Французите имат 35-часова работна седмица и стачкуват. Защо?

Какво ще стане, ако промените в трудовото законодателство влязат в сила?
29 май 2016 20:45,
60
Французите имат 35-часова работна седмица и стачкуват. Защо?
Снимка: Reuters

По закон във Франция се работи най-малко в цяла Европа. Работната седмица е фиксирана на 35 часа седмично, а профсъюзите са ревностни закрилници на работническата класа, посочва Би Би Си.

Тази седмица цялата страна е блокирана от стачни действия, свикани от най-големия профсъюз. Протестите са насочени срещу планираните реформи в трудовото законодателство. Наистина ли животът на работническата класа е толкова добре уреден, че всяка малка промяна е повод за масово недоволство?

35-часовият лимит е въведен през 2000-та година и бързо се превърна в неприкосновено благо за левицата. Освен това законът повелява 11 поредни часа почивка между два работни дни, както и един 35-часов период отдих на седмица (в повечето случаи уикенда).

Дотук чудесно, но се оказва, че реално изработените часове са средно по 37,5 на седмица, въпреки наложената законова граница. Все пак трябва да се отбележи, че французите задължително получават по-голямо възнаграждение за извънреден труд – бонус, който не важи за британци и германци. Освен това Франция предоставя една от най-щедрите платени отпуски – общо 30 дни.

Средната годишна заплата за 2014-та година е била 47 885 евро, което е доста близо до германската от 48 479 евро.

Правителството иска да наложи корекции в тази съществуващи разпоредби. 35-часовата работна седмица ще се запази, но ще има вратичка компаниите да настояват за 46 или 60 работни часа от своите служители при извънредни обстоятелства. Компенсацията обаче няма да бъде по-високо заплащане за допълнителните часове, ами по-малко работни дни в следващите 3 месеца за изравняване до 35 часа на седмица общо.

В определени случаи се предвижда и отпадането на 11-часовата почивка между два работни дни. Но идват и по-радикалните реформи, които предизвикват остро недоволство сред работническата класа.

Очаква се реформите да дадат повече свобода на работодателя за съкращения и уволнения. Правителството обоснова това решение с целта да се стимулират компаниите да наемат нови служители.

Към момент работодателят много трудно може да прави съкращения. Компания, която е на печалба, няма право да съкращава хора. С новия закон намаляване на приходите в четири последователни финансови тримесечия ще е легално основание за съкращения, дори и фирмата в крайна сметка да е на печалба.

Дори и така законът ще пази работника далеч повече в сравнение с водещи икономики като Великобритания и Германия. В Испания ограничението е 3 финансови тримесечия на загуба.

От Би Би Си логично търсят отговор на следния въпрос: “Ако условията за работа във Франция са толкова по-добри в сравнение с другите европейски държави, защото безработицата е 10.5%, а във Великобритания и Германия е съответно 5.4% и 4.8%?”.

Оказва се, че законът, който защитава правата на работниците, също толкова им вреди. Или поне на младите и тези, които си търсят работа.

Защото с толкова привилегии никой не иска да рискува и да напусне работното си място. А новите работни места не могат да покрият обема и разнородната квалификация на чакащите за работа. Така се завърта омагьосаният кръг.

Погледнато от този ъгъл, може да се заключи, че настоящите масови протести са дело на хората, които имат и искат да запазят работата си. Но тези, които са безработни, по-скоро се надяват на някаква промяна и макар не на висок глас, застават зад промените.  
От една страна Франция иска да се бори с безработицата, която е два пъти по-голяма от тази в Германия. В същото време обаче тези, които имат работа, са срещу каквито и да е промени, които биха стимулирали този процес.

Накрая излиза, че солидарността на профсъюзите е по-важна от солидарността към тези, които имат нужда от работа, за да живеят нормално...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Не ме интересува ,защо французите са недоволни и стачкуват,а защо ние сме недоволни и не стачкуваме
42
0
 
5
 
! Отговори
hop преди 7 години
MINIMANA ZAPLATA 1100 EVRO SREDNA ZAPLATA 1650 EVRO
41
0
 
8
 
! Отговори
Lesaint преди 7 години
Томов, коя е тази кратуна дето те е подвела? Къде видя във Франция 4 000? месечна заплата? Средната заплата е около 2 200?, което не прави 48 479?/ година! Престанете да пишете лъжи и измишльотини! Лъжете българите! Стига с тези комунистически прийоми! Надницата във Вранция е 10?/час, няма как да спечели един работник повече от 350/ седмица! И допълния труд почти не се заплаща! В 80-85% от случайте се ползва като компенсации. Освен това е лъжа, че отпуската е 30 дни! По закон са 25 работни дни!
40
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Па да се поучат от нас,Ние имаме най много празницчни дни в Еропа и никой на стачкува,нали....
39
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Приели са 10 милиона араби и всякакви други африканци,a и продължават....сега плачат!
38
1
 
7
 
! Отговори
a преди 7 години
Za dj.samo che tuk se raboti za 17 evro na chas.a kompensacii davat po 34 na chas.po prazdnici cenata e tvoiata zaplata v den.otnosno bezraboticata .tova sa bejenci Iimigranti koito sa na izdrajka ot darjavata
37
1
 
10
 
! Отговори
АЬА преди 7 години
Прави са си франсетата.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на колко години се пенсионират французите?
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко са социалните помощи?Ясно е, че бизнесът не иска да плаща
34
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на печалба съм понеже работят Колю и Пешо а Иван го мързи и да не мога да го разкарам Бой с лопатата по комунистическите кратуни
33
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
комунизма винаги води до мизерия
32
0
 
7
 
! Отговори
Komunist преди 7 години
41To hubavo zameniat s roboti,no ako sociuma niama pokupatelna vuzmoznost da im kupi boklucite...kVo praIM togava??Mai se ocertavat dve vuzmoznosti....,da si biat tupite kraTuni s proizvedenata stoka....,dokato im uvri glavata....,ili da si prodavat na robotite......
31
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да ама не, виж в Германия безработицата е 2 пъти по ниска от Франция"А престави си колко още по-голяма щеше да е безработицата във Франция, ако работната им седмица беше 40 или повече часа. Щеше да е пълен ужас. А имайте предвид, че в повечето западно-европейски държави в събота и неделя не се работи. Дори и кафенетата и магазините не работят в събота и неделя. Защото на Запад е прието, че събота и неделя е времето, което трябва със семейство, деца и приятели.
30
4
 
43
 
! Отговори
Bg en France преди 7 години
Статията напълно отговаря на истината.Условията за работа са добри.А защо безработицата е голяма ? Защото франсетата са толкова мързеливи и капризни,че ви е бедна фантазията.
29
3
 
21
 
! Отговори
Роботите превземат преди 7 години
Постоянно в новините четем как еди-коя-си фирма съкратила еди-колко-си хиляди служители и ги заменила с роботи. Напр, миналата седмица Foxconn съкратиха 60 000 души и ги заменили с машини (потърсете в нета).Така че бъдещето е ясно - 20 или 30 часова работна седмица, за да има работа за повече хора. Защото ако 40-часовата работна седмица се запази при тази масова роботизация, е ясно, че стотици милиони ще останат без работа. Като намалее работната седмица ще има работа за повече хора.
28
2
 
65
 
! Отговори
Работник преди 7 години
За мен дори 40 часова седмица е нещо като мираж. Аз в България по-малко от 50 часа на седмица не съм работил, заплащане на извънреден труд не знам какво е, чувал съм, че съществува в Кодекса на труда, но до там. Единствената привилегия, която ми е давал работодателя се е изразявала в това да се храня с остатъците от гостите на хотела, в който работех.
27
13
 
15
 
! Отговори
пазарна икономика преди 7 години
Щом в България с това ниво на живот , няма балкон без климатик ,всекидневна без плазма и джоб без телефон за 4-500 лв ,явно е че потреблението не е пряк резултат от доходите. Както и хвърлящите хиляди през балконите са опровержение на поговорката :"Акъл си имам пари ми дай. "
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рецепт правильного майдана для пиндосовских шавок. Берм ведро укропу Потом либералью жопу 25 поляков,17 австрияков Ведро *** Маккейна От Нуландши печенья 140 шин,охапку дров Будь ласка,Ваш майдан готов
25
2
 
10
 
! Отговори
Смях преди 7 години
До 34 Ти да не си изскочил от Гуанатанамо Бей и да имаш проблем...... Взимай шекелите и се кланяй на господарите......
24
7
 
5
 
! Отговори
До Смях преди 7 години
Ти не си видял,ама много хора са видяли и недоизживяли,като лагери и убйства.