Турция чества завземането на Константинопол (1453 г.)

Ердоган: Поздравявам всички сестрински столици - от Сараево до Баку
Обновена: 30 май 2016 07:11 | 29 май 2016 22:50, Анисия Иванова
394
Турция чества завземането на Константинопол (1453 г.)
СНИМКА: БТА

В цяла Турция днес бе чествана годишнината от превземането на Константинопол на 29 май 1453 г. от османския султан Мехмед Втори Завоевателя, но най-пищните тържества бяха в Истанбул, където преди повече от половин хилядолетие са се водили сраженията, предаде Франс прес.

Стотици хиляди хора се събраха в квартал Йеникапъ, на Златния рог, запяха турския национален химн и развяваха огромни турски знамена. Програмата на тържествата включва внушителна заря, възстановка в 3D на превземането на града, концерт на османски военен оркестър от 563 музиканти.

В Истанбул са въведени засилени мерки за сигурност след атентатите през тази година, приписвани на Ислямска държава и на кюрдски бунтовници. Подводница, фрегата, пет хеликоптера, 9000 полицаи и десетки специално обучени кучета се грижат за сигурността, посочва АФП.

От идването на власт на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) през 2002 г., турските власти, обвинявани в неоосманизъм, все по-често напомнят за имперското минало. В апогея си Високата порта е владяла територия от околностите на Виена до Аденския залив, добавя АФП.

"Поздравявам всички наши сестрински столици - от Сараево до Баку", каза в реч в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който води активна дипломация в страните от бившето имперско пространство. "До 2023 г. ние ще направим от "наследницата на болника" отпреди 100 години една от десетте най-големи световни икономики", увери

Ердоган, намеквайки за прозвището, дадено през 19 век от европейските столици на западащата Османска империя. "Това подхожда на потомците на Завоевателя", добави той. Турският президент обяви, че в края на август ще бъде открит третият мост над Босфора, който в момента се строи и е наречен "Султан Селим Първи". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
1
 
3
 
! Отговори
Истината е че преди 7 години
До OdysseusНе че не сме го можели, а не сме го искали толкова силно. Въпреки многобройните войни между Византия и България, винаги сме имали едно наум, че от тях сме взели християнството. Хан Тервел влиза в Константинопол като ...освободител от арабското нашествие. Хан Крум е смъкнал обсадата само срещу огромен откуп, цар Симеон пък - срещу признаване на завоюваните земи. Калоян и Иван-Асен също са имали реална възможност да го направят.
193
5
 
3
 
! Отговори
до 260 преди 7 години
всички мюсюлмани в България произхождат от бивши християни да смениш вярата си - какъв позор
192
0
 
0
 
! Отговори
до 267 преди 7 години
нещо май фантазиите ти идват в повечко.. :))) доста се вживяваш, но ефекта е комичен :)))
191
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
... с което демонстрират, че не са от тук и... може би е време да си ходят.
190
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-мрачната дата в историята на Европа.
189
4
 
10
 
! Отговори
До 260 преди 7 години
Аз ще съм по-горд,ако такива като теб се откажат от Българското гражданство..и си тръгнат за Турция,за Русия,за САЩ...Човек който се изказва по този начин НЕ Е БЪЛГАРИН!!!
188
8
 
23
 
! Отговори
ss преди 7 години
мюсолманите са в тежест на цивилизованият свят.много се надявам при следващият кръстоносен поход да не се взимат пленници
187
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стефанов /182/Турците не са дали на света нищо за цялата си история, нито писатели, нито художници (правя им намаление, защото са сунити), нито математици, нито астрономи, нито химици, нито философи, нито музиканти, нито архитекти (Синан е бил албанец, а и творбите му са реплики на византийската архитектура), НИЩО! Измислили са мазните борби и удушването на принцовете с копринени въженца. Турчин и култура = оксиморон! Е, в коремната област са силни, заради арабската и персийска кулинария.
186
6
 
12
 
! Отговори
ot Petar Jekov преди 7 години
2023 godina triabva da e i posledna za prisastvieto na osmanci v Konstantinopol. KONSTANTINOPOL e hristianski i e sazdaden ot hristiani. Do 2050 godina shte e stolica na pravoslavnite hristiani.
185
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твоите деди са избягали защото България заедно със Сърбия и Гърция нападат ОИ. Какво очакваш да стори една нападната страна с нападателите си? Защо твоите деди не са напуснали по-рано, а са си живели охолно до тогава, да не би до преди това да са живели в друга държава?
184
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чета коментарите на някой тролчета по-долу, почвам се чудя, защо ли моите деди са си оставили къщи и имане в сегашна турска Тракия и са тръгнали да бягат за България , Брахиме можеш да отидеш до село Енидже , Люлебургазко и да преброиш българите които живеят там, ама от някогашното изцяло бълрско село даже и основите не са останали ...
183
45
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм горд, че макар и само за 500 години сме били част от тази велика империя
182
4
 
7
 
! Отговори
Сиртакис преди 7 години
До ГЕОРГИОС АЛЕКСАНДРУСТова да не е узо и сиртаки бе ,кога гърците ги е бивало за войници в новото време ? Да излъжат некой ,да ,ама за друго ядец не ставате ,времето на Леонид и Темистокъл е минало
181
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА аз те съветвам да се осведомиш, как от един гръцки/римски град с над 500 000 жители преди 600 год , сега едва ли има 1000 човека , които да се самоопределят като гърци в Истанбул, да не говорим за Мала Азия, която е била с изцяло християнско население. Подобни небивалици за "толерантна Османска империя" са си само за вътрешна турска консумация, апропо те и затова кюрдите толкова ви обичат , въпреки че сте една вяра.
180
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bratya bilgari istanbul ne se prevzema s pisene po neta i razpuskane na sobstvenata si armia ( bg ) kak stava fatih sultan mehmet go e pokazal radvayte se ce edin tolkova velik i krasiv grad e tolkova blizko do vas elate i mu se naradvayte ( a za tova ce sme vi klali 500 godini vi sivetvam da poglednete avstralia, severna,yujna amerika i afrika kakvo sa bili predi ' tsivilizovanite' evropeytsi da gi kolonizirat i kakvo sa sega )
179
11
 
48
 
! Отговори
Lothbrok преди 7 години
Интерес празник празнуват съседите ни. Убийства на жени и деца, отвличани малки момчета от семействата за еничари, изнасилени девойки. Палежи на църкви пълно с живи хора да горят. Геноцид над християнското население на балканите.
178
3
 
10
 
! Отговори
Tina преди 7 години
Това тържество ли е или реклама на бира Амстел?...
177
6
 
37
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Кога ще бъде върнат Цариград на християните-и на цивилизована Европа?В този ден и ние можем да поздравим някои сестрински столици.Наглоста им няма край-кога ще се разбере,че не разбират от нищо,освен от мачкане-до край,до пълно изчезване от картата.
176
13
 
27
 
! Отговори
да преди 7 години
даааа.. комунистите лъжат за турските зверства, турските летописци, които възхваляват османските кланета на християни и те лъжат, австрийците при турските обсади на Виена и те лъжат за турските зверства и те.. всички лъжат.. марсианците и те:))) само наглите турци са прави..
175
15
 
32
 
! Отговори
мразим турци преди 7 години
Съвсем скоро ще празнуваме освобождаването на Константинопол от 6 вековно робство. А очилатият ще бъде охраняван от своите родственици в сибирската каторга. Свобода за Истанбул! Свобода за кюрдите...