Братко, ела при нас и ще отидем в Рая!

Журналист проникна в джихадистка клетка във Франция и направи филм
3 май 2016 19:00, Елка Василева
32
Братко, ела при нас и ще отидем в Рая!
Снимка: архив, Reuters

Френски журналист успял да проникне в група на кандидат джихадисти, действащи в Париж и във френската провинция и шест месеца наблюдавал техните действия. За преживяното той разказа в документален филм, излъчен по телевизия Канал плюс, предаде Франс прес.

Филмът се нарича "Войници на Аллаха" и е с продължителност час и половина. Кадрите в него са направени от журналиста със скрита камера. От съображения за сигурност авторът на филма се представя под псевдонима Саид Рамзи.

От филма става ясно, че първоначално той се свързал с групата чрез Facebook. След като заявил желание да се присъедини към нея, той трябвало да се срещне с лидера й. Това бил мъж от турско-френски произход на име Осама.

Срещата се състояла в Шатору, град в западна централна Франция. Пред Осама журналистът се представил като Абу Хамза. Осама пък му се представил за емир на групата от кандидат-джихадисти. Те били мюсюлмани по рождение или мъже, приели исляма на по-късен етап в живота си. Някои от тях били познайници на служби за борба с тероризма.

Повечето от тях били под наблюдение. Групата се състояла от десетина души.

Във филма журналистът разказва, че когато се срещнал с Осама, последният му казал, че всички ги очаква раят, ако извършат самоубийствени атентати в Сирия и в Франция.

Братко, ела при нас и ще отидем в Рая. Там ни чакат нашите жени, а ангелите ще ни бъдат слуги. Ти ще имаш дворец, крилат кон от злато и рубини - с тези аргументи Осама се опитвал да убеди мнимият джихадист какво ще спечели, ако участва в плановете на групата за атентати.

На следваща среща журналистът се запознал с друг член на групата. Двамата се срещнали пред джамия в Стен, в предградията на Париж. Мъжът от групата показал на журналиста самолет, който се приближавал към пистата на летището в Бурже. После му казал: С един гранатомет можеш да свалиш самолет. Ако направиш подобно нещо, ако заявиш, че си го направил от името на Ислямска държава, Франция ще бъде травмирана за цял век, допълва мъжът.

Някои членове на групата като Осама се опитали да стигнат до земите на "халифата" на Ислямска държава. Осама бил задържан обаче в Турция и върнат във Франция. Там прекарал пет месеца в затвора, преди да бъде освободен под полицейски контрол.

Чрез криптирания чат Телеграм той поддържал контактите си с останалите членове на групата, насрочвал срещи, по време на които членовете на бандата обмисляли план за атентат във Франция.

Трябва да ударим военна база, казва Осама. Трябва да я ударим, когато военните се хранят. Те ще са седнали в една редица и ние ще ги разстреляме, казал той.

Друга идея била да атакуват журналисти, например тези от телевизиите иТеле или от Бе Еф ЕМ, които били срещу исляма.

Да направим така, както онези направиха в "Шарли ебдо", казва Осама, визирайки стрелбата, която радикализиралите се братя Куаши откриха в редакцията на в. "Шарли ебдо" преди повече от година, убивайки 12 души.

Хиляди французи трябва да измрат. Ако ги изненадаме, те нищо няма да могат да направят. Те не са добре пазени, казва той.

Нещата за журналиста се влошили, когато мъж на име Абу Сулейман се завърнал от джихад в Ракка. Той насрочил среща на журналиста на метростанция. Там вместо Абу Сулейман към журналиста се приближила жена с никаб, която му подала бележка. В нея пишело журналистът да атакува дискотека, да стреля по всичко живо, докато дойде полицията и после да задейства пояс с експлозиви, който ще носи.

Членове на групата от Орлеан казали на мнимия джихадист, че са успели да се снабдят с автомат Калашников за атаката. Тогава обаче полицията задържала няколко души от бандата и тя се разпадала. Един от членовете й, който се усъмнил в журналиста, му пратил бележка, в която пишело: Свършено е с теб.

Мисията ми свърши тук, разказва журналистът и допълва, че целта му е била да покаже кулисите на джихадистка клетка. Той определя мисията си като успешна.

Целта ми беше да разбера какво се мъти в главата на тези хора. Едно от нещата, които разбрах, беше, че в цялата тази история няма ислям, няма желание да се подобри светът. Има само бедни, недоволни, ощетени, заблудени хора със самоубийствени мисли, които са лесно податливи на манипулация, които са имали малшанса да се родят в една епоха, в която съществува ИД. А това е много тъжно. Това са млади хора, които търсят нещо и които намират само ИД, казва журналистът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съчетанието на плитките арабски мозъци , в случая и турски даже , с една идиотс ка религия ражда чудна смес - тотални ***. Европейците обаче трябва да разберат , че тези хора не подлежат на интеграция. Човек толкова убеден в правотата си , че убивайки е любимец на аллах , с него не се преговаря. Колкото повече лунатици пускате в ЕС , толкова повече насилие ще има.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ислямът е базиран на война и насилие. Ако се позоваваш на исляма по - скоро ще станеш убиец отколкото добър гражданин в ЕС. Ислямът и неговата концепция за неспирна война и убийства на атеисти и неверници е най - голямата заплаха за ЕС.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно,че се е разминал само с бележки на ръка не от ръката на Осама-шефа на клетката,а като се върнал политшефа Сюлейман веднага последвала задача за испълнение-с дискотека,която е не добре пазаена или танцуващите там-сякаш Сюлейман паша в Париж се върнал и от там тръгнал за великата световна революция с оня Гилот,пък уж се биха преди и по преди разни флоти и войски,и за какво като са се каращисали като в дискотека яко на буксир да ги дърпат всите,я по-добре да питат нанаите ще има ли нанай
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26И са прави и не са съвсем.Прави са за това, че всички религии по един или друг начин се стремят към контрол върху населението, някой по жестоко, други не, но специално за исляма нещата са по различни. Самото начало на религията е свързано с насилие и призив за неспирна война, свещенната им книга има повече от 15 тълкувания на всичко вътре, не пренебрегвайте тези факти като говорите как нямало нищо общо с религията, има естествено и то много.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
22 и 23 - присъединявам се към вашето мнение. А останалите - такова невежество и естествено съчетано със злоба. Целия театър с тези терористи и бежанци показа ясно кой какъв е , сега остава следващата стъпка - да си отидат на място тези, които ссе оказа че са ТАЯЛИ страшна злоба към ближния. Как ще бъде осъществено? Или така ми се иска...
20
0
 
7
 
! Отговори
Нищо ново под небето преди 7 години
Френския журналист много е закъснял, още преди 8 години израелския журналист Цви Иехезкел, говорещ перфектно арабски, преоблечен като арабин, със скрита камера и микрофон, успя да влезне в няколко ислямски клетки на няколко европейски държави. Още тогава той предаде на англичаните точните места на ислямските клетки и материала направен в тях . По късно излезна и документален филм, но в Европаму помислиха че в основата на материала стои омразата на евреите към мюсюлманите и не обърнаха внимание.
19
5
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
Ами баската сепаратистка организация ЕТА не са мюсюлмани. ИРА не са, наркокартелите в Лат. Америка не са. Сицилианската мафия не са. Последните дори са ревностни християни. Да не говорим за световните войни, че не са предизвикани от християни. И нека не забравяме как е наложено християнството в България през 9. век.Според мен не религиите са лоши или добри, а самите хора. Човек ако е лош, и будист да е, пак ще си е лош. Отделно познавам мюсюлмани, които са направили адски много за християни.
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност исляма проповядва любов към ближния(човека),докато християнството-любов към Господ. Фен съм на конспирацията и няма да е лошо да се образователни малко откъде произлизат всички катаклизми в Европа като започнете от Първата световна война!
17
4
 
6
 
! Отговори
Мак преди 7 години
"Едно от нещата, които разбрах, беше, че в цялата тази история няма ислям, няма желание да се подобри светът. Има само бедни, недоволни, ощетени, заблудени хора със самоубийствени мисли, които са лесно податливи на манипулация."Това всъщност е исляма.
16
7
 
0
 
! Отговори
Ристиен джихадист преди 7 години
Aз не съм чул християни, будисти или кришнари да правят такива клетки, колкото и да са бедни и разочаровани------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ристиените чакат Господ (демек Тиквата) да дойде и да ги спаси, те са грешни и не правят нищо, щото могат пак да сгрешат.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брат брата и да иска не може да го нахрани,но тежко му който го няма.На тези самоненормалници трябва да се издава жълт,а не международен паспорт.
14
2
 
18
 
! Отговори
цък преди 7 години
Страшното е, че в 21 век в Европа все още има такива наивници???Имам предвид, мюсулманите - родени, получили образованието си и израсли в Европа, а не полуграмотните "камилари" с промити от самото си рождението мозъци!Да убиеш невинни хора самоубивайки се и да се надяваш, че ще попаднеш в рая където ще те чакат "седемдесет девици" с "пилаф и баклъва"???Е, трябва да са наистина Из...пер...кали, при това - тотално!!!!!!!
13
0
 
18
 
! Отговори
К-ли преди 7 години
Присъди по бързата процедура,и да ги пускат над Сирия без парашут.От там нататък нека Всевишния да решава дали ще ги прибере във рая при девиците или във ада при маниаците.Важното е всички ние без значение от кой етнос и религия сме, да се отървем от тая пасмина .
12
2
 
30
 
! Отговори
реално преди 7 години
"Отминат ли свещените месеци, убивайте неверниците, където и да са те - хващайте ги, преследвайте ги и навсякъде им поставяйте клопка." Коранът. Мюсюлманите имат в главата си коран вместо мозък. От там тръгва всичко. Ако ислямът беше нещо добро, ислямските страни нямаше да тънат в диващина.
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За едно е прав Тръмп ,че срещу исляма трябва дя се градят огради , а не да се дават на 70 млн джихадисти безплатни визи за по 3 месеца с "цел" туризъм.
10
5
 
11
 
! Отговори
Гросмайстор преди 7 години
Франсетата са в положение шах-шех-тур и то в остър цайтнот. Май ще е по-добре да се самоубият. Спасение няма вече.
9
0
 
31
 
! Отговори
G преди 7 години
Колко трябва да си пещерняк за да вярваш на подобни глупости? Като му се ходи при алаха и му се вее на крилат кон, да вземе и да се хвърли от някоя скала, а не да взривява хора. И какви са тези закони в Европа според които доказан джихадист се размотава из страната, уж го следят а той си набира "кадри" и се снабдява с оръжие. Кога ще започнат да им взимат европейското гражданство и да ги пускат в дивия свят? Интеграцята минава през рестрикция,а не през толерастия.
8
4
 
30
 
! Отговори
от Франция преди 7 години
От 10 г.живея във Франция и същият този турчин се опита и мене да зариби ,понеже знам турски роден съм в Лудогорието и от приятели научих доста добре турски ! Та този турчин ми каза ,че ще отида в рая и ще ч.укам момичета ,на турски звучи така - дженнете гидеджен ,къзларъ сикеджен ! Аз му отговорих ,че в рая правенето на секс е забранено и го разкарах от главата си !
7
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мили те. И защо всички тия млади нещасни хорица се оказват все изповядващи исляма. Нима другите религии нямат млади бедни и ощетени хора?
6
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Самите извършители признават, че са ислямисти, но в заключението на статията се казва, че в това няма ислям а само бедност.