Терористите братя Бакрауи станаха "мъченици"

В Дания окриха музей за хора, умрели заради убежденията си
30 май 2016 16:07, Анисия Иванова
24
Терористите братя Бакрауи станаха "мъченици"
Снимка: Reuters, архив

Музей в Дания представя терористите, извършили мартенските атентати в Брюксел, като "мъченици", съобщават белгийски медии.

Датският музей на мъчениците е бил открит миналата седмица, като сред експонатите са включени снимки на братята Халид и Ибрахим Бакрауи, които се взривиха на летището и в метрото в Брюксел.

Включени са също образи и други свидетелства, свързани с атентаторите от Париж, както и с древногръцкия философ Сократ, френската светица Жана д'Арк, германската социалистка Роза Люксембург. Според уредниците на изложбата, общото между всички тях е, че това са били хора, умрели заради убежденията си.

Откриването на музея е предизвикало спорове в Дания, но авторите на изложбата обясняват, че целта е посетителите да вникнат в причините за саможертвата. Те отбелязват, че докато западното общество възприема терористите като убийци, в други части на света те биват оценявани като мъченици.

По техните думи оценката от друг ъгъл на тези събития и личности не предполага оправдаване или прошка. Според тях вникването в гледните точки на терористите би помогнало занапред да им се противодейства по-добре.

Онези, които се противопоставят на идеята за музея, го определят като "перверзен", "идиотски" и "срамен". Литературният редактор на вестник "Политикен" Рун Ликберг е на мнение, че желанието да разбереш нещо не означава, че го харесваш и дава пример с изследванията, посветени на Сталин или Хитлер.

Датският психотерапевт Марк Колклоф, станал пряк свидетел на ноемврийските атентати в Париж, коментира, че изложбите са част от изкуството и трябва да се разглежда като израз на свободата на изразяване в Дания.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
! преди 7 години
Горд съм, че съм българин, два пъти по-щастлив съм, че европедалите не ни смятата за европейци.....нищо, че когато ние сме имали писменост и култура те са живеели в гората.
19
0
 
4
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Сега остава и на семействата им да бъде отпусната пенсия защото синовете им са загинали като герои. Не бих се изненадал ако някой от тези идио,ти повдигне и този въпрос.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евроатлантически ценности.........
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
новите евро цености!? Не, мерси! Това найстина прелива чашата! Отврат! Побъркани европеици! Без мен! Онези зад океана са нагли, тея са просто ***! Напълно заслужават всичко което си забъркват днес! Неспасяеми са! game over, а жетоните свършиха!!!!!!!!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
`Баси, значи БХК не са най-големите *** на света! Тия ги задминаха!
15
0
 
14
 
! Отговори
Какво да кажа като преди 7 години
Просто нямам думи ! Тия май наистина имат нужда от такива "саможертващи се" много близо до себе си - така ще ги изучат най-добре !
14
0
 
16
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Западняците вече удариха дъното! По надолу вече няма накъде. Предадоха и продадоха Европа. Сега има Европа в Европата. Като първата е основата на новия Халифат.
13
7
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До ГоранТака напрактика, ти легализираш и оправдаваш самоубийствените атентати, понеже са заради убеждения!------------Глупости. Пък и те наистина са умрели заради убеждения.
12
5
 
11
 
! Отговори
anons преди 7 години
не забравйте че и ние имаме дълъг списък с мъченици. Какви според вас са Левски и Ботев в Турция. предполагам в Турция не са им открили музей.
11
3
 
23
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 7 години
СИДЕРОВ - ПРЕЗИДЕНТ ! БЪЛГАРИЯ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ !
10
0
 
13
 
! Отговори
БХК преди 7 години
Да ги обявим за хора на годината.
9
1
 
15
 
! Отговори
РОСКАТА от ХАЛКИДИКИ преди 7 години
да ги наградим ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА
8
0
 
20
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Така напрактика, ти легализираш и оправдаваш самоубийствените атентати, понеже са заради убеждения! Твърде плитко, нелепо и глупаво е терористи да се сравняват с Жана Д'Арк, Сократ и други от човешката история, действителни мъченици!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толерастията си е душевно и много опасно заболяване, което причини и ще причинява смърт на много хора...
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Датският психотерапевт Марк Колклоф, станал пряк свидетел на ноемврийските атентати в Париж, коментира, че изложбите са част от изкуството и трябва да се разглежда като израз на свободата на изразяване в Дания."Някои хора ще възприемат и самоубийствените атентати като "израз на свободата на изразяване". На този психотерапевт му трябва психотерапевт.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато превръщаш терористи в мъченици, стимулираш и други хора да направят същото, което са направили и терористите. Превръщаш ги в герои, а това ще доведе до ефекта на доминото. Този "музей" трябва да бъде разрушен, дори не знам как е получил разрешение за съществуването си.
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Откриването на музея е предизвикало спорове в Дания, но авторите на изложбата обясняват, че целта е посетителите да вникнат в причините за саможертвата."Това е дело на тотално сбъркани мозъци. Саможертвата има смисъл само когато е за благородна кауза или когато си разменил собствения си живот, за да живеят други. Този смисъл се губи, ако си причинил страдание и смърт на невинни хора. Пламен Петков жертва себе си, за да спаси 5 годишно дете от удавяне, неговото име присъства ли в "музея"?
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гавра с Дания.
2
0
 
22
 
! Отговори
LOL преди 7 години
Датчаните нацяло за изтряскали !
1
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен,а тиквата,тя нали му е леля.