Г-7 обеща повече пари за справяне с миграционната криза

Евентуален Brexit би представлявал заплаха за глобалния растеж
27 май 2016 11:44, Елка Василева
7
Г-7 обеща повече пари за справяне с миграционната криза
Снимка: архив, Reuters

Лидерите на седемте най-развити индустриални страни (Г-7) се ангажираха да предоставят по-голямо финансиране за справяне с миграционната криза, както и за осигуряване на легални канали за миграция, предаде ДПА.

"Г-7 признава, че продължаващите големи придвижвания на мигранти и бежанци представляват глобално предизвикателство, изискващо глобален отговор", заявиха лидерите в заключителната си декларация на срещата на върха в Исе Шима.

Те добавиха, че "се ангажират да увеличат глобалната помощ за посрещане на най-належащите и по-дългосрочните нужди на бежанците, както и на техните приемни общности".

В документа се отправя призив към международните финансови институции и донори да увеличат помощта си, като в частност от Световната банка се иска да разработи механизми в помощ на приемните страни и същевременно се приветстват усилията на Европейската инвестиционна банка по въпроса.

Още по темата

Лидерите обещаха да мобилизират помощ в размер на 3,6 милиарда долара за Ирак. Тя ще бъде предназначена да подпомогне Багдад в борбата с тероризма, както и в справянето с първопричините за миграцията, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Тя добави, че средствата основно ще отидат за посрещане на бюджетните предизвикателства и извършването на икономическите реформи в Ирак, като в тях е включен и вече обещан от Германия заем в размер на 500 милиона евро.

Глобалната икономическа стабилност беше официалната водеща тема на срещата, като премиерът на Япония Шиндзо Абе поиска подкрепа за провежданите от него вътрешни реформи, чиято цел е да дадат тласък на отслабената японска икономика чрез бюджетни стимули. Германия особено се противопоставя на такъв подход.

Именно общият текст за това как да бъде даден тласък на икономиката се е оказал най-спорен, както заяви източник от ЕС, пожелал анонимност. В крайна сметка те са решили да потвърдят важната роля на общите усилия за укрепване на фискалната, валутната и структурна политика.

Лидерите засегнаха и темата за предстоящия референдум за еврочленството на Великобритания, като предупредиха за рисковете от евентуален Brexit. В частност бе отправено послание, че той би представлявал заплаха за глобалния растеж.

Обсъден бе и конфликтът в Източна Украйна. Лидерите останаха твърди по отношение на санкциите срещу Русия, като отбелязаха, че отмяната им е свързана с пълното прилагане на Минското споразумение за мир в Източна Украйна и предупредиха, че режимът на наказателните мерки може да бъдат затегнат, ако Москва не изпълни своята част от договореностите.

Лидерите от Г-7 излязоха и с план за противодействие на екстремизма. В него се призовава за засилване на обмена на информация между страните от Г-7, както и с Интерпол, предаде Асошиейтед прес.

В тази посока бяха подкрепени и мерки за подобряване на сигурността по границите, както и във въздухоплаването, а също и за затягане на контрола върху финансовите източници на екстремизма. Това включва строги действия по отношение на търговията с антики и други произведения на изкуството, която понякога се използва за финансиране на въоръжени групировки.

Г-7 представи също план за гарантиране на сигурността в киберпространството. Той предвижда при определени обстоятелства киберпрестъпленията да се третират наравно с извършването на въоръжено нападение, предаде ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майстори по предизвикване и справяне с кризи . По-скоро криза има в главите им .
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А картечари кога ще бъдат назначавани?
4
0
 
3
 
! Отговори
есперкт преди 7 години
Защото им е по-изгодно да помагат на емигрантите, отколко да спрат да въоръжават терористите.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе маймуни.Г-7 като иска да си да си одължава санкцийте към Русия . Защо да страдат малките икономики заради тях.Като имат санкции към Русия нека и да спрът да копуват руски газ.Като са мн отворени,и без това няма стане да минава друг газ на арабите през Сирия към европа.Соройдчетата направо газ пикаят,че няма стане тяхното.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта е големите компании да печелят пове и повече за сметка на ограбване на труда на бедните. Това тече не само в Европа, а в целият свят. И сега тече ман'гализация на Европа, за да се подбиват условията на труд и заплащането. Някаква изродена форма на колониален социализъм, в който на определени хора "послушковци" им се дават права, за да се подържа мита за равенство и "светло бъдещо".
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много обичам да ми обещават ! Особено пък пари ! Щото до сега никой не ми е дал !?