Юнкер отхвърли заплахите на Ердоган

ЕК очаква Турция да спази своите ангажименти
26 май 2016 13:52, Елка Василева
46
Юнкер отхвърли заплахите на Ердоган
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли заплахите, отправени от турския президент за блокиране на споразумението за мигрантите, съобщава АФП.

"Очакваме от Турция да спази своите ангажименти и заплахите не са най-добрият дипломатически инструмент, който може да се използва", заяви Юнкер в изявление пред журналисти в рамките на срещата на Г-7 в Япония.

"Що се отнася до Турция, аз съм убеден, че това споразумение ще даде своите резултати и то вече ги дава", добави той.

Още по темата

Турският президент Реджеп Таип Ердоган предупреди ЕС, че турският парламент ще блокира прилагането на споразумението за мигрантите, ако няма никакъв напредък по въпроса за отпадането на визите за турските граждани.

Ако до 30 юни не бъде постигнат никакъв резултат по въпроса за визите, "никакво решение, никакъв закон в рамките на прилагането на споразумението за реадмисия /на мигрантите/, няма да бъде приет от парламента на Република Турция", заяви Ердоган на пресконференция в Истанбул на 24 май в рамките на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси.

Споразумението за отмяна от края на юни на визите за турските граждани при пътувания в Шенгенското пространство е част от по-широко споразумение Турция-ЕС за мигрантите, което позволи да се намали потокът от нелегални мигранти към Европа.

Но въвеждането на безвизов режим за Турция с ЕС от 1 юли е все по-малко вероятно, след като Ердоган се противопостави на смекчаване на турския антитерористичен закон, което бе едно от общо 72 условия, поставени от Брюксел. ЕС иска Анкара да промени широкообхватния си антитерористичен закон на фона на обвинения, че той се използва за оправдаване на репресии срещу политически опоненти или журналисти, които критикуват правителството. Ердоган заяви обаче, че Турция не може да промени този закон в момент, когато се бори срещу заплахи от страна на "Ислямска държава" и кюрдските бойци.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел потвърди необходимостта от изпълнение на всички критерии преди да се пристъпи към визова либерализация.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
i преди 7 години
Русия ще излезе от Севетският договор и ще вземе от Турция гр. Килс и оланината Ерзерум. Те бяха превзети от руската армия, но Ленин ви ги подари 1922 г.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВРОПА ПЪРВО ДА ДАВА ПАРИТЕ.СТИГА ЛЪЖИ .ГОВОРЯТ ЗА ТРИТЕ МИЛИАРДА ЕВРО .ОТ ЕДНС ГОДИНА .А НЕ СА ДАЛИ СТОТИНКА ОЩЕ.ГОВОРЯТ КАТО БОЙКО ЗА КОЛЕДНИТЕ НАДБАВКИ ОТ 20 ЛЕВА.ПОЧВА ОТ ПТЕДИШНИЯ ЯНУАРИ И ПОВТАРЯ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА.ВРЕМЕ Е ЕРДОГАН ДА ИМ ГО НАТОПОРЧИ НА ГЕЙРЕЙЦИТЕ ЩОТО ПРЕКАЛИХА С ЛЪЖИТЕ.НАПРЕД АГА С ТЕБ СМЕ ДО КРАЙ.БОЙ ДО ДУПКА ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДВУЛИЧНИЦИ.БЕЗ ЖАЛОСТ!
31
1
 
5
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Ей тези момчета с очилата,костюмите и добрите обноски са най опасни.Не се знае кога ще изпушат и ще почнат да стрелят.Ердо да внимава.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕвропеецTurcia razdrobi li se pomisli si kakvo ochakva balkanite i evropa
29
6
 
4
 
! Отговори
осман преди 7 години
Цяла европа ще мята гьобеци.като маймунки в цирк.АГАТА има големи топки .колкото главата на юнкер и ***.н взети заедно. Жалки нещастници.....
28
3
 
9
 
! Отговори
лъжат с пиниз преди 7 години
Ясно е като бял ден, че турците безвизово пътуване никога няма да видят...същото важи за нас относно визите за Канада и САЩ, и влизането в Шенген, просто западняците владеят изкуството на лъжата и йезуитщината до съвършенство, мислиш ги за големи балъци и "меки китки", а в един момент балъка се оказваш...ти !!!
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икого тръгнал да плаши Ердоган? ЕС и НАТО ли? При които тича да се оплаква щом Володя го погледне накриво
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците да не плачат за провала на икономиката на Русия, а да си видят провала на туристическия сезон и на външната търговия.
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган може да плаши само ***. Европа е друго нещо.
24
15
 
10
 
! Отговори
демограф преди 7 години
Споразумението ще си влезе в сила. Турция ще си получи визите. Европа ще си се кротне, а *** ще си смуче средния пръст. Меркел ще си остане, но старостта ще я озлоби и ще го връща на Путин тъпкано. Силни лидери фашисти ще отдъхват в затвора, заедно с българските диверсанти като Сидеров, Каракачанов и Перволака, който не знае азбуката. Българин/ка ще оглавят ЕС и НАТО и ще ги вкарат в пътя. Ние нас си не можем да оправвим, но другите ги оправяме лесно.
23
7
 
7
 
! Отговори
Добре Еврогеец! преди 7 години
...на тяхно място ще дойдат силни лидери - как позна, разбира се, Путин идва!
22
6
 
8
 
! Отговори
Ali Kemal преди 7 години
Sultana dobre im sipva s golemiq Cherpak na Evrofeite shtoto tia se pomisliha za bogove a sega hak daim e
21
9
 
23
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Спокойно, турчета :) Скоро Оланд и Меркел си заминават и на тяхно място ще дойдат силни лидери, които ще ви наложат такива икономически и политически санкции, че света ще ви се види тесен! Вече се говори за раздробяване на Турция по севърския договор. Ще ви отцепят кюрдистан и ще ви върнат в третия свят да си гугукате с останалите *** от БИ! :))))
20
9
 
17
 
! Отговори
аник преди 7 години
Тоя фес се изживява като Сюлейман Великолепни.Само закани и закани.Щом иска нещо трябва да го получи.
19
1
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Какъв Шенген като не можем да си опазим въздушното пространство, кой е луд да те пусне с ограда дето първия срещнат ще влезе с една ножица за рязане на тел, я бегай се скрий ***.
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Санкциите на политическите пигмеи срещу великата Рус дадоха резултат. Е, не съвсем очакван."Напротив, съвсем очакван !Само за три години икономиката на "великата" Рус се срина от седмо на 15 място, след Мексико и сега е колкото на град Ню Йорк.
17
9
 
7
 
! Отговори
asd преди 7 години
po-dobre da sme za erdogan otkolkoto za es kupuvat ni kachestvenite proukti puk ni prashtat brakuvanite stoki,ako imaha dobri namereniq shtqhme da sme v shengen
16
1
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Ами чакай. Дано въпросът ти се уреди още в този живот...
15
3
 
16
 
! Отговори
нАхиде дениз преди 7 години
На кого не му е ясно още какъв подлец е султана? Той открито им играе сечено, те прикрито се защитават. Това е игра на нерви, в която някой ще изгърми зрелищно. Бих нарекъл всичко друго но не и нормално един луд да се опитва да шантажира цяла Европа. Знам само, че това безобразие няма да трае дълго и ердо ще си отиде. С камъни.
14
4
 
10
 
! Отговори
Не се хабете! преди 7 години
Юнкер и Ердоган не бива да се карат - просто да се обадят на начаника Путин, ще им уреди спора. Е, могат да изядат два-три шамара, но какво от това? Путин е строг, но справедлив.