Савченко готова да стане президент на Украйна

Няма търпение да започне работа в парламента идната седмица
27 май 2016 15:14, Елка Василева
63
Савченко готова да стане президент на Украйна
Надежда Савченко. Снимка: Reuters

Украинският пилот Надя Савченко, която се прибра у дома тази седмица след две години в руски затвор, заяви днес, че би се кандидатирала за президент, ако украинците го поискат, предаде Асошиейтед прес.

На първата си пресконференция след размяната й срещу двама осъдени руски военни 35-годишната Савченко каза в препълнената от журналисти зала, че най-много би желала да се върне на работата си като военен пилот.

Но има готовност да започне политическа кариера, ако това би помогнало на Украйна да се справи със сепаратистката война на изток и да се измъкне от политическата и икономическата криза.

На въпроса на журналист дали е готова да се кандидатира за президент тя отговори:
"Украинци, ако ме искате като президент, ще стана президент."

Пресконференцията беше прекъсвана от присъстващите с викове "Слава на Украйна!", а облечената в бяла риза и сако Савченко отвръщаше "Слава на героите!"

Савченко отхвърли отправените към нея съвети да зареже партията на бившата премиерка Юлия Тимошенко заради репутацията й, че е свързана с украинските олигарси. Тя посочи, че ще продължи да членува в "Баткивщина" и че няма търпение да започне работа в парламента следващата седмица. Савченко беше избрана за депутат от листата на партията на Тимошенко, докато се намираше в руски затвор.

Младата жена заяви също, че е готова да преговаря с проруските сепаратисти от Източна Украйна за освобождаването на всички украинци, намиращи се все още в затвора, предаде Франс прес. Министърът на външните работи Павел Климко съобщи вчера, че 174 украинци са в затвори в Русия, Крим или в плен на сепаратистите.

Савченко беше разменена в сряда срещу двама руснаци, обвинени от Киев, че са шпиони на руското военно разузнаване. При връщането си в Украйна тя беше посрещната като героиня.

Савченко беше заловена от сепаратистите през юни 2014 г., докато действаше като артилерийски наблюдател на доброволчески батальон в Източна Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Савченко е готова да стане и президент на САЩ, ама... Но на Украйна много ще й отива такъв президент! Май Путин точно това иска и затова я пусна - такива олита още неколко във властта и ще има група "олеле, кой ме изяде коня?!"
44
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
В ЗАТВОРА Е НАУ4ИЛА КАК ДА СЕ ВЬРТИ ТАКА 4Е ЩЕ И БЬДЕ ЛЕСНО И В ПОЛИТИКАТА
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази грозна кукундрила са и много големи мераците..........
42
13
 
18
 
! Отговори
Да преди 7 години
Жената е проливаларъвта си за родината. Тя заслужава!
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Защо пиеш?- Като се погледна трезвен в огледалото, и виждам един глупав и грозен човек. Като се погледна пиян, и виждам един интелигентен и приятен човек.
40
3
 
17
 
! Отговори
хахахахаааа....... преди 7 години
"На въпроса на журналист дали е готова да се кандидатира за президент тя отговори:"Украинци, ако ме искате като президент, ще стана президент."Бъдете широко скроени европейци!
39
3
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Хайде още един кукумицин в укро парламента...:)
38
3
 
17
 
! Отговори
ужас преди 7 години
садо-мазо
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48Така е, така е!Като ходиш по лекари сам ставаш психо - съгласен съм!:)
36
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 47Самия аз съм психиатър и врче окончателно се убедих, че русофил е диагноза на много зловещо и нелечимо душевно заболяване.
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 45Ми не те разбарах къв ти е проблема! Обърни се към специалист - психиатър той мже би може да ти помогне макар че се съмнявам....
34
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая садистка явно руснаците са гледали да явърнат нарочно :)
33
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избихте ли си комплексите русофилчета? Станахте ли по-умни, мъжествени и безстрашни? Доказахте ли на бащицата Путин, че люто мразите враговете на матушката си Русия и на гениалният ръководител? Ако да, то можете да спитес чувство на изпълнен дълг към истинската си родина. Ако ли пък не- продължавайте да плюете.
32
2
 
29
 
! Отговори
ами сега преди 7 години
Диктатора Прошенко май направи грешка като я върна, тази ще му създаде неприятности.
31
2
 
28
 
! Отговори
**** преди 7 години
На украинците точно това им трябва сега,тази да им стане президент,и тогава направо ще загубят цяла украйна.
30
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Чичо-Дедко........ същество, което убива... не е нормално същество...Първо, не е убила никой, а процеса беше скалъпен. Самите роднини на "жертвите" на Савченко поискаха да бъде освободена защото знаят, че е невинна. И Второ Убиеца Путин не може да бъде човешки същества а е чист психопат .
29
13
 
17
 
! Отговори
укрофил преди 7 години
До Чичо-ДедкоНе е важно дали е красива или грозна котката-важно е да лови мишки ( да избива руски терористи ).
28
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая ама, хич не я слуша главата !!!!
27
17
 
17
 
! Отговори
ukrofil преди 7 години
Надежда Савченко лежа две години в руски затвор защото изгърмя с ракетанякоко руски терористи-агресори и сред тях имало и руски журналисти.Кой им е виновен на журналистите,че се подвизават заедно с терористи ?А ако става въпрос дали е красива-по красива е от ирина Бокова дето ни излага пред цял свят със зловещия си вид.
26
2
 
18
 
! Отговори
Чичо-Дедко преди 7 години
До Shoppбе... гледам поназнайваш руски ;) . Та... ти прочете ли от кога съществува Украинската държава и "народ"?! Казах ти да се поограмотиш малко, прочети и поляците какво мислят по въпроса (само не ми казвай, че поляците обичат руснаците ;) ). Та... чети бре, не бързай да ми отговаряш :) Ама... чукча писател, чукча не читател ;)