След чистки и екзекуции: Ким Чен Ун се утвърди!

Корейската трудова партия с конгрес след 36 години
24
След чистки и екзекуции: Ким Чен Ун се утвърди!
Снимка: Reuters

В Пхенян днес се открива Седмият конгрес на Корейската трудова партия. Това е първи конгрес на партията за последните 36 години, предадоха световните агенции.

Дневният ред е пазен в тайна. Според експерти се очаква делегатите да съсредоточат вниманието си върху мерки за укрепване на отбранителните способности на страната и мерки за разрешаване на икономическите проблеми на Северна Корея в условията на режим на санкции, въведени от международната общност в отговор на нейната ракетно-ядрената програма.

Конгресът ще се състои на фона на обтегнати отношения на Северна Корея със САЩ и с Южна Корея заради организирани големи военни учения в близост до Северна Корея, които според Пхенян, представляват заплаха за страната. Северна Корея освен това редовно обвинява Южна Корея в провокации.

За последните 36 години, през които в страната не се проведе конгрес, Пхенян извърши три атомни изпитания - през 2006 г., през 2009 г. и през 2013 г. На 6 януари тази година Пхенян каза, че е извършил успешно изпитание на водородна бомба. На 7 февруари Северна Корея изстреля ракета-носител със спътник. В отговор на това Съветът за сигурност на ООН прие резолюция с още по-тежки санкции срещу Пхенян, припомня ТАСС.

Конгресът се провежда след четири години на чистки, на отстраняване от длъжност и на екзекуции на хора от върховете на властта, припомня Франс прес. Анализатори възприемат конгреса като утвърждаване на властта на младия севернокорейски лидер Ким Чен Ун, допълва агенцията.

По време на последния партиен конгрес през 1980 г. Ким Чен Ун, който днес е на 33 години, дори не беше роден. Неговият баща Ким Чен Ир тогава беше определен за приемник на основателя на режима в Северна Корея Ким Ир Сен, припомня Франс прес.

След като през декември 2011 г. Ким Чен Ир почина, много наблюдатели смятаха, че Ким Чен Ун, завършил образованието си в Швейцария, няма да оцелее в севернокорейската политика. Той обаче показа, че тези наблюдатели грешат, като елиминира всички, които смяташе за нелоялни в партията, правителството и армията.

Любопитното е, че Северна Корея, която пази дълбоко тайните си, този път е поканила журналисти от целия свят, да отразяват конгреса и така той да се превърне във водеща тема, отбелязва Асошиейтед прес.

Подробности дори за продължителността и за мястото на седмия конгрес на Корейска трудова партия все още не са ясни.

Предходният конгрес през 1980 г. продължи 4 дни и се състоя в "Дома на културата 8 февруари". Сега този дом на културата е преименуван на "Дом на културата 25 април". Двете дати са свързани с годишнини на севернокорейската армия. През 1980 г. 3000 делегати от цялата страна пристигнаха за конгреса. Тогава бяха поканени и представители на приятелски страни от целия свят. Сега "Домът на културата 25 април" е в ремонт, което означава, че или тече трескава подготовка за конгреса, или пък проявата ще се състои на друго място, отбелязва АП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее комунизмът ДРУГАРИ! Комунизмът където се пръкна до хубаво не доведе! Да преклоним глава пред милионите жертви НА ГУЛАГ, БГ ЛАГЕРИ, КИТАЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ, ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ- ТРУД ДО ИЗТОЩЕНИЕ И СКОТСКИ ЖИВОТ, ПРАЗНИ МАГАЗИНИ И В РЕЗУЛТАТ ФАЛИТ НА ВСИЧКИ СОЦ ДЪРЖАВИ, КОМУНИЗЪМЪТ ДОЙДЕ ЗА ШЕПА ДРУГАРЕ КОМ СЕК, СЕРВИТЬОРЕ, ШАФИОРЕ, СВИНАРЕ, ГУМАНЕТКЕ, КОИТО ДЪРЖАТ ИКОНОМИКАТА НА БГ И СЕ ОПИТВАТ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ДА ЕКСПЛОАТИРАТ РАБОТНИЦИТЕ- ТУК НАЙ НИСКИ ЗАПЛАТИ И НАЙ МАЛКО ОТПУСКИ И ПРЕМИИ.
17
0
 
1
 
! Отговори
ДРУГАРЯ КИМ ЧЕН УН преди 7 години
ИСКАМЕ ДРУГАРЯ КИМ ЧЕН УН ЗА ПРЪВ РЪКОВОДИТЕЛ НА БСП ТОЙ ЩЕ СТЕГНЕ ПАРТИЯТА И ЩЕ ГИ СТРЕЛЯ С КАРТЕЧНИЦАТА
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Северна Корея на всеки е осигурена работа..."Аааа, в това никой не се съмнява, драги ! Интересно защо нашите заминаха на Запад, а не за Северна Корея, където веднага щяха да им осигурят работа.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Само празни приказки за чистки,разстрели,убийства,и тн,чиста пропаганда..."Ами, да, разбира се ! Чиста пропаганда.Имаше един роман от Клифърд Саймък. "Резерватът на таласъмите" се казваше.И Путин е подкарал Русия по този път.
14
0
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 7 години
До Анонимен9Ам чи как само да им видим столицата и тва стига а пък другото е мизерна провинция ама на кой му пука важно е столицата...
13
0
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Емигрирай там! Те няма да те върнат!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като бобър изглежда на снимката тази дебела ***, която обрича на робско съществуване 25 милиона души, а вие тука си плямпате едни и същи простотии под всяка една статия- Бойко, Путин, "евротолерастията" и т.н.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рано или късно тази страна ще последва Либия и Ирак.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това което ми харесва в Северна Корея е, че лекуват геювете в специални лечебни заведения, а тези които не могат да излекуват просто правят на пара.
9
4
 
4
 
! Отговори
Бойколина от Банкя преди 7 години
Там преследват геьовете!!!Ужасно.....
8
4
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Но на каква цена? Колко хора са убити или пратени в трудови лагери? Колко хора имат собствен бизнес или достъп до модерни технологии.Малцина имат достъп до Интернет.Та дори идовете прически са зададени от властта и не може да избираш друга.За свобода на словото,пътуване в чужбина и т.н. да не говорим.
7
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете в ю туб на английски Пхенян, нови улици и ще ви паднат шапките, къде са севернокорейците, как изглежда столицата им и колко са "изостанали" . Тогава сравнете държавата им с нашата мизерна жалка европейска и натовска ц.и.г.а.н.с.к.а кочинка и ще видите колко жалки сме всъщност ние!Те могат да ни взимат за мезе не ние тях!Повечето неща, което се пишат против тях е пропаганда на южна корея! Вие не бъдете толкова глупави да вярвате на всичко казано по "независимите" медии!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ким е железен, бат боико е ердоган има още да учат.
5
5
 
5
 
! Отговори
Путин преди 7 години
И аз бях там, и аз ядох и пих и ми потече по брадата...
4
9
 
11
 
! Отговори
това е преди 7 години
Само празни приказки за чистки,разстрели,убийства,и тн,чиста пропаганда тази страна живее тежко благодарение на санкциите въведени от САЩ и сие,който са струпали огромна армия по границите и който изкуствено нагнетяват обстановката на Корейския полуостров.
3
1
 
17
 
! Отговори
bpaBo преди 7 години
Сега разбрах ,защо пуснахте толкова новини за Лидера. Правите мили очи, за да ви поканят на това събитие - успех и обезателно да щракнете Едно "селфи " с тоя сладур
2
2
 
20
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
У нас пък като Бойко стана главен секретар на МВР се случиха 100 неразкрити публични екзекуции. Няма конкуренция, няма проблеми. Май и Сталин беше казал нещо подобно. Нет человек нет проблем"
1
7
 
12
 
! Отговори
андрей кравайчев преди 7 години
За съжаление демокрацията не разполага с оръжие срещу кимокомунизма /както и срещу нашенския си комунизъм/,който се очертава да бъде сериозен противник.Явно трябва да се чака еволюцията да свърши работа ,като гледам у нас как се е спряла и не мърда наникъде се отчайвам