Българин загина в тежка катастрофа в Белгия

Туристически автобус се сблъска с два тира, 24 са ранени
Обновена: 6 май 2016 22:46 | 6 май 2016 22:45,
7
Българин загина в тежка катастрофа в Белгия
Снимка: архив Reuters

Български шофьор е починал от раните си, получени в тежка катастрофа, при която пътнически автобус и два камиона се сблъскаха край Албеке, в близост до белгийско-френската граница.

Българинът, чието име не се съобщава, е карал след холандски двуетажен автобус, когато последният се е забил в друг спрял на магистралата камион.

Ударът е бил толкова силен, че той е трябвало да бъде ваден от пожарната с оксижен от кабината си. Българинът е починал от раните си в болницата.

Инцидентът е станал в близост до белгийския град Кортрек – югозападно от Брюксел.

Колона от камиони и автомобили се била проточила до мястото, тъй като чакали да минат гранична проверка на влизане във Франция. Водачът на автобуса се забил в камиона пред него, като в момента не е ясно дали той не е забелязал, че камионът е спрял или е карал твърде бързо и не е успял да спре навреме. Българинът е бил след него.

Автобусът е пътувал от холандската провинция Лимбург за увеселителния парк "Дисниленд" край Париж. Шестима от пътниците са тежко ранени, други 12 – са се отървали с по-леки наранявания.

Кметът на Кортрек Венсан Ван Куикенбордн заяви пред белгийската телевизия РТЛ, че многократно е настоявал за по-динамична сигнализация на магистралата и за повече проверки на скоростта, но му било отказано заради липса на средства.  В Белгия максималната скорост на пътя е 130 км/ч.  

Това не е първата авария на същото място, след като след атентатите през ноември Франция въведен граничен контрол.

Скоростта на магистралата е била ограничена на 90 км на изток от Кортрек и до 70 км преди границата. В сряда на около 100 метра от мястото на днешния инцидент във верижна катастрофа с три тира, загина един шофьор. Той също забелязал твърде късно образуването на опашка преди ГКПП-то.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 7 години
MIR NA PRAHA TI VANKA - BE6E STRAHOTEN PI4...
4
3
 
14
 
! Отговори
!? преди 7 години
Пътищата (чисто СТАТИСТИЧЕСКИ) са руска рулетка и Много хора шофират прекалено рисковано с вярата , че днес късата клечка ще я изтегли друг.
3
1
 
9
 
! Отговори
Tral преди 7 години
Ограничението в Белгия е 120 а на мястото на катастрофата 90 и никой не го спазва. Преди 2 дена пак имаше верижна катастрофа и загинал шофьор пак там на Е17 но в обратната посока
2
11
 
7
 
! Отговори
bros преди 7 години
Ало, несбеге, пак ли последни ше научите?Наш Ценко е летял и така зверски е изтрескал автобуса, че го е забил в предния тир. 24 човека са в болница... Трябваше да мина точно тогава оттам, но за щастие избрахме през Рузеларе. Днес отново не е ОК да кажеш тук че си от БГ, макар и на ваканция... Капотите ни почнаха да намират международно признание...
1
1
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
И автобусът и камионът не са се движили със 130. Какво намесват тук проверките на скоростта? най-вероятно камионът е карал много близо след автобуса и се е изненадал, че автобусът е спрял изведнъж (в предния камион). Редовно камионите се движат на по 4-5 метра дистанция един от друг, без да виждат какво става отпред...