Пожар опустоши историческа сръбска църква в Ню Йорк

Сградата е в английски неоготически стил
10
Пожар опустоши историческа сръбска църква в Ню Йорк
Снимка: Reuters, архив

Силен пожар избухна в сръбската православна църква Свети Сава в центъра на Манхатън снощи и за минути стигна до покрива.

170 пожарникари се опитваха да потушат пламъците, които унищожиха историческата сграда на 25-а западна улица близо до Бродуей, предадоха Франс прес и БТА.

Има само един пострадал - пазачът, който влязъл в църквата, за да гаси огъня и се нагълтал с дим.

Сградата в английски неоготически стил, проектирана от архитекта Ричард Ъпджон, е построена през периода 1850-55 година първоначално като "Тринити Чапъл" (Параклис Св. Троица), филиал на прочутата "Тринити Чърч" (Църква Св. Троица).

Писателката Едит Уортън, автор на "Невинни години", се е венчала в нея на церемония през 1885 г., припомня "Ню Йорк дейли нюз".

Сръбската православна църква я купува и преименува през 1945 година, а през 1968 градските власти я обявяват за историческа забележителност на Ню Йорк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Ню ЙоркСАЩпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Я каква църква са имали сърбите ,а ние имаме ли нещо подобно
4
2
 
3
 
! Отговори
То си го преди 7 години
До Odysseusпише в последните протоколи на илюминатите за унищожаване на християнството Само ще остане ЮДЕИЗМА за да се изгради JEW WORLD ORDER
3
2
 
2
 
! Отговори
Едно нещо преди 7 години
До Анонимене най дразнещо че говорят за Св. Кирил и Методи а азбуката им 1/2 кирилица 1/2 латиница и като ги нацвъкали тези "i " и "j" особено по иконите направо ти се отщява да влизаш пак
2
3
 
7
 
! Отговори
българина преди 7 години
Интересното е че по същото време изгоря и македонската православна в Австралия! Дали не прочистват православието от католическия- ислямски свят?
1
1
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
1 Точно в Щатите където мюсулманите са под 1%