Русия и ЕС на кръстопът! По кой път ще тръгнат?

Путин в "Катимерини": Гърция е значим партньор на Русия в Европа
26 май 2016 10:07, Елка Василева
161
Русия и ЕС на кръстопът! По кой път ще тръгнат?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Гърция днес е значим партньор на Русия в Европа. Водим динамичен политически диалог на много нива, в това число и на най-високо равнище, пише руският президент Владимир Путин в статия в гръцкия в. "Катимерини". Материалът е по повод предстоящото посещение на Путин в Гърция на 27 май.

Руският президент изтъква, че по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството и динамиката на двустранния стокообмен с Гърция са били повлияни от сътресенията в отношенията между Русия и ЕС и че загубите от това за били особено тежки за гръцките производители на земеделски продукти.

Русия може да допринесе за рехабилитация на гръцката инфраструктура в сферата на транспорта, посочва Путин.

Той се спира на възможностите за по-нататъшно развитие на партньорските отношения между Русия и Гърция, както и на ситуацията на целия европейски континент.

Ценим вековните традиции на приятелство между нашите народи. Общите културни ценности, православната култура и искрената взаимна симпатия се здрави основи на нашето сътрудничество, пише руският държавен глава, като подчертава, че тази година особена значимост за двете страни ще имат планираните чествания на хилядолетното присъствие на руски монаси в Света гора.

Путин изтъква също ключовата роля, която Русия е изиграла в извоюването на независимостта на Гърция. Руската подкрепа за национално-освободителната борба на гърците до голяма степен определи насоката за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, посочва той.

Русия изхожда от необходимостта за изграждане на равнопоставен и истински партньорски диалог с ЕС по най-широк кръг от въпроси, като се започне от опростяване на визовия режим до съставянето на енергиен съюз, пише руският президент.

Русия и ЕС са стигнали вече до един кръстопът, на който трябва да се даде отговор на въпроса: как виждаме бъдещето на отношенията ни и по кой път ще тръгнем. Аз съм убеден, че от събитията в Украйна трябва да извадим необходимите заключения и да започнем изграждането от Атлантика до Тихия океан на една зона за икономическо и хуманитарно сътрудничество на базата на архитектурата за равноправна и неделима сигурност. Значима стъпка в тази посока би било хармонизирането на процедурите на Европейската и Евразийска интеграция, смята Путин.

Това начинание става все по-необходимо поради факта, че Европа днес е изправена пред растяща конкуренция от други центрове за влияние в съвременния свят, отбелязва руският президент.

Той подчертава, че за да може "старият континент" да получи полагащото му се място в новата международна реалност, трябва да се обединят силите на всички европейски страни, в това число и на Русия.

Важен елемент в тази насока са и многоаспектните руско-гръцки отношения, пише още руският президент, като акцентира особено на значението на енергийния сектор. Ние сме твърдо привързани към диверсификацията на коридорите за пренос на енергия, която ще увеличи стабилността на доставките и изобщо енергийната сигурност на Европа като цяло, пише Путин.

От две десетилетия Русия остава стабилен и сигурен доставчик на природен газ за Гърция. Действащото споразумение с Гърция бе подновено до 2026 г. при благоприятни за страната условия. Имайки предвид желанието на гръцките власти страната им да се превърне в значим енергиен разпределителен център на Балканите, ние винаги сме разчитали на Гърция по отношение на нашите планове за нарастване на доставките на въглеводороди за Централна и Западна Европа, изтъква Путин.

Руският президент отбелязва, че въпросът за южни енергийни коридори към страните от ЕС остава в дневния ред, въпреки че Москва се е оказала принудена да спре проекта "Южен поток". Той припомня, че през февруари в Рим шефовете на Газпром, на италианската Едисон и на гръцката ДЕПА са подписали меморандум за разбирателство за пренос на руски природен газ по дъното на Черно мора и през трети страни до Гърция и Италия.

Путин изразява убеденост, че приятелските отношения с Гърция представляват стабилна база за многообещаващо бъдещо партньорство. Надявам се, че ще засилим по-нататъшния ни многоаспектен диалог и ще реализираме заедно нашите планове, пише руският държавен глава в статията си във в. "Катимерини".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
2
 
! Отговори
ОСМАН преди 7 години
до богойТези партийни книжки написани от москва и кпсс .твърде много изкривяват историята.и я четат като дявола евангелието.също като "арменския геноцид" .затова като ги канят в истанбул да отворят архивите заедно.историците всички се крият като селски моми.и още нещо .препоръчвам ти мемоарите на чърчил за втората световна война.за да разбереш kolko "велики" са били руснаците.и кой кого е победил и как.
92
2
 
2
 
! Отговори
осман преди 7 години
На рисия пътя е ясен към блатото в сибир.а на еврогейския съюз да служат на ВЕЛИКА ТУРЦИЯ В 21 ВЕК.КЕ СЛУЖАТ ВСИЧКИ НА СУЛТАНА.САМО ЧЕ ГО Е КАЗАЛА НА ТУРСКИ.И ЖИРИНОВСКИ КАТО НЕЯ ГОВОРИ ТУРСКИ.НАУЧИЛИ СА ЕЗИКА НА БЪДЕЩЕТО...
91
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия отново ще развее знамето над Райхстага! Където е текло пак ще тече!"Аха ! Уж развяваха знамена над Райхстага, пък накрая Германия се обедини, а Съветският съюз се разпадна. Историята не можеш да излъжеш.на Русия изобщо не й трябва да губи война. Стига й още една победа като тази през Втората свеНовна война и от нея нищо няма да остане.
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия може да допринесе за рехабилитация на гръцката инфраструктура в сферата на транспорта..."Браво !Ако гръцката инфраструктура стане като руската, никак не им завиждам на гърците.
89
4
 
6
 
! Отговори
шнур преди 7 години
Германия трябваше да я затрият като нация още след ВСВ но съюзниците се скараха! Нищо Русия отново ще развее знамето над Райхстага! Където е текло пак ще тече! Свобода за ГДР!
88
8
 
3
 
! Отговори
Бате ви Стамат преди 7 години
Русия е най-лошата страна. Всъщност май Иран и Северна Корея... E... нека бъде Северна Корея най-лошата, а след това да е Русия. И другаря Путин е лош. И бачи ви Стамат лош го вади...
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и ЕС са стигнали вече до един кръстопът - танковете с червени звезди тръгват на Запад, колоните пленници гейове на Изток.
86
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чудим се кой се е навратил с повече ботокс , джу или джо (лин търнър)
85
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 109 продПодписват договора - директен ефект разделяна на ПолшаПрибалтика се оправяполитическиФинландия воюва. Но Жуков с единствените прогресивни идеи в армията по това време защото е герой е заточен на изток да бае на ЯпоцитеЧак последните 3 месеца от Финландската война го връщат на терен. Две седмици след 3 месеца подготовка и Финландия капитулира.А какво получава СССР за сметка на суровини - Каквото и от Ленд Лиз Стругове, Машини и образци от оръжие(2-5 бройки)
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само ще добавя към това което е казал боби, че Полша в качеството си на СЪЮЗНИК на Германия участва в разкъсването на Чехословакия през пролетта на 1939 г. и окупира Тешинската област. Доста е нагло поляците да се оплакват, че са жертва на ВСВ заради пакта за ненападение между СССР и Германия, когато самите те няколко месеца преди това по силата на подобен договор за ненападение с германия унищожават чехословакия.
83
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 109И аз да се изкажа. До Риб-Мол пакта СССР е предлагала поне 3 пъти да гарантира независимостта на страните нарочени от Хитлер. И Полша И Чехословакия и Директен договор ВБ/ФР/СССР - Всичко е ОТКАЗАНОИма и четири тревожни военни факта. Голия зад ник на Ленинград, Голия зад ник за морски десант в Прибалтика, Неудовлетворителните резултати Испания и Стряскащата победа на Ханакин Го от Жуков като отхвърля всякакви стари доктрини и действа по своему - но това означава СКАПАНО ОРЪЖИЕ
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да не говорим, че имигранти в русия има не само от становете, но и от африка. Интересно колко имигранти икономически има в България и има ли изобщо такива. Защото на България червен картон ий дадоха дори бягащите от войната бежанци:))). Смятай каква велика евродържава е благоденстващата България щом хора бягащи от войната не искат да останат и ден тук и ни ползват само като депо по пътя им другите държави в европа
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какъв име етническия състав на имигрантите в Русия, бе? Искаш да кажеш, че повечето са от т. нар. "станове" ли? И какво от това? Да не би хората в Казахстан или Узбекистан да са по-лоши от тези в Африка или Бл. Изток,които са мнозинството от имигрантите в Зап. Европа?Дори напротив - казахстанците или узбекистанците са по-културни от чове.коядците от конго или дивите бербери от Алжир:))
80
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след като русия е на второ място в света по брой имигранти значи тази страна не е чак толкова лоша, колкото се оптивате дая п пердставяте.
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
123, ами 1939-1941 западна европа пое от лекарството, което се опитваше да даде на СССР. За съжаление на търкащите с трескаво очакване ръце Франция и Великобритаиня обаче Сталин ги изненадА с пакта рибентроп-мо.лотов и хитлер насочи агресията си към тях:)).
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а бе, одисей, стига си пляскал статистики, бе. Средната раб. заплата била по-ниска в русия от българия. Е, и? При много по-ниски разходи защо да не е малко по-ниска - цени на горива, режийни разходи и пр. Айде престани да замерваш аудиторията със статистики.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
119, че защо да не остана в москва? Само че в там са нужни визи, а за работни е много трудно. А иначе кааквато е разликата между Москва и София, такава е например между Екатеринбург и Ямбол и между Перм и Търтговище. Такава е истината.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
одисей статистиките си ги сложи някъде - знаеш къде. Естония и Латгвия са вече почти умрели държави с почти цялото си активно население навън. При все, че имали "индекс" почти колкото този на срединя ЕС:))
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не съм боби. Пактът рибентроп-м.олотов е пряко следствие на политиката на умищлено тласкане на хитлер срещу СССР - редицата договори за ненападение между Германия и западните държави в периода 1935-1939, допуснатия аншлус с австрия и предадената на Германия Чехословакия.Всичко това Западът го допуска,за да насочи герм. агресия на изток.Доста е нагло няколкогодишната подкрепа за Германия да се забравя и да се хващате за рибентроп.м.олотов,с който СССР цели да си осигури временно спокойствие.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
миналата година бях в москва. После като слязох на софия се чувствах като в някакво невзрачно селце.