"Амнести": Страни от ЕС да не въоръжават Египет

България е сред 12-те страни членки, които изнасят оръжие за Кайро
25 май 2016 12:22, Елка Василева
16
"Амнести": Страни от ЕС да не въоръжават Египет
Снимка: архив, Reuters

Близо половината страни от ЕС, включително България, снабдяват Египет с оръжия. Това обвинение отправи правозащитната неправителствена организация "Амнести интернешънъл", като настоя за европейско оръжейно ембарго върху африканската държава и заяви, че тези страни "рискуват да станат съучастници в "извънсъдебните екзекуции в "извънсъдебните екзекуции", "отвличанията" и "изтезанията" в Египет, предаде Франс прес.

Международните правозащитни организации обвиняват президента Абдел Фатах ас Сиси, че е въвел в Египет крайно репресивен авторитарен режим, откакто свали през 2013 г. своя предшественик ислямист Мохамед Морси, припомня АФП.

Още по темата

"Дванайсет от 28-те страни членки на ЕС все още са сред основните доставчици на оръжия и екипировка, използвани за поддържане на реда в Египет", твърди "Амнести интернешънъл". Като оръжейни доставчици тя посочва по-конкретно Франция, Италия, Великобритания, Германия, България и Чехия.

Според международната правозащитна организация, базирана в Лондон, тези страни от ЕС действат "непредвидливо", като доставят на Египет например леки стрелкови оръжия с боеприпаси за тях - автомати, леки картечници, пистолети и револвери.

Фирми от европейски държави продават на египетските власти модерни системи за наблюдение, които може да бъдат използвани срещу мирната опозиция, предупреждават правозащитниците.

"Амнести интернешънъл" обвинява въпросните 12 държави от ЕС, че нарушават политиката на съюза да спре доставките на оръжия и полицейска екипировка за властите в Кайро. Това решение бе взето през август 2013 г., дни след като полицаи и войници застреляха в Кайро за няколко часа около 800 участници в демонстрация в защита на Морси, припомня АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: оръжиеЕгипет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Амнести": Страни от ЕС да не въоръжават Египет...." за да може САЩ спокойно да го правят!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вие какво искате бе евро.ейците да ги гали с памук и да му се качът на главата ли джихадистите? Евах ви у гейците!
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като комбойците нахлуха в Америка докарвайки със себе си и експлоатирайки милионни африкански роби,след това избиха милиони местни индианци,а останалите вкараха в резервати-концентрационни лагери(100 години преди Хитлер),накрая създадоха комбойски НПО-та като "Амнести" за "спазване на човешките права,права които комбойците никога не са спазвали относно етносите в Америка.Затова и там често избухват бунтове на расова основа,като бунтовете в Фергюсън и Ел Ей.Но за тях Амнести мълчи."
8
2
 
24
 
! Отговори
я стига бе преди 7 години
И кои са тия Амнести да решават кой какво да прави и продава????--май рупорите на САЩ вече се самозабравиха.....
7
2
 
18
 
! Отговори
ха преди 7 години
Да бе за да може САЩ само да ги въоръжава,Амнести са поръчкова организация.
6
2
 
25
 
! Отговори
Живеещ в Египет преди 7 години
Амнести добре ли сте?!!! Египет едиствена държи мира в Близкия Изток. Май иската разрастване на огъня и ИД да завладее не само Северна Африка, но и цяла Европа.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа ей сега за кефа на Амнести ще се откажем от един пазар, знаете ли кога.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фондациите да не спонсорират Амнести.
3
2
 
27
 
! Отговори
Сисил от Египет преди 7 години
Арабските държава могат да се управляват единствено с методите на Ас Сиси,Кадафи и Саддам Хюсеин ,само тогава има ред иначе настава хаос и граждански войни ,така ,че амнести да си гледа работата ,по добре Сиси от колкото хаос иначе и Египет ще стане извор на терористи
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто се сменят приоритетите на експорта. На кутиите с цигари пише, че пушенето убива...
1
4
 
29
 
! Отговори
да преди 7 години
Амнести, върви да го надуваш