От рок и дънки до никаб: Джихадът в дома ни!

Разказът на една майка, чиито дъщери са избягали при ислямистите
27 май 2016 21:37,
27
От рок и дънки до никаб: Джихадът в дома ни!
Улфа с малките си дъщери Снимка: Lorenzo Tugnoli, Washington post

В малка кутия в спалнята си в Морнаг, Тунис, Улфа Хамруни пази най-ценните снимки. На тях е една от дъщерите ѝ, с пусната кафява коса, усмивка грее на лицето ѝ. Тази снимка е направена преди момичето и нейната сестра да напуснат дома, за да се присъединят към либийския клон на "Ислямска държава".

Днес Улфа Хамруни иска да върне дъщерите си в Тунис, но иска и да предпази другите си две деца да не направят същата грешка.

"Страхувам се за по-малките си дъщери", разказва Улфа пред "Вашингтон Пост". "Те също могат да приемат идеологията, която приеха и по-големите ми дъщери!". Малките й момичетата са на 11 и 13 години.

Стотици жени, много от които от Запада, са се преселили в Сирия и Ирак, за да сложат черния воал и да заживеят в Ислямска държава. Сега вече те се насочват и към Либия, ясен знак за смяна на стратегията на терористичната мрежа, която се изправя пред все по-големи заплахи.

Най-радикализираните момичета и жени се присъединяват към ИД за да се омъжат, да родят деца на бойците на ИД, което истински помага на борбата на групировката в Либия за създаване на държава. Същата стратегия се прилага и в Сирия.

Когато през 2014 година лидерът на ИД Абу Бакр ал-Багдади провъзгласи създаването на халифата, той специално покани и жени, заедно с инженери, доктори, архитекти и адвокати. Лидерът тогава подчерта ролята на жените, като за тяхна основна отговорност посочи "физическото построяване и заселване на териториите". Като съпруги, те имат за цел да бъдат отговорни, послушни и покорни пред техните съпрузи. Като майки те отглеждат следващото поколение бойци. А някои от тях имат и бойни задължения.

17-годишната Рахма, дъщерята на Улфа, е станала съпруга на Нуредени Шушан, тунизиец, заемащ висш ранг сред редиците на ИД. За него се смята, че е убит при въздушно нападение на САЩ над либийския град Сабратха на 19 февруари. 18-годишната сестра на Рахма, Гофран, също е била омъжена за боец от ИД. Преди 6 месеца тя е родила дете. Сега и двете са задържани в Триполи от групировка, биеща се с Ислямска държава.

А майка им стои в малката къща, където живее под наем, в Монраг, южно от Тунис. Пред нея е снимката на Рахма. "Те бяха точно обратното на това", спомня си Улфа с тих глас.

От тениските към никабите

Сестрите са обичали рок музика. Рахма е свирела на китара. За нея и Гофран облекло като тениска и дънки е било ежедневие. Срещали са се с момчета в кафенето. Отхвърляли са забрадките, носени от много мюсюлмански жени, разказва майка им.

Но проблемите в дома не са спирали. Баща им не е можел да намери работа, често се е прибирал пиян, спомня си Улфа. През 2011 година двамата се развели, а бащата на момичетата изчезнал.

Тогава Тунис е в разгара на Арабската пролет. Смяната на властта отваря пътя на много религиозни екстремистки групировки, чиито идеи покълват лесно в младите, които са изправени пред неясно бъдеще с липса на перспективи. Една групировка дори прави лагер за ислямско обучение на улицата на стария дом на Улфа в град Сус.

От високоговорителя имам е призовавал младите да се отърсят от влиянието на Запада, предупреждавайки за катастрофални последици.

Първа се е поддала Гофран. Малко след нея сестра ѝ също е попаднала там. Улфа отначало била донякъде доволна. "Радвах се, че дъщерите ми уважават исляма", спомня си майка им.

Момичетата почнали да носят никаб - черен воал, който оставя само дупка за очите. Спрели да гледат телевизия, която не е в съответствие с религиозните програми. Не искали дори да се ръкуват с мъже. Постоянно притискали малките си сестри да напуснат училище, защото е светско и там преподават "неверници".

Един ден Рахма изхвърлила китарата и дисковете си на боклука. Западната музика е станала табу. След време сестрите изхвърлили и старите си тениски на рок банди. Изгорили снимките, на които свирят, онези, на които се виждат лицата им.

Да загубиш връзката със собственото си дете

Повече от 700 жени от Тунис са се присъединили към "Ислямска държава" и други групировки в Сирия и Ирак, според Министерството на жените в страната. Изследователите смятат, че огромна роля в привличането на жените към каузата на ИД имат социалните мрежи. В Twitter екстремистка, чието име в превод от арабски означава "съпруга на мъченик".

През 2014 година Рахма и Гофран вече посещавали церемонии, посветени на саможертвите на джихадисти от Тунис, убити в Сирия. Чрез социалните мрежи и различни сайтове те се осведомявали за въоръжените групировки, които се бият на място. Сложили флагове на "Ислямска държава" в спалните си.

"Тогава вече бях загубила контрол над дъщерите си", казва Улфа.

Големите момичета вече искали да радикализират и малките си сестри Тайсин и Ая. Купили им играчка Калашников и им показвали как се борави с нея. Пускали им клипове как "Ислямска държава" тренира деца да ползват оръжия.

"Гледахме как учат деца да стават снайперисти", спомня си 11-годишната Тайсин. 13-годишната Ая казва, че сестрите ѝ я призовавали да се присъедини към ИД и да отиде на място и да се бие.

В края на 2014 година Улфа пресякла границата, заедно със семейството си, и отишла в либийския град Завая да търси работа. Ужасът на войната не бил стигнал до там.

След седмици Гофран избягала от къщата. Два дена по-късно семейството се върнали в Тунис. Улфа се опитала да спре и Рахма, но това не спряло желанията на момичето. Миналото лято тя също избягала.

Не след дълго обаче сестрите били заловени след нападение на САЩ. Групировката, която ги държи, е потвърдила, че момичетата са при тях, но нищо повече. Тяхната майка нееднократно е обвинявала правителството на Тунис за бездействието по освобождаването на момичетата, въпреки че те ще бъдат вкарани в затвора.

Днес Улфа не позволява на двете си по-малки дъщери да влизат във Facebook. Не им позволява и да говорят с по-големите си сестри, в редките случаи, когато те имат контакт със семейството.

"Сега вече не съм с "Ислямска държава", казва Тайсин, жизнено момиче, облечено в розово, но с черна забрадка.

Но с течение на разговора става доста ясно, че тя все още изпитва симпатии към идеологията на ИД. "Неверниците, те трябва да бъдат убити", изрича 11-годишното момиче. "Те искат да победят исляма. Трябва да се бием с тях!"

До нея има кукла, оставена на рафта. Тайсин я е кръстила Рахма. Когато репортерът пита Тайсин какво мисли за присъединяването си към ИД, момичето отговаря:

"Те направиха правилното нещо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, може би на тези момичета вече им е дошъл акълът в главите и сега отчаяно искат да се върнат вкъщи, ама няма. Докопали ли са ги веднъж бойците на ИД няма връщане. Много случаи такива има- В Интернет е пълно с видеа на момичета, които молят да бъдат спасени, защото са били глупави да заминат без да знаят какво ги очаква и после искат да се върнат при семействата си и много съжаляват.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не ме интересуват индивидите, които сами си се зомбират. Във филмите ни показват, че със зомбита не се преговаря.
14
3
 
23
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
Време е за ядрено оръжие...тамън да се разреди малко популацията на планетата, че Земята взе да изнемогва от много ***..
13
0
 
5
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
До ТялотоАко "целият ислямски свят" твърдеше... Нещо си, щяхме да си говорим на друг език, заплашени от алтернативи. Има теория, че Борис ги е изклал болярите точно по същата причина, поради която са ни клали нашествениците от юг. Добре, че сме имали Тервел.Никой никога не е отчитал тъгата в очите, но виждам, че много спекуланти я осребряват.Незабравяйте да дарите на храма...
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждали ли сте на старо попско расо ръкавите?Толкова са широки тия двете вече, и отпред и отзад...
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мюслите прещракали... ми те така правят - прещракват и почват да трепят хора. Религията им го говори...
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
искали дори да се ръкуват с мъже. Постоянно притискали малките си сестри да напуснат училище, защото е светско и там преподават "неверници". Ясно какви безмозъчни същества пристигат в европа, за интеграция няма смисъла да говорим.
9
6
 
3
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Тракиецо без да се обиждаш, но си най *** *** в целия форум! Само Василев и Сидниту могат да ти съперничат, ама не им достигат точки. То само ника ти красноречиво говори колко ти е акъла. Тракийци няма от 6 век бе мой. Даже и славянин няма как да си. Сещаш се защо нали?;))) Ае удари 50 грама и нанкай.,
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безмозъчните нямат свършек.
7
20
 
15
 
! Отговори
йснан преди 7 години
Да успееш да се уредиш със 17-годишна съпруга, "отговорна, послушна и покорна", дай Боже всекиму. За какво е целият шум? Който го може, го може.
6
1
 
70
 
! Отговори
Тялото преди 7 години
Целия ислямски свят твърди че е във война с нас. Само дето ние си кривим душата и не признаваме очевидното, да не вземем да обидим някой. И нас ни управляват фанатици. Хора които вярват в един измислен свят, който никога не е бил и никога няма да бъде и неговите "ценности".Всеки нормален, който дръзне да каже истината е расист и ксенофоб, въпреки че тези думи значат нещо съвсем различно.
5
1
 
18
 
! Отговори
До Майк преди 7 години
На никой не му дреме какво говори църквата. Ние не сме религиозни фанатици дето чакат някой брадат "духовник" да ни казва кое е правилно как да служим на господ или на не знам си кой. Взимай една туба вазелин и ходи при буркаджиите, там е истината
4
0
 
33
 
! Отговори
Тате преди 7 години
Бащата изчезнал, изчезнал ... колко да е изчезнал? Колкото да отиде да воюва ли? И да прибира дъщерите една по една, за да ги омъжи за бойци.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Гофра и Рохман! Свърши се с вашето размножаване. Сега никой уважаващ себе си арабин няма да ви вземе, освен за робини.Така, мъжете се избиват, жените се обезчестяват и намалява ислямистката популация.
2
13
 
8
 
! Отговори
Майк преди 7 години
"Лидерът тогава подчерта ролята на жените, като за тяхна основна отговорност посочи "физическото построяване и заселване на териториите". Като съпруги, те имат за цел да бъдат ОТГОВОРНИ, ПОСЛУШНИ и ПОКОРНИ пред техните съпрузи.""От високоговорителя имам е призовавал младите да се отърсят от влиянието на Запада, предупреждавайки за катастрофални последици."Всичко това е добре, но защо християнската църква не говори същото след като западния модел е сатанински и противен на християнството?
1
2
 
58
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Ох милите! Идея си нямате на какво е способен белия човек. Особено руснака или хамериканеца. Ще дойде ден в който ще им писне, ще им падне пердето и ще видите едни неверници. Хаха