Полицейски шеф с разбита глава в Брюксел

Размирици след протест срещу удължаването на работната седмица
24 май 2016 20:18,
53
Полицейски шеф с разбита глава в Брюксел
Снимка: Reuters

Полицейски шеф е в болница, след като сблъсъци между протестиращи и силите на реда, избухнаха по време на синдикален протест в Брюксел.

Демонстрантите, които според полицията са били около 60 000 души настояват правителството да се откаже от плановете за увеличаване на работната седмица и от свиване на обществените разходи, за да се влезе в европейските стандарти за икономическо управление.

Сблъсъците избухнали следобед, в близост до международната „Гар дьо миди“, когато неизвестни лица започнали да замерят с каквото им попадне охраняващите синдикалния протест полицаи.

Протестното шествие било към края си и хората вече се готвели да се разотиват, когато започнали безредиците, инициирани от малка група. Тя замеряла силите на реда с камъни и бутилки. Някои от нападателите били с маски на лицата.

Полицаите бързо надянали каските и така са избегнати повече жертви. Ранени са осем демонстранти и двама полицаи, единият от тях, шеф на полицейски район "Иксел“ в Брюксел. Той е с рана на главата в болница, като състоянието му не се уточнява.

Ситуацията е успокоена, след като полицията отвърнала с водни оръдия. 23-ма души са арестувани.
Местни медии съобщават, че става дума за провокация на анархисти.

Полицейският комисар се прочу, когато арестува наведнъж 100 души, появили се в Брюксел на неразрешен митинг, веднага след атентатите от 22 март. Поради опасения за сигурността на участниците, маршът на солидарността и мира тогава беше отменен, но в града се появиха хора от провинцията. Комисар Пиер Вандерсмисен нареди на полицията да арестува наред и над 100 души попаднаха зад решетките.

Синдикатите изкараха членовете си в знак на протест днес срещу плановете на правителството да премахне 38-часовата работна седмица, срещу съкращенията в публичния сектор и връщането на временните договори и пробните периоди. Профсъюзите са недоволни, че мерките за бюджетни икономии на правителството на премиера Шарл Мишел са насочени предимно към средната класа и малко засягат най-богатите белгийци. За 31 май е насрочен нов протест, този път национален. А за 24 юни социалистическите синдикати са обявили национална стачка, която обаче не се подкрепя от останалите профсъюзи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
Филип Тотю преди 7 години
Айде, да не се плашим толкова с мигрантите. Гледайте си в канчето. Повечето от тях са неграмотни и без умения. Няма да ги вземат на работа, докато не се научат. Пък и като гледам и те не са примрели да работят. Трудът е навик, а повечето от тях нямат. Свестните си идват на договори, останалото ще се маргинализира като им изтекат помощите. Европа просто не може да си позволи вечно да ги дундурка
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В който и съюз да влезем - разпада са
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление разни филмчета за Новият Световен Ред ще се окажат самата истина. Просто се налагат някакви робски условия в името на какво? Да правиш повече пари на богатите и да си зависим. Затова бяха вкарани толкова тара.мбуки в Европа - за да се размие обществото с някаква бездарно-колониална маса. Един работещ ще издържа освен пенсионери и неработещи на социали, и мигранти. Честито!
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до20 бългaринaИ кaкво ще спечемим ние, бългaрите, aкоЕС се рaзпaдне? Когaто тук не си нaмерим рaботa или зaплaщaнето е ниско, къде ще отидем? В Русия?Защо първата ти мисъл е Русия? Там няма да те пуснат. Като се разпадне ЕС вече няма да можеш да "отиваш" там да слугуваш, но можеш да "отидеш" в Египет, или в Чили, или в Индонезия да чистиш улици и тоалетни.
26
0
 
3
 
! Отговори
до20 бългaринa преди 7 години
И кaкво ще спечемим ние, бългaрите, aко ЕС се рaзпaдне? Когaто тук не си нaмерим рaботa или зaплaщaнето е ниско, къде ще отидем? В Русия?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименKAPITALIZMA SE PROVALI GOSPODA IDE RED NA NOV STROI POMNETE.По отношение на властта капиталистите са като комунистите - с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем. Нито робовладелския строй, нито феодализма са дошли с революции и кланета - само капитализма с Великата френска революция и комунизма с Великата октомврийска революция идват с кръв и насилие. Много кръв ще се лее.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дженерал Моторс никога не са фалирали, доскоро бяха най-големият производител на автомобили но преди години Фолксваген или Тойота ги изместиха, но и сега си остават вторият най-голям производител.
23
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте пичове, или приемате по-ниски заплати, по-дълъг работен ден, по-къси отпуски или сте аут. На улицата. Мигрантите с удоволствие ще заемат вашите места и ще работят много по-усърдно от вас за по-малко пари да се докажат.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТи говориш глупости. Дженерал Мотърс били некомпетентни и не правели инивации - ***, от къде се извъди такъв разбирач GM да оправяш. Причината Детройт от индустриален град 2 милиона да стане 700 хил е, че работодателите изнесоха производството си в Азия и Китай и се пренасочиха към други райони на щатите където имат по-малко разходи и плащат по-малко на работниците. А високоплатените работници от Детройт останаха на улицата защото не приеха да работят за по низко заплащане.
21
1
 
5
 
! Отговори
аха преди 7 години
в сегашния й вид Еврокочината няма да просъществува. Белгия не е България, въпреки непрестанните опити на еврократите и правителствата в тази посока
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
24, глуп.ости на търкалета говориш. Причината Детройт и по-точно Дженерал Мотърс да фалират е удивително некомпхетентното управрление на тази компания в продължение на последните 3-4 десетилетия. Нулеви иновации, нулеви рационализации. Стигна се дотам компанията да влезе в сферата на финансовите спекулации и те да се превърнат в единствения източник на печалба. Така че по-полека с плашенето на работниците.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днешните робовладелци са ненаситни, но историята показва, че винаги има край.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
70те Детройт беше 2 милиона жители, индустриален център на САЩ и работниците взимаха добри заплати които се увеличаваха всяка година. Тогава работодателите отидоха при работниците и им предложиха да работят за по-малко пари, повече време, с по-малко болмични и отпуски. Работниците им казаха гледайте си работата и почнаха да протестират. Работодателите изнесоха производството в Китай и Азия. Днес Детрой е 650 хил души, а уличните кучета са истинска напаст за останалите хора.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искането за увеличаване на работната седмица е от големите корпорации. Ако правителството им откаже ще се изнесат в Азия или в Китай и още по лошо ще стане, правителството ще загуби данъчните постъпления а хората работата. На практика това е първата стъпка към намаляване на доходите - увеличаване на работнито време от 35 на 40 часа си е реално намаляване на заплатата с 14% и работниците нямат избор, трябва да го преглътнат или остават на улицата.
16
1
 
11
 
! Отговори
Разбирач преди 7 години
Протестират срещу влошаване на условията на труд, първо, защото са си извоювали тези права и искат да си ги запазят. И второ, в текста го пише - всички икономически мерки са за сметка на работниците, а богатите минават метър. Белгийското общество е солидарно, като се носи хомота, тежестта се управлява между всички. Такава е традицията
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия на запад нищо не разбират от капитализъм и пазарна икономика. Трудът е стока на пазара както всяка стока, а пазарът е най-добрият регулатор. Тези вместо да протестират просто трябва да спрат да работят, да напуснат работа и работодателят като види, че няма кой-да му работи и автоматично ще бъде принуден да подобри заплащането и условията на труд. Пазарът е най-добрият регулатор, никой не е измислил по-добра система от капиталистическата пазарна икономика.
14
2
 
14
 
! Отговори
българина преди 7 години
Най хубавото е че ес се разпада всеки ден по малко но сигурно. Сащ държат никой да не напуска съюза за да ги управляват всички заедно, но като виждат че не става ще минат на план б, разпад и ще овладеят поне половината но трайно другите един по един по нататък, но итехниякрай се вижда
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо увеличават работната седмица? Технологиите и процесите на автоматизация на производство са толкова напреднали, че това което преди се правеше от 100 души сега се прави от 5 при това може да се произведе 10 пъти повече от необходимото стига да има кой да го купи - вече се търсят нови бългаирии и украйни за пазар на запада. То няма работа, хората стоят безработни, те увеличават работната седмица!
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са нашите нещастни синдикати. Те само си лапат едни парички от членски внос и винаги са на страната на работодателя. Намалиха отпуските на хората, уволниха хора, заплатите не са барани от години, а тези мушмуроци си траят и се крият в миша дупка. На новопостъпили се дават космически заплати и разликата в заплащането на хора с еднакво образование става все по голяма, но те пак траят. Работодатели държат на работа хора в празнични дни и не им плащат по закон. Евала на брюкселските синдикати.
11
1
 
10
 
! Отговори
Тачърист до носа преди 7 години
До до 13Политиката е изкуство на възможното. Белгийските синдикати го могат, белгийските работници не се занимават само с доноси срещу колегите, белгийските работодатели намират и други начини за печалба, освен експлоатацията на работниците. Един, видимо по-цивилизован свят от нашия