НАТО не иска "нова Студена война" с Русия

Целта ни е да имаме градивни отношения, каза Столтенберг
31 май 2016 22:52, Александър Попов
176
НАТО не иска "нова Студена война" с Русия
Снимка: Reuters

НАТО не иска да се връща към Студената война с Русия. Това заяви днес във Варшава генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и призова към по-конструктивни отношения с Москва, предаде ДПА.

"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването", каза Столтенберг в реч във Варшавския университет. "Целта ни е да имаме по-положителни и по-градивни отношения с Русия. Най-малкото трябва да работим за отношения, които да са по-предвидими", заяви той.

"В наш интерес е да разполагаме с канали за комуникация и политически диалог", добави Столтенберг.

Алиансът иска преди срещата на върха на НАТО във Варшава, която е през юли, да се състои заседание на Съвета Русия-НАТО.

Форумът на НАТО може да засили напрежението с Москва, тъй като лидерите ще обсъждат теми като разполагането на батальони на алианса в Полша и балтийските страни - Естония, Латвия и Литва, отбелязва ДПА.

Русия предупреди, че разширяването на НАТО на изток заплашва националната й сигурност.

Независимо от това след днешната си среща със Столтенберг полският министър на отбраната Антони Мачеревич представи разполагането на тези сили като вече твърдо договорено. "Днешният ни разговор потвърди, че в Полша, както и в балтийските държави ще има четири бойни групи, четири батальонни бойни групи, разположени на ротационен принцип", каза Мачеревич пред журналисти.

Очаква се , че числеността на тези групи ще е между 3000 и 4000 войници. Планира се също увеличаване на инфраструктурата, както и на вече разположената техника.

Многонационалното присъствие в този регион показва нашата решимост и укрепва нашия възпиращ капацитет, каза Столтенберг.

"И понеже благодарение на него всеки потенциален агресор ще плати по-висока цена за евентуалните си действия, то ще има стабилизиращ ефект за границите на НАТО", каза шефът на НАТО.

По отношение на варшавската среща на високо равнище Столтенберг заяви, че тя ще се състои в при една "по-агресивна Русия, която сплашва съседите си", насилие в Северна Африка и Близкия изток, тероризъм, кибератаки и разпространение на балистичните ракети, предаде Асошиейтед прес.

Отговорът на НАТО е "най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от времето на Втората световна война".
На съвместната си пресконференция с полския министър на външните работи Витолд Вашчиковски Столтенберг посочи, че целта на засиленото присъствието на алианса на източния си фланг е предотвратяване, а не провокиране на конфликти, предаде ТАСС.

Вашчиковски напомни, че решението за това какви сили на НАТО ще бъдат разположени в Полша и балтийските страни ще бъде взето на срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел на 14-15 юни.

И Столтенберг, и Вашчиковски се изказаха за продължаване на диалога с Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: натоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 142 (Не разбрах какви точно са американските интереси в селската република Косово.) Най тривиални , (пари) нарича се златна мина.Също като нашата подарена на янките заради защитата на исляма.
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 142"Не разбрах...не знаех..."Нищо не те оправдава! Прочети:"Крепостта Бондстийл, както някои с право наричат сега най-голямата военна база на САЩ в тила на Европа, представлява огромен и супермодерен град, а това още веднъж отчетливо доказва, че най-голямата световна сила се стреми към трайно присъствие в Южните сръбски покрайнини - твърди френският историк Алексис Труд в своята фундаментална работа Геополитиката на Сърбия.А Крим е бил руски, отново стана руски, во веки веков!
130
0
 
2
 
! Отговори
естонець преди 7 години
НАТО не иска "нова Студена война" с Русия ИСКА МНого ИСКА
129
0
 
1
 
! Отговори
Халбанец преди 7 години
До Анонимен 142 БАЗА . Това е хамерикански интереси в селската республика Косово.Многоскъпо *** 142
128
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"До тролчетата защитаващи американските интереси"Не разбрах какви точно са американските интереси в селската република Косово.Нещо за разлика от руснаците в Крим, американците поставят радиолокационни станции да контролират някакъв район ли? Или кво? Да не би Косово да е станал щат на САЩ и да не съм разбрал?
127
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,СС дивизията Галичина" - по нищо не се различава от дивизиите на Русия. "Защото Крим се отдели без бомбардировки и избити хиляди като в Косово." - В Косово избитите бяха заради твоите другари сърбите. И накрая за да няма геноцид над несръбското население, се появи Косово, което е признато от целия свят и всички легитимни за това международни съдилища и организации.В Крим от столетия руснаците изпращат местното друго население на заточение и населват изкуствено полуострова с мaлоумници.
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тролчетата защитаващи американските интереси:Защо не казвате как и кога Крим стана украински,какъв е статуса на Крим ,,АВТОНОМНА РЕПУБЛИКА КРИМ" със собствен парламент и органи на властта,начинът на идване на власт на сегашната,,,хунта"защо мълчите за кумирите на десният сектор ,,СС дивизията Галичина" прославила се в окупираните територии на СССР а също и в Полша.Защо плачете драги?Защото Крим се отдели без бомбардировки и избити хиляди като в Косово.Косово кой го отдели и кой гласува ?
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби, чао-чао, приятелче! :)))
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Примера ти не е точенПо-правилно е така:Имаш съседка * която периодично спохожда другите ви комшии и насила ги актува. Ти, понеже си загрижен за здравето си и не знаеш кога ще те споходи и понеже сте врата до врата си купуваш презервативи и си ги държиш в собственият си апартамент защото се страхуваш да не те изненада ненадейно. Развратната комшийка обаче разбира за покупката ти и започва да реве като вдовичка, че ти искаш да я споходиш.
123
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 142Първо Умнико съм Мъж, Второ пиша само във форумите на технически теми предимно и когато някой пусне някоя Опашата Лъжа.Не пиша в други форуми защото за да пропагандират каквото искат заключват форума и негативни коментари не се допускат
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиБоряна, ти си наета от Русия за работа само и конкретно в този "форум". То и на БСП-то дето е руска рожба изтекоха е-мейли в публичното пространство, дето пише, че трябва да пропагандират по форумите и да изместват неудобните коментари.
121
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 139Ано ЛИЦЕМЕРНИЛИЦЕМЕРИЕ е Когато се разпада СССР да се ГАРАНТИРА възможността Републиканските СУБЕКТИ да се само определят а местните зони/територии/области НЕАко и областите им даваха възможност да се самоопределят то Армено-Азербайджанския конфликт и Северна Осетия/Грузия, Украйна и КРИМ, и прочие нямаше да ги има. Областите щяха да си станат 1990 независими и след това да се оправят кой както си знае.
120
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Цвят: пепел от гюбpе 135Ехх умнико Ако ми плащаха (и то на пост) щях като някои във форума да пусна опорни клечки и след това да премина на следващия форум и т.н. както се казва да "Облъча" по-голяма аудитория. Аз седя тук и се опитвам да разбивам точно такива опорни точки клечки както щеш ги наречи.
119
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиТи май си скрит турчин. Прокарваш руската идея за заграбване като нещо нормално, за да може след време и Турция ако реши да граби по същата схема, пак да се приема за нормално.
118
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 136Ано Паметливи НЯКОГА да съм казвал че в КРИМ е НЯМАЛО Руски Войски? Даже казах горе долу числеността на войските по договор и реално разположени.
117
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 131Соори Ано ИсторикоДокато Словения, Хърватска, Босна, Македония, Черна гора и Сърбия са ФЕДЕРАТИВНИ СУБЕКТИ в ЮГОСЛАВИЯ - те могат да искат да излезнат от федерацията и по мирен път последните 3Косово е провинция на СЪРБИЯ. Териториалната цялост на Сърбия е ГАРАНТИРАНА при Последния АКТ на разпад на Югославия и Сърбия е призната за НЕЗАВИСИМА държава в състава на която е и Косово.
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби"Принципно нямаха опознавателни знаци, но реално носеха табелите на ГАИ(еквивалент на нашата КАТ) и се знаеше всеки от къде идва"Ахааа, лека полека ще си признаеш значи. Досега уж ги нямаше, а сега признаваш, че ги има. После уж казваше, че са си били там и не са влизали други, а сега казваш, че "знае се кой от къде идва".Последно?
115
4
 
0
 
! Отговори
Цвят: пепел от гюбpе преди 7 години
До БобиКолко рубли ти плащат за да седиш по цял ден по форумите и да ни убеждаваш колко добра и готина била твоята любима Русия? Кво ме занимаваш с глупости? Пусни един коментар и толкова! Какъв ти е зора да ме убеждаваш, че Русия е супер? Не ми пука нито за Гнусия, нито за Умрайна!
114
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 130Принципно нямаха опознавателни знаци, но реално носеха табелите на ГАИ(еквивалент на нашата КАТ) и се знаеше всеки от къде идва
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SU s raketata kube September e samota,