Любопитни и фенове напират да видят "Кулата на Тръмп"

"Тризонетът" на милиардера е като фалшив мини Версай
25 май 2016 20:43, Елка Василева
15
Любопитни и фенове напират да видят "Кулата на Тръмп"
Снимка: архив, Reuters

Край нея се тълпят американци, италианци, китайци, французи . . . Благодарение на президентската кампания в САЩ "Кулата на Тръмп" - небостъргачът Тръмп Тауър на Пето авеню в Ню Йорк, се превърна в туристическа атракция, която събира множество любопитни и фенове на републиканския кандидат за Белия дом, пише Брижит Дюсо от Франс прес.

В тази сграда край Сентръл парк се намира и нюйоркската резиденция на Доналд Тръмп - "тризонет" с мраморни стени, отрупан с позлата, колони, релефни корнизи и кристални полилеи, един вид фалшив мини Версай, увенчал стъклената кула от 68 етажа.

В сградата, където съжителстват офиси, резиденции и няколко магазина, се намират освен това централата на неговата компания "Тръмп органайзейшън" и щабът на предизборната му кампания. Точно тук милиардерът, забогатял от недвижими имоти, обяви кандидатурата си на 16 юни 2015 г., когато още никой не го приемаше сериозно - поднесе я с холивудски мизансцен, като се спусна с ескалатор в компанията на жена си Мелания.

Входът е свободен до 22.00 ч., но има дни, в които охраната прави строги проверки. Защото по силата на споразумение, осигурило на Тръмп възможността да изгради 20 етажа допълнително, огромният мраморен атриум с 18 метра висока стена от водни каскади и многобройни огледала е "частно публично пространство" с определен от кметството регламент, каквито има близо 500 в Ню Йорк.

Всичко тук - или почти всичко, прославя името на Тръмп: има бар "Тръмп", кафе "Тръмп", ресторант "Тръмп", даже магазинче за сувенири "Тръмп". Също и бутик, където се продават бижута с марката "Иванка Тръмп", името на дъщеря му. В четири позлатени витрини са изложени и други артикули "Тръмп" - ризи, вратовръзки, копчета за ръкавели, парфюми, книги, написани от милиардера, та дори детски дрешки и плюшени играчки.

Напоследък тук се мяркат групи китайски туристи, юноши от Израел, виждаме и Кармен Смит - стюардеса от колумбийски произход, дошла по молба на своя 13-годишен син. "Той е фен на Тръмп", обяснява жената, сочейки тинейджъра, нахлупил шапка с козирка от раздаваните в изборния щаб.

"Американският Берлускони"

Млада двойка от Мичиган е пристигнала специално, за да купи две бейзболни шапки с лозунга на Тръмп "Да върнем величието на Америка". "Безупречни кандидати няма, но с оглед сегашното ни положение той според мен е най-добрият избор. Много умен човек", обяснява за АФП Стийв Дeла, пожарникар. "Америка винаги е изпреварвала всички, трябва пак да поемем във вярната посока", добавя той.

Доменико Монтелеоне е италианец, връща се от уикенд, прекаран със семейството в Масачузетс. Разполага само с един ден в Ню Йорк и е дошъл да го прекара в "Кулата на Тръмп", където мечтае да зърне прочутия й обитател.

"Аз съм фен на Берлускони, а Доналд Тръмп е американският Берлускони. И ако Америка иска промени, Доналд Тръмп трябва да е следващият президент на САЩ, защото с Хилари Клинтън нищо няма да се промени", смята той.

Този следобед първите етажи, обикновено достъпни за публиката, са блокирани. Гардове със значки "Тръмп" на ревера наблюдават тълпата, търпеливо чакаща в атриума с надеждата, че оживлението е предвестник за появата на Тръмп.

Минава обаче Иванка, която бързо изчезва зад тежките гранатовочервени драперии в бар "Тръмп". После в асансьора се вмъква някакъв мъж - "синът на Тръмп", прошепват някои. "Не си губете времето, няма да видите Тръмп", заявява един от гардовете.

Навън туристите позират на фона на надписа "Тръмп Тауър", изписан на фасадата с гигантски позлатени букви, или се снимат с пиколото в ливрея.

Рей Фато, мениджър на проекти, пък е дошъл да си направи селфи как показва на Тръмп среден пръст. "Мислех си, че е някаква шега - Тръмп като кандидат-президент, но сега видях как се е засилил и това ме тревожи. Наистина не е точният човек", за да управлява страната, заявява той.

Другите хора от сградата, по-специално известните личности, са защитени от любопитни погледи - имат си собствен вход откъм 56-та улица.

Сред тях е например Жозе Мария Марин, бившият президент на Бразилската футболна конфедерация, заселен тук принудително покрай разследването на скандала за корупция във ФИФА.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Защото Трумп си пада само по жени от Източната Европа обяснимо защо.Миналата му жена Ивана е кръстила детето Иванка на баща си Иван.Сегашната му жена Мелания също е от Източна Европа.Тръмп има 5 деца и някой са със Славянски имена
8
2
 
2
 
! Отговори
от Сащ преди 7 години
Досега в Америкачне е имало по-посредствени кандидати за президент. Визирам и двамата Тръмп и Клинтън. Бабата е жадна за власта а дядото за слава. Въпреки че мога да пусна гласа си на тея избори няма да го направя, защото нищо няма да променят в моя живот. Не знам защо хората от Бг се вълнуват толкова от изборите в Америка. ( вероятно платени у.шанки )И "Trump tower" не е на пето авеню а на осмо, проверявайте си данните...
7
0
 
0
 
! Отговори
клише преди 7 години
До Анонимен 10На половината американци, които са против Тръмп и които гръмко казват мнението си, не може да кажеш, че са от катуна!Ако ли визираш десетината коментари в този форум - това не е вой против него, а просто лични мнения на хората, които ще ти се наложи да преглътнеш! В крайна сметка едва ли някой от пишещите тук ще гласува през есента на тези толкова помпозни и суетни избори, които ще се случат на друг континент.
6
0
 
0
 
! Отговори
и после кво преди 7 години
На мен не ми пука. Не се вълнувам от крайностите в извратената действителност на суетата. Това не ми е идеята фикс. Дори знам, че ако съм на негово място ще загубя вкус към живота. Вкусът на ежедневните елементарни неща. В крайна сметка никой не може да каже добре ли е или зле това, че този плешив нахалник има такива количества пари. Защото, накрая ще се разбере какво е направил с тях. А той няма друг избор, защото никъде няма да може да ги занесе след 20 години. А вие се кланяйте на суетата...
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И винаги това, което определя избора е кесията - колко пари е склонен да се бръкне човек. Избора на интериор при Тръпм е също толкова посредствен колкото е навсякъде другаде, единственото различно е, че е значително по-скъп, а в типичните случаи, колкото повече пари за харчене, толкова повече бюджет за кич.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бастаАко живота ме е научил на нещо, това е че 99.99% от хората имат лош вкус. Доста лекомислено би било да смяташ своя вкус за добър само защото не се съгласява с неговия. Хората са посредствени, занимавал съм се с интериорен дизайн - болшинството си умрат за клиширан кубизъм, нямат грам въображение, отварят каталога и си избират нещо, че дори и на тия, които им правят проекти по поръчка всичко е по каталог, само подредбата варира.
3
4
 
2
 
! Отговори
баста преди 7 години
За сега едно е сигурно - Тръмп освен лош вкус има и мания за величие.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е тризонет , мезонет на три нива или три зони или нещо друго с три клозета ?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поредната плачевно жалка публикация