От най-върли противници те станаха най-близки приятели

Съюзът между Япония и САЩ очевидно е най-стабилният в света
26 май 2016 20:30, Елка Василева
206
От най-върли противници те станаха най-близки приятели
Снимка: архив, Reuters

На 6 и 9 август 1945 г. върху Хирошима и Нагасаки бяха хвърлени американски атомни бомби, които убиха над 210 000 японци - незаличима драма, която обаче не попречи на Япония и САЩ да сключат съюз, който без съмнение е най-стабилният в света, пише Кели Олсън от Франс прес.

Въпреки безпрецедентната ядрена касапница, предхождана от четири години на ожесточена война, от Гуадалканал до Иво Джима, минавайки през Окинава и други бойни полета в Тихия океан, най-ожесточените противници станаха, така да се каже, най-близки приятели.

Барак Обама ще стане утре първият действащ президент на САЩ, посетил Хирошима - забранена зона за 11-те му предшественици от края на войната насам.

Този жест ще остане в историята със силния си символичен и емоционален заряд.

Но отново ще се чуят същите вечни въпроси, трудни и предизвикващи спорове - дали е трябвало да бъдат извършени тези бомбардировки. САЩ казват, че това е било начин да се сложи край на войната, но според други са били "прекомерна употреба на сила", защото Япония вече е била на края на силите си.

Макар че в Хирошима страданието все още е видимо, то не води до озлобление: "Не изпитвам омраза към американците като цяло", признава оцелелият Тошики Фуджимори, който обвинява президента Хари Труман за решението да се използва "жестоката бомба", както я нарича император Хирохито в речта си, с която обявява безусловната капитулация на Япония на 15 август 1945 година.

Следват седем години на окупация, приета и като цяло поносима, под твърдото ръководство на генерал Дъглас Макартър. Нейният апогей е приемането на нова конституция, написана от американците, която налага на Япония да се откаже от войната като средство за решаване на международни спорове.

САЩ оставят отпечатък и върху образованието - създава се нова система на обучение - училища, колежи и гимназии, променя се и положението на жените, които получават право да гласуват.

"Това беше безпрецедентна форма на окупация", смята журналистът Фумио Мацуо, преживял като дете американските бомбардировки и публикувал през 2009 г. пророческа книга, кръстена "Денят, когато президентът Обама ще поднесе цветя в Хирошима".

Всичко това, разбира се, не заличава спомените за конфликта, нито отговорността на САЩ за атомната бомбардировка, но интересът от съюз надделя над огорчението.

Съвпадение на интереси

За Теруми Танака, оцелял от бомбардировката в Нагасаки, Обама "няма нужда да поднася извинения, ако е наистина развълнуван, ако изпитва угризения и разбира какво трябва да направи за премахване на ядрените оръжия" от планетата.

"Значението на посещението на президента Обама е, че САЩ - единствената страна в света, която някога е използвала ядрени оръжия, и Япония, единствената страна в света, която е пострадала от тях, ще изразят силната си решимост за изграждане на свят без ядрени оръжия", подчертава японски служител на министерството на външните работи.

През десетилетията след войната двете страни възприеха много неща една от друга: в Япония станаха популярни бейзболът и холивудските звезди, а американците се наслаждават на суши и гледат безбройни японски анимационни филми.

"За да сме честни, в Япония са си направили сметка, че това е най-добрата опция от гледна точка на сигурността на японците", смята Брад Глосерман, експерт по японско-американските отношения от намиращия се в Хонолулу мозъчен тръст на Тихоокеанския форум на Центъра за стратегически и международни изследвания.
Геополитическият контекст в Азия, комбиниран с неотклонното укрепване на Китай и многократните заплахи от страна на Северна Корея, е в състояние да заздрави японско-американските отношения.

И въпреки това напрежението не е напълно изчезнало.

Най-острата криза датира от 1960 г., когато имаше масирани протести срещу преговорите за преразглеждане на двустранния договор за взаимопомощ и сигурност. Движението беше толкова силно, че попречи на предвиденото посещение на президента Дуайт Айзенхауер.

Търговските спорове през 70-те и 80-те години с Япония, която превъзхождаше САЩ (в областта на електрониката, индустриалната роботизация, автомобилната промишленост), породиха враждебна реторика срещу дръзкия архипелаг, който щеше с икономически средства да постигне това, което не успя да направи с оръжие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: ЯпонияСАЩБарак Обама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
СТОЯН преди 7 години
Е това са ***, а не като нас.
113
0
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Естествено, че по-големи приятели на този свят от България и САЩ - просто НЯМА! На нас и половин бомба ни стига ! Ние сами ще се самоизядем!!
112
3
 
2
 
! Отговори
факт преди 7 години
всеки иска с Америка никой с русия
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ ГОЛЕМИ ПРИЯТЕЛИ СССР И САЩ през ВСВ- Където България пострада. !
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Светът върви напред и само държави, които упорито продължават да живеят в миналото, са обречени на изолация и следователно на изоставане във всички области."Веднага се сещам за 2 такива държави Русия и постоянното и връщане към СССР-Сталин-ВОВ и България с нейната преданост към "вечната дружба" и господаря и Русия.
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"От най-върли противници те станаха най-близки приятели"Това не се отнася само за САЩ и Япония, а за много традиционно враждебни държави в Европа и извън Европа. Светът върви напред и само държави, които упорито продължават да живеят в миналото, са обречени на изолация и следователно на изоставане във всички области.
108
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХА-ХА - ПРИЯТЕЛИ ! КОЛКОТО СА ПРИЯТЕЛИ ГЕРМАНЦИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ ! ВСИЧКО Е ТЕАТРО . АКО КРАВАРИТЕ ИМ ПАДНАТ В РЪЦЕТЕ - ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ, ЧЕ СА СЕ РОДИЛИ !
107
1
 
3
 
! Отговори
Путинофашист преди 7 години
Най-силната дружба в света е между руските и българските путинофашисти. Съюзът между Япония и САЩ е слаба ракия.
106
2
 
2
 
! Отговори
прозрачно преди 7 години
Туй не е от искрено приятелство, о от неистов страх пред китайския дракон!
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Нема как пак *** да не са ни виновни!След 30 години прехождане що пак тъпчем на мясо и сме последни а?"Ще тъпчеш още 300 години, защото се държите за скъсаните *** на руснака и не сте се пуснали от там през последните 25 години. Мислите само за Южни патоци и АЕЦ-ове и руснашки дивотии.
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пази боже когато това фалшиво приятелство свърши!
103
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДа сравним лошия материал тука и материала на источния остров...Нема как пак *** да не са ни виновни!След 30 години прехождане що пак тъпчем на мясо и сме последни а?
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега да сравним 7-годишната американска окупация довела Япония до върха на човешката цивилизация с 45-годишната сесесерска окупация на България довела ни до поредната национална катастрофа през 1989 год.
101
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 180По написаното си личи колко сте читави и миролюбиви! Кравари - психари!
100
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябвало е да се хвърлят тези бомби над няколко града в Русия и сега нямаше да сме зле. Надявам се много скоро това да се поправи.
99
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До анонимен 161 Износа на суровини е най-порочното за една икономика.....Абсолютно си прав.Но това го кажи на Путин ,защото от както съществува Русия не произвежда нищо, което да конкурентноспособно на световния пазар.Разчитат само на износа на суровини.А иначе с удоволствие ползват достиженията на цивилизацията във всички области на живота.
98
2
 
3
 
! Отговори
ех,льобоф льобоф! преди 7 години
Дори на снимката си личи как няма къде да мръдне японското знаме от тая любов!:)
97
3
 
3
 
! Отговори
така де! преди 7 години
Съюзът между Япония и САЩ очевидно е най-стабилният в света - гарантира се от липсата на нормална японска армия и американско военно робство :)
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година!По фалшива стъкмистика е така, но реално? Тежката индустрия бе основа на БВП през 1989 г., тя е срината - АЕЦ"Козлодуй" без 4 реактора, МК"Кремиковци" на скрап/а той даваше 3 млн.т. метал/, оръжейната индустрия взривена, селското стопанство унищожено/при неефективните ТКЗС-та България произвеждаше 900 000 т.домати!/. Днес БВП е около една десета от соца.
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен172А най-шокиращото е , че никъде по света не обичат руснаците, с изключение на шепа *** от България.