Оланд и Меркел: Да опазим Европа от разделение!

Двамата отбелязаха 100-годишнината от битката при Вердюн
Обновена: 30 май 2016 06:56 | 29 май 2016 22:43, Анисия Иванова
40
Оланд и Меркел: Да опазим Европа от разделение!
Снимка: БТА

Президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерката на Германия Ангела Меркел, които отбелязват заедно 100-годишнината от битката при Вердюн в Източна Франция, определиха Европа като "крехко пространство" и призоваха тя да бъде защитавана от силите на разделението, включително онези, които се проявиха в контекста на мигрантската криза, предаде Франс прес.

"Свещеният ни дълг е вписан в опустошената земя на Вердюн. Той се свежда до няколко думи: да обичаме родината си, но да защитаваме общия си дом Европа, без който бихме били изложени на бурите на историята", заяви Оланд.

И двамата лидери подчертаха крехкостта на Европейския съюз, който може да бъде напуснат от Великобритания ако привържениците на Брекзита спечелят на референдума на 23 юни.

Европа е "най-голямата общност на демократични държави, тя е пример, но и голямо крехко пространство", което трябва да бъде защитавано, каза Оланд."Силите на разделението, на капсулирането и на затвореността отново са в действие", заяви осъдително френският президент.

Меркел също спомена сегашните "слабости" на Европа в обстановката на мигрантската криза.

Германската канцлерка, чиято страна прие над един милион бежанци през 2015 г., също призова за европейска солидарност за справяне с кризите и заяви, че е важно за оцеляването на ЕС "да не се затваряме в себе си, а да се отваряме към другите".

"Ако разсъждаваме единствено от национална гледна точка, това няма да ни позволи да напредваме. Това важи и за управлението на дълговата криза в Европа, и за приема на бежанците", каза Меркел.

"Франция и Германия имат специални отговорности, включително да търсят решение на конфликти, които са застанали на прага ни", заяви Оланд. Той спомена сепаратисткия конфликт в Източна Украйна и "отговорността да се приемат хора, които бягат от драми и кланета".

Лидерите на Франция и Германия отбелязват днес стогодишнината от най-дългата битка през Първата световна война - тази край Вердюн, където в продължение на десет месеца са загинали 163 000 френски и 143 хиляди германски войници, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Франсоа Оланд посрещна канцлера Ангела Меркел под проливен дъжд край германското гробище в Консанвоа, близо до Вердюн в източна Франция. Днешната церемония започна с 45 минути закъснение, защото двамата лидери пристигнаха с автомобили вместо с хеликоптери заради лошото време. Оланд и Меркел положиха венец, придружавани от четири германски и френски деца, след което посетиха за няколко минути гробището, където са погребани 11 148 германски войници.

Оланд и Меркел подчертаха, че Вердюн отправя послание за надежда, докато отбелязваха стогодишнината от една от най-кървавите битки от Първата световна война. "Името на Вердюн е символ на невъобразимата варварщина и абсурдност на войната, но също така и на уроците от нея и на френско-германското помирение", заяви Меркел, която беше приета в кметството на Вердюн - първият подобен случай с германски лидер.

"Вашето топло посрещане не беше нещо подразбиращо се за мен като канцлер на Германия. За мен това е голяма чест. Всички ние сме призовани да опазим жив спомена за Вердюн в бъдеще, защото само тези, които познават миналото могат да извличат поуки от него", подчерта тя.

"Вердюн за първи път се отличава не с миналото си на страдания, а с посланието си за надежда", заяви френският президент, който определи Вердюн като "столицата на мира".

"Вердюн е градът, който представлява едновременно най-лошото, мястото, където Европа се погуби преди 100 години, както и най-доброто, мястото, където градът беше способен да положи усилия, да се обедини в името на мира и на френско-германското приятелство. Да живее приятелството, духът на Вердюн!", каза Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

Отбелязването на годишнината от битката, продължила над 300 дни от февруари 1916 г. до декември 1916 г., е символ на близките връзки между Германия и Франция. Съседните страни отбелязват годишнината на съвместна церемония едва през 1984 г., което е нова стъпка към премахването на десетилетията недоверие и враждебност, запазили се след две Световни войни.

Снимката на тогавашния френски президент Франсоа Митеран и тогавашния германски канцлер Хелмут Кол, които си подават ръка на гробището Дуомон край Вердюн, стана символ на френско-германското помирение, отбелязва Ройтерс и припомня, че през същата година Франция и Германия сключват споразумение за постепенното премахване на граничните проверки, което става предвестник на създаденото следващата година от пет европейски страни Шенгенско пространство за свободно движение. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре вън от ЕС
32
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Много странно, че в този форум когато човек напише нещо като мен "Вън от НАТО и ЕС" веднага го обявяват за русофил. Рекламата на Кока Кола за Вас означава оплюване на Пепси Кола или...? Няма здраво мислещ Българин който да е съгласен със сегашното ни положение. Ако има - То той не е Българин а е българин. Става ми тъжно и болно като чета думи които издават интелектуалното ниво на някои - с право трябва да има цензура за псувни и други такива.
31
1
 
3
 
! Отговори
4 преди 7 години
0па3ете Евр0па 0т себе с1!Ясн0 е, 4е кат0 п0ве4ет0 нямате прав0 да в3емете ре6ен1ето, к0ето б1хте желал1. 0бяснете м0ля на вашите и3б1рател1 какъв е пр06лемът
30
11
 
1
 
! Отговори
Рим ще победи преди 7 години
Комунисти ,не гадайте като баба Ванга.Да смятаме фактите .Америка има 170 бази в света по цялото земно кълбо .Европа има американско тактическо ядрено оръжие плюс системата ПРО.Не трябва да си гений да знаеш да сметнеш 2 и 2 . Русия има закрити сателити с фалиращи банки по тях ,олигархия дето бяга в САЩ ,Китай ,Ес и тн .С две бази не могла да излезе даже срещу ИДИЛ с сухопътни сили от страх заради Афганистан и Чечня. Русия има 2 бази на кръст и много вяра в чудеса ,че Бог ще им прости сталинизма
29
2
 
1
 
! Отговори
Deliorman преди 7 години
Ako imahte dobri namereniq kim bg shtqhte da na priemete v shengen!Tupi tamplieri!Vsickite sa za obesvane!
28
0
 
7
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Човешката памет е избирателна. Тя помни това, което и се нрави, което и е приятно. При политиците е по-сложно - те също са хора, но с огромни амбиции, чувствително "его" и космическа алчност. Поради това политиците усукват жалката наука история, както им е кеф.Разбира се, това изкривяване и дезинформация е временно -ной-много 3-4 века и всичко си е на мястото. Оланд да помни 1812 година, а Меркел . 02-05.1945 г. Ей така -- за обща култура !!
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви са тия несвързани приказки? Европа винаги е била, и ще бъде разделена! Няма нито една сфера в живота в която да има разбирателство. От ден на ден различията стават все по големи. Тия, кво, опитват се да спасят Титаник? Ами да бяха произвели достатъчно спасителни лодки!
26
1
 
13
 
! Отговори
българина преди 7 години
Двама лицемери. Зова за нещо което те правят вече 3 година след европейското ще им дойде акъла
25
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много кухи *** сте русофилите. Все едно и също квичите - с Русия, с Русия, ЕС се разпада. Разпадат ви се т.ъпите русофилски мозъци.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩОМ НЕСТАВА ПО МИРЕН ПЪТ ТРЕБВА РЕВОЛЮЦИЯ!!!
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НУЖНА Е В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ НОВА РЕВОЛЮЦИЯ И ПРЕМАХВАНЕ НА ВСИЧКО !1ВЪН ОТ ЕС2 ВЪН ОТ НАТО3 ВРЪЩАНЕ НА КАЗАРМАТА ЗА 6МЕСЕЦА 4 ВЕЧНАДРУЖБА С РУСИЯ И ТОГАВА НЕЩЕ ДА ИМА ПРОСИЯ5НИКАКВО ПОДЧИНЕНИЕ НА САЩ И ЕС И НАТО!
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НУЖНО Е ОТНОВО СМЕНАТА НА СТРОЯ !!!ОТНОВО ВЕЧНА ДРУЖБА!!!ИНАЧЕ КАК СЕ КАЗВА КИТАЕЦА -ЦУН КАЙ Х%УИАМА НАШИЯ ТИКФУН, НЕ ЩЕ ВАРТИ НА САЩ ,А СЕ Е РАНИЛ И УЧИЛ ЛИЧНО ОТ ТАТО!!!!ДОКАТО БЕГАМЕ ОТ РУСИЯ И СЪРБИЯ ОПРАВИЯ НЕМА ДА ИМА !!!
21
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 7 години
историци като теб са смешката с диплома за средно общо 3,60 хаха
20
8
 
2
 
! Отговори
Историк преди 7 години
Голяма война (ПСВ е наричана така) винаги е имало(на всеки 100г) .И то не защото глупаците я искат или не.А защото геополитиката е по - силна от икономика ,култура и тн .Рано или късно Америка ще изтласка Русия от Европа ,а Китай от Евразия .ЕС е просто смешка.Той без Америка не би съществувал ,тук съм съгласен.Близкият изток изживява ренесанс ,но с петро долари .Тоест като ЕС -смешка.
19
0
 
12
 
! Отговори
БАЙ СЛОН преди 7 години
1КАКВИ СА ТИ А ДВАМАТА ,КОИ СА И ЗА КАВО ГОВОРАТ ,ЧЕ АЗ НЕМОГА ДА СЕ СЕТЯ!!!...????????????2КАКВО ПЕЧЕЛЯ ОТ ТОВА ,ДЕТО ИСКАТ ДА ОПАЗВАТ!!!...??¿??????3КАРАМЕ ИМ СТАРИТЕ КОЛИ ДЕТО СА КАЧВАЛИ НЕКАКВИ ПАЧИ ,ТАКАЛИ БЕШЕ ПРЕДИ РУСКИ ,ИТАЛИАНСКИ ,ПОЛСКИ И ЧЕШКИ И НЕМСКИ ,АМА НОВИ НОВИ БЕЗ ДАСЕЕ КАЧВАЛ НИКОЙ В ТЕХ!!!!!......???????4ЗАПЛАТИ И РАБОТА ИМАЛИ СЕГА ЗА ВСЕКИ !!!5Е БАНКЕТ ШЕ НАПРАВА КАТО СЕ СРИНЕ ДО ОСНОВИ ИПОМЕН ДА НЕМА ОТ ТОВА ДЕТО ,ТИЯ ДВМКАТА ИСКАТ ДА ОПЗЯТ!!!¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
20
 
4
 
! Отговори
китаец преди 7 години
русия няма бъдеще
17
2
 
13
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Крив прав, ЕС е това, което сдържа мераците на глупаците за война. Като се разпадне на парченца, мераклиите ще се хванат за гушите. Първо тия дето подкокоросват глупаците да си разсипят рахатя ще захапят което им е сладко. Русия, Турция и Исляма ще почнат да ръфат мръвките. После вътрешните парченца ще почнат да се ръфат едни други. А на тоя дето се нада, че няма да го пратят на заколение, да му напомня с кого граничи България - с ""кротките"" приятелчета Турция, Гърция и Сърбия...
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двама тотално не в час постоянно зоват някави клишета. Нередовна работа.
15
0
 
2
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Лошото е че Путин и Камеран липсват,но това е така защото някой ще остане много изолиран ако четеримата се съберат на едно място,за едно ново начало.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Германската канцлерка, чиято страна прие над един милион бежанци през 2015 г., също призова за европейска солидарност за справяне с кризите и заяви, че е важно за оцеляването на ЕС "да не се затваряме в себе си, а да се отваряме към другите"."Хахахха е тя се набълбука с бежанци по собствено желание, сега тръгнала да призовава за солидарност...