонимен 42Бившият председател на БНБ Васил Коларов в показанията си: "...обикновено за една страна се приема, че е твърде задлъжняла, когато за обслужване на външния си дълг, тоест за погасяване на главницата и лихвите по него, се изразходват повече от 25 процента от валутните постъпления на страната за определена година. За България тази граница беше прехвърлена през 1986."
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 42Тя България не тъне в мизерия, тънеш ти и опитваш да изкараш че всички други са като теб ама не е така..,
25
1
 
8
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Държавта с най-големи петролни запаси в света. Природа и климат -Рай!! И......тъне в мизерия. КомунизЪма в действие...
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 50 ДОЛАРААми той тока може и 0.5 цента да е ама като го няма...........:)) И агнешкото може да е по 10 цента ама на рафтовете е само табелката с цената:)