Бокова: Няма адекватен отговор на разрушеното наследство

Това е част от екстремистката стратегия, смята тя
Обновена: 28 май 2016 17:15 | 28 май 2016 16:51, Веселина Йорданова
48
Бокова: Няма адекватен отговор на разрушеното наследство
Снимка: архив, Ройтерс

Световната общност все още не е намерила адекватен отговор на унищожаването на културно наследство, както показа преднамереното разрушаване на антични обекти в Сирия и в Мали от ислямистки радикали, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от Ройтерс.

Бокова подчерта, че на властите им е трябвало известно време, за да реагират на действията на екстремистките групи. Подобни групи обикновено се опитват да разчистят терена за преселване на малцинства и да консолидират властта си чрез "културно прочистване", като премахват следите от други култури, заяви тя в интервю за Ройтерс в Кабул.

Преди 15 години афганистанските талибани дадоха един от най-печално известните примери, като взривиха две огромни древни статуи на Буда, които обявиха за неислямски. Но унищожаването на средновековни светилища в Тимбукту през 2012 г. и разрушаването на части от древния сирийски град Палмира от "Ислямска държава" пренесоха опасността по-наблизо, подчерта Бокова, която е сред кандидатите за поста на генерален секретар на ООН.

"Трябва да кажа, че в началото на сирийската криза не приехме нещата сериозно, когато започнахме да изобличаваме тези разрушения", добави Бокова. "Сега мисля, че хората виждат каква е опасността. Знам, че няма да е лесно, но вече всички трябва да приемат сериозно унищожаването на културното наследство и паметниците на културата като част от тази екстремистка стратегия. Може би дори като най-лесно забележимата част от нея", добави тя.

Бокова обаче каза, че светът все още се мъчи да се справи с проблема, който преди беше само от компетенциите на музеите, а сега е в стратегическата сфера. "Мисля, че това е нов тип феномен, който сега се появява и ние търсим отговор", заяви тя. Пример за това според нея е резолюция 2199 на Съвета за сигурност на ООН, която цели да удари незаконната търговия с антики, петрол и плащането на откупи за заложници, с които се финансират групировки като "Ислямска държава" и Ал Каида. Друг пример е изправянето на радикалния ислямист Ахмад ал Махди ал Факи пред Международния наказателен съд по обвинение в разрушаването на религиозни паметници в Тимбукту, добавя Бокова.

Вчера Бокова подписа споразумение с афганистанското правителство, целящо да помогне за развитието на културата и творческата индустрия в Афганистан и да потвърди значението на националната и културна идентичност, посредством неотдавна създаденият мултидонорски целеви фонд. Остава открит въпросът доколко подобни програми могат да имат успех в страни, разделени от различни визии за социалната, религиозна и културна идентичност, отбелязва Ройтерс.

В Афганистан, където се говорят над 30 езика и живеят множество различни етноси, преживели гражданска война и конфликти през по-голямата част от последните четири десетилетия, понятието за културна идентичност остава твърде неясно, добавя агенцията. "Не казвам, че е лесно", заяви Бокова. "Но е необходимо и трябва да започнем отнякъде", добави тя. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ЮНЕСКОИрина Бокова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продажните ни политици разрешиха на Ердоган да построи нови джамии в югоизточна България и в села,където няма население,които са реперите за разширението на новата турска империя .Мераците на Ердоган в действие,както и корупцията на местни кметове издали разрешителните.Бокова да отпусне пари за възстановяване на културното ни наследство от Османската империя.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
35, комуноидните *** са най-лошия и труден за изтребване вид ***
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожелавам на тази мр-ъсна ***-стия никога да не помирише креслото на ООН. Дър-тата крокозъбелка окраде ЮНЕСКО достатъчно. Съд, затвор и после гилотина за комунистическото из-чадие!
17
1
 
2
 
! Отговори
hh преди 7 години
Филип Боков го беше намерил отговора - да се поема(т) вината с мезетата.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Др. Бокова нали Вие и Вашите роднини разрушихте всичко създадено в Царство България. И всичко създадено от СИВ. Прав е бил Гешев...
15
9
 
14
 
! Отговори
nexussss преди 7 години
Аз не мога да разбера ЗАЩО в последно време ежедневно тая комунистическа г.а.д. постоянно ни се натрапва ?!?! Много активна и загрижена за България стана откакто почнаха да и се клатят краката от сладката службица. Всичките *** сякаш една майка ги е раждала и най лошото е че нямат свършек и измиране....като *** са!!!
14
5
 
5
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 7 години
Колко ласкави похвали и поддръжка Но чудно все от анонимни:)))))))))))))))) .Те такива бяха и на власт анонимни ятаци и партизани:)))))))))))))))))).И още нещо таз партия БКП не беше ли заклеймена:)))))))) та стана Б есни Солидарни ***:))))))))))))))))))
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая комунистическа мисирка, още ли не са я прогонили от ООН?
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази е взела една *** (водка) за отскок.
11
6
 
9
 
! Отговори
Смърт на Комунизма преди 7 години
Тя знае най-добре защото баща и е бил особено активен в заличаването на Българския народ
10
4
 
3
 
! Отговори
Арнолд преди 7 години
Как да има, след като приятелите на тероризма са коалиция ЕС-САЩ-Турция-Саудитска арабия! САЩ заедно с Турция и Саудитска арабия създадоха и продължават да поддържат "умерената опозиция" в Сирия, която започна войната там. Да припомним ли, че възхода на Ислямска държава започна от градове, които бяха под контрола на същите тези "умерени опозиционери" ?И въобще защо ЕС и САЩ поддържат ислямистка идеология, а постоянно ни натрапват че заплахата идвала от Русия?
9
3
 
6
 
! Отговори
оп оп нее преди 7 години
Филма с купените комунистически номенклатурни назначения,българите сме го гледали, а света не е запознат с ченгеджииските игри на прослойката слуги на живковия режим ,чиито представител е въпросната другарка,която вероятно старателно крие миналото си
8
6
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
"На света дали му пука какво мисли и говори Бокова"Всъщност на света му пука, защото Бокова е Генерален директор на ЮНЕСКО, а ЮНЕСКО е световна организация. На светът на му пука какво е написал Анонимко под статия за нея.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нищо не става от тая
6
3
 
5
 
! Отговори
оп оп нее преди 7 години
На света дали му пука какво мисли и говори Бокова,защото на мен не ми е интересно,иначе се очаква активизация на агентите на бившата ДС в щаба на другарката.
5
2
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Назад, назад, Бокова Ирино,недей да ходиш в ООН,че там ще имаш хиляди проблеми,и петте пари ще си вземеш!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В евроатлантическия Авгиев обор само Волен се грижи за паметниците как не ви е срам г-жо Бокова.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази кикимора да се подари на исил да си я държат при камилите
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във коя част на София Волен Сидеров мие паметници? Спазва ли се закона и наложената му пробация от българският съд?
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами работете Бокова, работете. Hе става с блудкави интервюта таз работа, подкрепяме ви.Всъщност като се размисля май само Путин и кюрдите ви подкрепят.