Путин иска Меркел свалена, дава всичко от себе си

Отношенията между Русия и Германия са повредени
2 май 2016 11:56, Бойчо Попов
600
Путин иска Меркел свалена, дава всичко от себе си
Снимка: Reuters

В своя безцветен костюм германският канцлер Ангела Меркел изглежда като сива мишка, твърде засрамена, за да се изправи пред германското общество след плахото си решение да позволи съдебно разследване срещу комик, който е обидил турския президент Ердоган. Тя е олицетворението на лицемерие и двойни стандарти.

Миграционната ѝ политика е самоубийствен акт, който даде сили на фашистката десница в Германия... и така нататък. Това е само част от подигравателния тон, с който руските държавни телевизии показаха германския канцлер през последните седмици. Нито един германски лидер не е бил толкова критикуван от руската пропагандна машина от рухването на комунизма насам, пише в свой коментар The Economist.

Едва преди години руснаците смятаха Германия за един от най-близките си съюзници. Редица обществени допитвания показват, че те все по-често я смятат за враг. За разлика от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който сега лобира за Путин, Меркел се превърна в твърд идеологически опонент за руснаците. Тя зае категорична позиция срещу руската агресия в Украйна и кампанията от лъжи за легитимирането ѝ. Според един от съветниците на Меркел именно лъжливото отричане от Путин, че „зелените човечета“, които превзеха Крим, са били руски войници, е било повратната точка за нея.

Путин се възползва отлично от слабостите на другите държави. Сега Кремъл работи усилено, за да изостри вредите за Меркел от собствената ѝ политика на отвореност към бежанците. „Путин дава всичко от себе си, за да свали Меркел от власт, и разполага с много инструменти, за да го постигне“, казва експертът по Русия в института DGAP в Берлин Щефан Мейстер.

Един от тези инструменти е телевизията, както насочена към домашната аудитория, така и към рускоговорещите навсякъде по света, включително и каналът 3m в Германия. През януари руският първи канал излъчи репортаж за 13-годишно момиченце от руско-германски произход, което било изнасилено от група имигранти в Берлин. Репортажът предизвика протести от етнически руснаци и антиислямски активисти в Германия. Германската полиция скоро научи, че историята е измислена, но руската телевизия продължи да я излъчва. Руският външен министър Сергей Лавров дори обвини Германия в прикриване на истината.

Измамата в т. наречената „Афера Лиза" шокира германската общественост. Русия използваше подобни тактики за дезинформация при войната срещу Украйна, но никога в Германия. „Руснаците отидоха твърде далеч", казва Майстер. „Те до голяма степен загубиха германското доверие".

"Бях свикнал да гледам на Русия като на стратегически партньор и конкурент", казва Родерик Кризеветер, депутат от Християндемократическата партия на Меркел (CDU). „Сега тя се превърна в потенциален враг". Дори привържениците на т. нар. остполитика, германската традиционна политика на сближаване Русия - главно отстоявана от членове на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD), младшите партньори в правителството, почувстваха разочарование.
Малкото останали симпатизанти на Русия като Александър Рар, директор на германско-руския форум в Берлин, апелират към дълбоко вкоренения страх от война на страната си. "Най-важният въпрос в момента не е Украйна, в предотвратяване на трета световна война", казва Рар.

Някога Москва разчиташе на бизнес отношенията си  с Германия, за да гарантира добрите си отношения с нея. Но сметките излязоха грешни. Сред германските търговски партньори Русия вече е след Чехия. Преди ЕС да наложи санкции над Москва заради Украйна, на Русия се падаха 4% от търговските отношения на Германия. Сега те са под 2,4 на сто. "Нашата главна цел е да покажем, няма да приемем нарушаване на следвоенните договорки", казва Маркус Кербер, директор на бизнес организацията BDI.

Но и това не е всичко. Кремъл се опита да привлече на своя страна Социалдемократическа партия на Германия, за да разцепи германската управляваща коалиция. Лидерът на партията Зигмар Габриел, който е и икономически министър, бе приет от Путин в Москва през миналата есен и се съгласи с изграждането на „Северен Поток 2“ - газoпровод, който трябва да заобиколи Украйна и балтийските страни. ЕС обаче може да блокира сделката, а Меркел ще бъде щастлива, ако проектът се провали, казва един от съветниците ѝ.

Още по-важна може да бъде евентуалната отмяна на санкциите през юни. Свалянето им е бъде сериозна победа за Путин и поражение за Меркел. Но Франк-Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия и член на СПД, защитава по-дипломатично сътрудническо с руснаците, смятайки че без тях „нито един важен международен конфликт не може да бъде решен“ (неглижирайки факта, че именно Русия причинява много от тях).

Путин поддържа връзки с партии от двете страни на политическия спекър - крайната десница и крайната левица. Един съюзник е дясната Alternative für Deutschland (AFD). Друг е бившата комунистическа партия Die Linke. Много привърженици на ксенофобското движение Pegida също са про-Путин настроени. При антиимигрантски митинги през миналата година в Дрезден, където Путин е бил разпределен като офицер от КГБ през 1980 г., демонстранти развяваха руски знамена и скандираха „Помогнете ни, Путин". Руските пропагандни дейности в Германия накараха BND, разузнавателната служба на Германия, да започне разследване.

Сега Меркел вече разбира, че антипатията на Путин към нея е вследствие на слабост, а не на сила. Твърди се, че на среща с канцлера преди десетина години Путин, който е бил наясно, че Меркел се страхува от кучета, е вкарал черния си лабрадор в стаята. Меркел просто замръзнала, а Путин само се усмихнал.

Говорещата перфектно руски и израснала в Източна Германия, Меркел разбрала жеста на Путин.

"Разбирам защо направи това – за да докаже, че е мъж, каза тя на група телевизионни репортери. "Русия няма нищо обаче, нито успешна политика, нито икономика. Те имат само това", е казала тя. 

Още анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


600
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
0
 
2
 
! Отговори
EDIN преди 7 години
Тия по-зле и от в-к Работническо дело
397
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както е приказката Путин в Сибир, Меркел в Берлин.
396
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това и путин заля ЕС със сирийци
395
3
 
0
 
! Отговори
план Барбароса преди 7 години
Украйна е превзета. Да се готви Беларус.
394
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хохлюзащо смяташ, че и другите са чели като теб само "Чук и пук". Ти си по глупав и от Методи Андреев. На кой пробутваш тия наивни мисловни пустословия, Хитлер дойде на власт заради същите тия дето сложиха и онова сифилистично джуджу ленин и касапина троцки на власт В Русия и съсипаха християнска Русия
393
7
 
2
 
! Отговори
хохлю преди 7 години
Точно така започва втората световна касапница - на власт в Русия идва Болен Сталин, който почва да клати германия. Като я разклаща хубавко идва на власт неговия човек Хитлер..и става оная. 100 милиона *** като тия *** тук, оставят кокалите си защото са били *** да вдянат кой кой е. Путин като свали Меркел такова чудовище ще дойде на власт у немско, че мечката ще мечтае да си бе останала пуделче...щото "заем -наем" този път няма да има.
392
2
 
17
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Крайно време е Путин да бъде заменен от достоен президент с отлична алкохолна подготовка от ранга на великия Елцин и неговите достойни ученици и последователи Порошенко, Луценко и Юшченко, Кучма удостоен с престижното звание "старый пропойца" и т.н.
391
5
 
17
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Слава на Русия, слава на Владимир Путин. Долу Краваристан, най голямото зло на земята и в космоса.Агент Алфред Гикко!ЦРУ!!!
390
2
 
9
 
! Отговори
Бассарабски бг преди 7 години
Вот таким пиздежем полоскают умы болгар. Прочетах охуях, аз такъв бред *** коли не съм чувал... Един път стигнахме ду берлина, надо будет повторим... Слава России! Броня крепка и танки наши быстры))
389
3
 
14
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Каквото поиска Путин това ще бъде. Това освен Путин го иска и цяла Европа.Агент Филип Сиймор! ЦРУ!!!
388
6
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До обективен Всички възрастни и мислещи хора са наясно, че подобни фокуси се правят от пълно безсилие да се постигне нещо по редовния начин. Когато на някой му се налага да крещи, маха с юмруци, да лъже и пунтира високо самочувстви, то е ясно, че този човек е въздух под налягане.
387
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срамувам се, че съм гражданин на Европейския съюз!
386
5
 
16
 
! Отговори
559 продължение 2 преди 7 години
На цвъкащите минуси държа да кажа, че не съм фен на руската политика, защото в някои отношения тя е в доста голям наш ущърб, но не мога да не се възхитя на майсторските ходове на Путин като политик. Той е най-добрият. Факт.
385
0
 
5
 
! Отговори
обективен преди 7 години
До шоп, Много плащал този Путин! За малките деца и кокошките ясно! Само че възрастните преди да се смеят трябва да се помъчат поне малко да си обяснят действията на които и да било "диктатор"!
384
4
 
8
 
! Отговори
559 продължение преди 7 години
Руснаците плащат в момента, но инвестицията им в националното им достоинство ще се върне многократно. Скоро те пак ще са във възходяща позиция. Надявам се този стрес тест да вкара и наште политици в правия път.
383
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Путин трябва да му се признае, че е най-големият политик на нашето време. Защитава интересите на страната си, дори разшири територията й и увеличи стратегическия си и политически авторитет в Черно море и Близкия изток. Отрезви западните политици, които си бяха повярвали, че могат да си разиграват коня където, когато и както си искат. Пренареди световната шахматна дъска. Русия вече не е второкласна сила, която да подмятат насам-натам по свое усмотрение. Чертае граници, с коите другите да се съобразяват. Руснаците плащат в момента, но инвестицията им в националното им достоинство ще се въ
382
2
 
7
 
! Отговори
обективен преди 7 години
До василев,Вскичко останало може би е така!Само не ми е ясно как точно реши, че Русия е "на колене"?
381
4
 
5
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Японския ми часовник, когато се гмурках миналата година му се появи конденз! На Востока му няма нищо! Всичко е нормално с руските конвектори, казах вече за рекламирани наляво и надясно норвежки пари няма да дам! Хладилника явно е италянски, но е произведен в Русия, както вече казах!
380
9
 
14
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
Когато путин поиска нещо -постига го! Меркел няма да бъде преизбрана!
379
4
 
6
 
! Отговори
обективен преди 7 години
До още по-обективен,Не, не ми е хладилника Атлант, ако това имаш в предвид! Hotpoint Ariston e! Но незнайно защо пише, че е произведен в Русия! Пък може и да е някаква пропаданда!