Над 200 000 мигранти са стигнали до ЕС през Средиземно море тази година

2510 души са загинали
31 май 2016 21:15, Елка Василева
9
Над 200 000 мигранти са стигнали до ЕС през Средиземно море тази година
Снимка: архив, Reuters

Около 204 000 мигранти и бежанци са пристигнали в ЕС тази година през Средиземно море, а 2510 са загинали, включително 880 само миналата седмица, съобщи ООН, предаде Франс прес.

Тази година са загинали много хора. За първите пет месеца на миналата година са загинали само 1855 души, заяви на пресконференция в Женева Уилям Спиндлър, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците. През последната седмица загинаха 880 души, след като няколко плавателни съда се преобърнаха на път за Италия.

Три четвърти от пристигналите от началото на годината, предимно сирийци и афганистанци, са влезли в Гърция преди началото на март. След това броят на новопристигащите в Гърция е намалял значително. Брюксел и Анкара се споразумяха, че всички мигранти, пристигнали в Гърция след 20 март, ще бъдат връщани в Турция, ако не подадат молба за убежище или ако тя бъде отхвърлена.

От началото на годината в Италия са пристигнали 46 714 мигранти и бежанци, почти колкото миналата година, отбелязва върховният комисариат. Това означава, че потокът от мигранти от Либия е практически постоянен от миналата година и се различава от потока мигранти на Балканите. Почти всички бежанци, пристигащи в Италия, идват от Субсахарска Африка.

"Пътят от Африка до Северна Италия е значително по-опасен", разкри Спиндлър. "2119 от загиналите тази година са следвали този маршрут", посочи той.

В Сицилия са били арестувани 16 трафиканти на хора, заподозрени че са организирали транспорта на близо 900 мигранти. Сред тях има 11 мароканци, двама палестинци и по един гражданин на Гамбия, Етиопия и Еритрея. Според разпитите, извършени от италианската полиция и брегова охрана, основният организатор на трафика е бил гамбиецът Мохамад Диял, който е поддържал контакти с либийски трафиканти.

Свидетелствата на мигранти потвърждават нечовешките условия, на които са изложени африканците в обхванатата от хаос Либия, докато очакват да заминат за Европа. При пристигането си в страната мигрантите са били задържани в жилища в областите Зуара и Сабрата, поставени под надзора на трафиканти, които ги хранели само веднъж на ден. Те трябвало да платят между 500 и 1000 евро за прехода, след което били натоварени на малки рибарски или надуваеми лодки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 - А колко още сега слизат от горните етажи (на дърветата) и тръгват.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то така се решава въпросът с раждаемостта и застаряващото население на Европа.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВА ТИ РАБОТНА РЪКА, ТЕ СА БЕЗКРАЙНО МЪРЗЕЛИВИ И ЧАКАТ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ.А СТАРАТА ЧАНТА Е ЩЕДРА.ОСВЕН ТОВА ЖЕНСКАТА ЧАСТ ОТ МИГРАНТИТЕ НЕ СИ ГУБИ ВРЕМЕТО. ПОВЕЧЕТО СА БРЕМЕННИ И ДО ГРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ ИМАМЕ НОВИ 200 - 300 000 "германчета"
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След десет години няма да има русокоси германци, то и шведите са под въпрос.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ! е руските *** ще направят оборот се пак руската икономика трябва да работи
2
0
 
3
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Идеята е да се задоволява едрия бизнес с евтина работна ръка. Никой не бръсне народа
1
0
 
5
 
! Отговори
! преди 7 години
Нови 200 000 свежи мръвки, които да обогатят германската нация!