Съпругата на исландския президент имала офшорка

"Гардиън": Дорит Мусайев притежава британски и израелски паспорт
3 май 2016 14:00, Елка Василева
2
Съпругата на исландския президент имала офшорка
Олавур Рагнар Гримсон и съпругата му Дорит Мусайев. Снимка: архив, Reuters

Съпругата на исландския президент Олавур Рагнар Гримсон има директна връзка с офшорни зони и е била съсобственичка на компания, регистрирана на британските Виржински острови. Това пише британският в. "Гардиън", който се позовава на данни от "Панамските документи" и на сведения от швейцарския клон на банката Ейч Ес Би Си, частично публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) още през февруари миналата година, предаде ТАСС.

По данни на вестника Дорит Мусайев, притежаваща британски и израелски паспорт, омъжила се за лидера на островната държава през 2003 г., заедно с двете си сестри е била основателка и бенефициентка на офшорната фирма Jaywick Properties Inc. и на фонда Moussaieff Sharon Trust.

Била е освен това бенефициентка на компанията Elyakeen Limited, регистрирана през 1995 г. от кантората "Мосак Фонсека", и на още няколко фирми в Швейцария. Данните обхващат периода 2005-2007 г.

По-рано се разбра, че връзка с офшорни зони имат родителите на първата дама - покойният Шломо Мусайев и съпругата му Алиса, която днес ръководи семейния бижутерски бизнес. Богатството на семейство Мусайев - част от еврейски род златари от Бухара (Узбекистан), възлиза според оценки на стотици милиони долари, посочва ТАСС.

По думите на прессекретаря на исландския президент държавният глава "нищо не е знаел и никога не е чувал" за офшорни компании, с които да имат нещо общо съпругата му и нейни роднини, нито е проявявал интерес към техния бизнес. Адвокатите на Дорит Мусайев заявили пред МКРЖ, че първата дама винаги е спазвала данъчното законодателство и всички обвинения в противното ще бъдат смятани за клевета.

След разкритията от "Панамските документи" за офшорна фирма на исландския премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон, също регистрирана на Виржинските острови, президентът Гримсон приветства публикуването на документите и заяви наскоро пред Си Ен Ен, че нито жена му, нито той самият притежават офшорни сметки. Преди скандала, свързан със съпругата му, той съобщи, че ще се кандидатира за шести президенски мандат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тез евреи. Узбекистан ***-доди, в Исландия студено.
1
1
 
0
 
! Отговори
Няма начин преди 7 години
Оп-ааа!