Европа - много жертви за едно неспазено обещание

Идеята за единна евронация е илюзия, заяви Шулц
123
Европа - много жертви за едно неспазено обещание
Снимка: Reuters

Европа е едно неспазено обещание към поколения, които бяха принудени да правят жертви, за да бъдат спасени банки, изрази съжаление председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от Франс прес.

"Европа е обещание, но то не бе спазено", заяви Шулц на организиран в Рим дебат за бъдещето на Европа в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и италианския премиер Матео Ренци.

"Европа беше едно обещание, което се правеше всеки ден, за повече заетост, повече услуги, повече растеж" и цели поколения европейци се съгласиха на жертви в очакване да се сбъдне това обещание, поне за децата им, каза Шулц.

Европейските лидери обаче продължават да искат жертви, има по-малко услуги и повече данъци "и за какво - за спасяване на банки", добави той.

Затова се поражда "усещане за несправедливост, това не е Европата, която те са искали да видят", каза Шулц в отговор на въпрос за възхода на популистките движения в ЕС.

Ако Европа бъде прекалено идеализирана, ако бъде смятана за проект за Съюз с една държава, една нация, това не само е напълно нереалистично, но е и опустошително за бъдещето й, заяви Доналд Туск.

"Мечтата за една-единствена европейска държава, една-единствена европейска нация е илюзия. Трябва да приемем да живеем в една Европа с различни валути, различни политически сили и най-лошото е да се преструваме, че не знаем това", изтъкна председателят на Европейския съвет.

"Ние обаче не говорим за Европа по правилния начин", заяви Жан-Клод Юнкер. Всяко заседание на европейски министри в Брюксел води до различни тълкувания, "сякаш е имало 28 различни заседания", изрази съжаление той.

Европейските лидери не идват в Брюксел с мисълта да защитават Европа. "Сега идват в Брюксел и дават пресконференция, за да кажат: защитих националните ни интереси", отбеляза Шулц и съжали, че са отминали предишните поколения на "по-европейски лидери".

Държавите обаче не трябва да са изкупителна жертва, предупреди Туск. "В Брюксел общоприетото мнение е, че проблемите винаги идват от страните членки", обясни той и заяви, че е опасно да се мисли, че "животът ще е много по-добър без страните членки".

"Имаме европейци на пълно работно време, когато трябва да се взима и европейци на непълно работно време, когато трябва да се дава", заяви Юнкер и добави, че "европейците на непълно работно време" често пъти са тези, които са получили най-много от фондовете на ЕС - очевидно позоваване на новите страни членки от Източна Европа, отбелязва Ройтерс.

Без да дава поименни примери, Туск заяви, че новодошлите в ЕС често пъти са най-остро противопоставени на намирането на обща политика за мигрантската криза, и то понякога "по много дразнещ начин".

Полша, Чехия, Словакия и Унгария отхвърлят плановете на Европейската комисия за въвеждане на задължителни квоти за прием на бежанци и обвиняват Брюксел, че се опитва да ги шантажира, припомня Ройтерс.

"В минали времена работехме заедно, творяхме история. Това напълно е заминало", каза Юнкер, спомняйки си работата по създаването на европейски общ пазар и на единна европейска валута. Той се оплака, че гражданите на ЕС не разбират какво се опитва да постигне Европейският съюз.

"Това е плодородна почва за популизми", заяви шефът на Европейската комисия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ЕвропаМартин Шулц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еиии мамкаму значи! Защо ни трябваше да се набутваме сами в този батак?Отровиха ни живота тези наши политици.Защо не изчакахме по дяволите,за да видим ще се избистри ли този европеиски батак и тогава да решаваме.И сега се тюхкаме.Както е казал турчина:Да имам акъла на българина ,ама онзи акъл дато от после му идва" Те това е господа.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо трябва да бъдат спасявани финансовите ***, наречени банки? Същите банки, които са оплели целия глупав свят в дългове. Защото политиците и политичките са послушни слуги на онези гнусни МОШЕници - банкерите.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е обещание, но не и с емигранти-азиатци. Да бяхте уточнили, че обещавате мюсюлманска Европа, която европеецът на непълен работен ден ще трябва да хрантути под формата на социални помощи. А предстои да отворите и широки порти за американските боклучави синтетични храни.Това не беше споменато в обещанието.
67
1
 
15
 
! Отговори
Аха преди 7 години
Като искате обединена Европа,нека бъде такава,но с охранявани външни граници,в момента е чист разграден двор.Как може 1 милион мигранти да влизат от където си искат,че те утре ако тръгнат всичките 1 милиард от Азия и Африка къде нямат вода да пият кво правим,как ще ги спрем ако нямаме граници в тоя съюз?Значи те там да се плодят като *** пък като видят зор давай към Европа да ни храни,то сега белите сме 5% от световното население,оставяш ги да умрът и тва е,контрош на популацията!
66
2
 
21
 
! Отговори
гтф преди 7 години
европа е кен*ф в момента, няма нищо общо с това, което трябва да бъде. Няма нищо чудно, че така се получава. Няма никога да бъде единна, докато продължават лицемерието и двойните стандарти. Ние без ес нищо няма да загубим - напротив, европа стана съучастник на поредната нагла кражба. Членството в съюза по-скоро носи вреда, бедност, обезличаване. Аз казвам НЕ на такъв съюз
65
0
 
2
 
! Отговори
dp преди 7 години
Като ги чете човек тия приказки ще си каже, че варварските войски вече са пред портите на Рим и Лондон.Реалността е, че животът е труден и хубавите неща стават и трудно, и бавно.Като за начало трябва да се поизчисти бюрократичния апарат, ей го англичаните натиснаха здраво в тая посока.Да се отказваме от започнатото значи да сме хвърлили всичкия хвърлен досега ресурс на *** - а нито хвърленото е малко, нито целта - обединена Европа - е да не си струва.
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пробвахте-не стана,ами пръскайте седянката и стига сте лапали тези заплати.И да си пускаме блоковете на АЕЦ-а.Ама американците не дават,по -лесно е да командваш цяла Европа чрез един човек-Меркел
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТРЕМЕЖЪТ Е ПРОДУКТИТЕ В КАЗАНА БЪРЗО НА ЕС ДА СЕ СВАРЯТ И ДА СТАНАТ НА КРЕМ СУПА. Даже едни са си приготвили приборите - ТТИП. Гладът /банкрута/ ги притиска, а супата дори не е завряла! Затова на готвачите им дърпат ушите, за да засилят огъня с повечко дръвца /мигранти/. Нещо неясно?
62
2
 
21
 
! Отговори
не на ЕС преди 7 години
ЕС е съюз на суверенни държави и никога не може да бъде една единна държава.ЕС би трябвало да е равноправен съюз на европейските държави и да защитава техните интереси, а не да се превръща в защитник на чужди интереси на люде извън Европа.Обаче западните лицемерни и колониални държави са с други намерения.Те приеха източните европейци в съюза със същата цел-колониалиъм.Унищожаване на икономиките,използванена ресурси и ефтина работна ръка,пробутване на техни стоки-абсолютно заробване.
61
2
 
26
 
! Отговори
EUSSR преди 7 години
Поредното словоблудство на напълно неадекватното сегашно ръководсвона EС. Проблема не е в държавите които искат да се опазят от тълпите мигранти,проблема е в една меко казано неадекватна лелка в Берлин.
60
4
 
2
 
! Отговори
Dgklhccnkj преди 7 години
Aloud profesoriteeee aide naucheta pravopisa I togava komentiraite!!!!!!
59
3
 
18
 
! Отговори
Дреме Микуро преди 7 години
Разбира се че е илюзия,и тоя Съюз просто няма да го бъде...
58
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не и илюзия , а престъпно и антиестествено отклонение от нормалността на социалната еволюция.Наравно с фашизма и комунизма е не само утопия , а умишлено ограничаване и унищожаване на различността при нациите.Цялата глупост в угода на шепа компаний дори не съвсем сигурни в ползата (печалбата) от това "обединение" на масло и вода.
57
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки си гледа националните интереси. Лудата баба Меркелица прави непонятни сделки с бежанците, годгъзува на диктатора Ердоган и слуша като пудел, какво ще свирнат от САЩ. Освен това си мисли, че е императрица на ЕС. Да, да, ама не. 55443
56
2
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Просто ЕС политиката е грешна в много аспекти. Въпрос на време бе това да си проличи и мигрантската криза изигра роля на катализатор за това! Още повече тя бе предизвикана от основни лидери на ЕС! Специално въпроса с мигрантите неможе да е общ, а изключително национален. Неможе например най-бедната държава да издържа такива със средства в пъти по-големи от доходите на най- бедните си граждани Това е неморално, съответно разрушително!
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""В Брюксел общоприетото мнение е, че проблемите винаги идват от страните членки", обясни той и заяви, че е опасно да се мисли, че "животът ще е много по-добър без страните членки"."Ами ако искате ще направим следния експеримент- всички членки напускаме ЕС, а вие мишоци там в Брюскел ще си управлявате въображаем съюз, ще плащате членски внос от депутатските си заплати и ще си приемате бежанци в парламента. Животът ще е направо прекрасен, нали? :)
54
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Имаме европейци на пълно работно време, когато трябва да се взима и европейци на непълно работно време, когато трябва да се дава", заяви Юнкер и добави, че "европейците на непълно работно време" често пъти са тези, които са получили най-много от фондовете на ЕС - очевидно позоваване на новите страни членки от Източна Европа"Ааа да не чувам оплаквания, много добре знаехте, че сме със скъсани джобове когато ни приемахте, ама бързахте да ни глътнете, че да не сме залитнели към Русия.
53
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е този, който трябва да се съобразява с националните интереси на членките си, а не обратното. ЕС без членките си е едно нищо, куха структура. Затова Великобритания е насрочила референдум за напускане, затова и Чехия заплашва да направи същото- защото ЕС тъпче националните им интереси.
52
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сега идват в Брюксел и дават пресконференция, за да кажат: защитих националните ни интереси"Ето колко двулични са в Брюксел, докато не си член те лъжат, че е от национален интерес да влезеш в съюза, а когато станеш член започват да ти обясняват, че интереса на ЕС стои над националния интерес.
51
2
 
12
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
идеята беше 28 страни 1 глас...а какво се получи: 28 страни 28 гласа...съвсем нормално е да не работи....