Русия върна Надежда Савченко на Украйна

В замяна двама руснаци се прибраха в родината си
Обновена: 25 май 2016 16:24 | 25 май 2016 16:24, Елка Василева
391
Русия върна Надежда Савченко на Украйна
Надежда Савченко. Снимка: Reuters

Самолетът, в който доскоро задържаната в руски затвор украинска военнослужеща Надежда Савченко потегли от Русия за Украйна, се приземи в Киев, съобщи украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

"Президентският самолет с героинята на Украйна Надя Савченко се приземи", написа той в Тwitter. "Надя се прибра в Украйна. Радвам се с всички сънародници", добави в Тwitter премиерът Володимир Гройсман, цитиран от Франс прес.

Военният пилот Надя Савченко заяви още с пристигането си в Киев, че е готова отново да се жертва за Украйна, предаде Франс прес. "Готова съм да се жертвам отново на бойното поле за Украйна. Голяма благодарност на всички, защото се борихте за мен. Ако хората не бяха проговорили, политиците щяха да замълчат. Така че голямо "благодаря" на всички", заяви видимо уморената Савченко пред чакащите я на летището Бориспил в Киев журналисти.

Савченко бе един от най-известните пленници в украинския конфликт. Тя бе държана в руски затвор от средата на 2014 г. по обвинение, че е дала на украинските национални сили координати за удар, в който бяха убити двама руски журналисти и беше осъдена на 22 години затвор от руски съд.

Още по темата

Днес руският президент Владимир Путин е подписал указ за помилване на Надежда Савченко. В изявление по руския тв канал Ер Те Путин каза, че е решил да помилва Савченко, след като роднини на загиналите в Украйна руски журналисти подали петиция до него с молба да прояви милост към украинката. Путин бе показан по телевизията с две млади жени, представени като роднини на журналистите, на които благодари за инициативата, предаде АП.

Савченко е била разменена за двама предполагаеми руски войници, които бяха пленени в Украйна, отбелязва ДПА.

Самолетът с руските граждани Евгений Ерофеев и Александър Александров, които са осъдени в Украйна, кацна на московското летище Внуково, предаде РИА Новости. Те бяха посрещнати от съпругите си.

Украинските власти помилваха Евгений Ерофеев и Александър Александров, които изтърпяваха 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната.

Председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко съобщи, че макар и предаването на Савченко на Украйна и на Ерофеев и Александров на Русия да се е състояло, това не е била размяна, а е станало на основание ратифицираната от Украйна и Русия Европейска конвенция за предаване на осъдени лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забележете за кого е била заменена за"ПРЕДПОЛАГАЕМИ РУСКИ ВОЙНИЦИ" - ТОВА ДА НЕ СА ОНИЯ МЪЛЧАЛИВИТЕ И ВЕЖЛИВИТЕ, ДЕТО НИКОЙ НЕ ГИ ЗНАЕ КАКВИ СА, НО СЕ ПРЕДПОЛАГА...ГОЛЕМ СМЕХ ПАДА.
238
2
 
9
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
Мале, колко са зле тези Укропи,не е истина!Малоумие отвсякъде!
237
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като я слушам какви ги дрънка, тая укропска пуйка, след освобождението си, няма да доживее до Коледа!
236
6
 
4
 
! Отговори
короин преди 7 години
"Савченко е била разменена за двама предполагаеми руски войници, които бяха пленени в Украйна, отбелязва ДПА."- предполагаем руски войник ми звучи като "малко бременна" :)
235
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Укропия има голяма нужда от герои! В този свят с изкривени представи за реалноста, много често престъпниците стават герои. Слушах думите на тази "героиня", не страда от липса на самочувствие. Вече има петиция за оставка на Порошенко, и заемането на поста му от тази убийца. В Укропия-страната на абсурдите-започва поредното безумие. Като че ли цялата глупост на света е концентрирана в Киев.
234
1
 
0
 
! Отговори
калин преди 7 години
269 пише "..И. П. Павлов в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното..." Стига с тези глупости! Ти Павлов за *** ли го смяташ, че да изръси подобно нещо? Представи си Джон Атанасов да е казал това пред американския конгрес: "Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за българина. Той има такава слаба мозъчна система..." Какво щели да помислят конгресмените за него? Сигурно, че виждат пред себе си ***.
233
0
 
5
 
! Отговори
Свилен преди 7 години
275 пише: "...Исторически факт е, че в първите редици на руската армия, поела към Дунав, основната маса солдати са били украинци, родом от Харковска и Полтавска губерния...." Факт е, че те са знаели, че са войници на руската армия. Не е имало нито белоруска, нито татарска, нито украинска, а армия на Росийска империя. Нали?
232
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Края на 70-те, началото на 80-те години на 20 век са най-хубавите за българския народ в новата му история. Това е безспорен факт, за другото не знам!
231
1
 
10
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
Пешко,Пешко,много си зле моето момче.С такива като тебе,наистина няма да можем да се оправим!
230
18
 
2
 
! Отговори
пешо преди 7 години
спрете да деззнфорирате колко добре се е живяло по комунизма. именно заради него днес още не можем да се оправим. по негово време има два фалита на българия, а за репресиите да не говорим. защо никой не говори за това? или до вашето село не са стигнали тия новини?
229
0
 
7
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
Я отиди и се прегледай на лекар!!!Виж в ютуб кадри след бомбандиривките на Киевската хунта.
228
1
 
11
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Алоу, честния и достойния, а американците с каква чест и достойнство организираха и осъществиха преврата в Украйна! Само няколко месеца имаше до изборите! Влез в тубата и виж как предварително са подготвяни превратаджиите от американски спциалисти по специални операции! Руснаците са на принципа- каквото повикало- такова се обадило! Щом срещу тях играят "мръсно", много ясно, че и те ще играят по същия начин!
227
1
 
9
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
До 325 Тези фашисти на които симпатизираш,могат да изкарат и баба ти Руски войник.Превратовредното правителство на шоколадовият крал е избило толкова много хора,наричайки ги терористи,примерно 80г жени или 3-4г деца,абсолютни терористи,нали?
226
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Украйна нали нямаше руски войници ? Руснаци - хора без чест и достойнство.
225
2
 
12
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
До пенсионер...Това"недоносче" имаше промишленост,огромни пазари в рамките на СИВ и не само.Новите псевдодемократи направиха от България разграден двор,направиха два милиона пенсионери клошари,създадоха демократичният Български феномен,работещи бедни.Прогониха от страната над 2милиона.Наредиха я на почетното последно място в Европа по доходи.Умнико,друго трябва ли да ти се казва,като престъпност,здравеопазване,образование???
224
0
 
0
 
! Отговори
обективен преди 7 години
а да и годините са 100, а не 10- изтървал съм едната нула!
223
0
 
1
 
! Отговори
обективен преди 7 години
княжество, което подчинява повечето останали княжества от Киевска рус, впоследствие подчинява и републиката, а накрая и Казанското ханство(остатък от Златната орда)!
222
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТО Я ГЛЕДАМ ТАЯ КАКВА КРАСАВИЦА Е ОТВСЯКЪДЕ, ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ОЖЕНЯ ЗА ЖЕНСТВЕН МЪЖ!
221
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 7 години
До юбералес,Голяма история написа, ама е далеч от истината! Първо от Киевска Рус се отделя Полоцкото княжество, което с много условности може да се приеме за далечен предшественик на днешната държава Беларус! След това Киевска Рус се разпада на отделни княжества и една република! След това докато е имало борби за надмощие между отделните княжества- идват татарите и за период около 10години подчиняват почти всички княжества. След победата над татарите връх в йерархията заема Великото Московско
220
0
 
3
 
! Отговори
до 310 от славянин преди 7 години
Може би и затова пишеш на маймуница, понеже и руският, и българският ти са ''перфектни''!? И както ти предложих - може да се срещнем някъде ''да се потупаме по рамената''!